Årets jordmor 2013:

Hjertelig svangerskapsomsorg

Årets jordmor passer på de gravide som kanskje er mest engstelige under svangerskapet: De hjertesyke.

GRAVID OG HJERTESYK: Anniken Thuve Simonsen fikk akutt hjertestans for fire år siden. I november ble hun og samboer Bengt Kenneth Ivarsson stolte foreldre til lille Aksel, etter god hjelp av jordmor Siri Kløve ved Rikshospitalet. Nå har de nominert henne til prisen Årets jordmor 2013.
GRAVID OG HJERTESYK: Anniken Thuve Simonsen fikk akutt hjertestans for fire år siden. I november ble hun og samboer Bengt Kenneth Ivarsson stolte foreldre til lille Aksel, etter god hjelp av jordmor Siri Kløve ved Rikshospitalet. Nå har de nominert henne til prisen Årets jordmor 2013. Foto: FOTO: Privat
Publisert Oppdatert

- På vårt lokale sykehus var vi innom en rekke jordmødre samt kardiolog, men ingen ville ta en avgjørelse omkring den videre prosessen, forteller nybakt pappa Bengt Kenneth Ivarsson, som nominerte jordmor Siri Kløve til prisen "Årets jordmor".

- Da Siri endelig kom inn i bildet, følte vi oss trygge og ivaretatt for første gang i svangerskapet. Hun lyttet, forklarte og brydde seg om oss som mennesker, forteller Ivarsson.

Jordmor og kardiologsk sykepleier Siri Kløve er en del av et tverrfaglig team på Rikshospitalet i Oslo som følger opp gravide som har eller tidligere har hatt en hjertesykdom.

Gravide med hjertesykdommer er en pasientgruppe som har økt betydelig de siste årene. Det har flere årsaker: Alderen på gravide har økt, flere er overvektige og sliter med diabetes eller andre livsstilssykdommer, og i tillegg begynte man på 1980- og 1990-tallet å korrigere hjertefeil hos nyfødte på en annen måte, slik at flere overlevde. Disse er nå i fertil alder, og trenger ekstra oppfølging under svangerskapet.

- Min viktigste oppgave er å ta vare på den friske, normale graviditeten som er der, slik at ikke alt bare handler om sykdom og kontroller, sier Kløve.

Torsdag 27. februar mottar hun prisen Årets jordmor 2013, som babymagasinet BAM kårer i samarbeid med Libero.

Bengt Kenneth Ivarssons samboer Anniken Thuve Simonsen forteller om viktigheten av Kløves kompetanse da de ventet sitt første barn.

Etter at Simonsen ble rammet av akutt hjertestans for fire år siden, hadde hun lært seg å leve et normalt liv med pacemaker. Men da hun ble gravid, meldte frykten seg på nytt.

- Det var fødselen som var den største frykten, forteller Simonsen.

- Jeg var bekymret for om hjertet mitt ville tåle en vanlig fødsel, og hvordan dette ville påvirke pacemakeren. Det var det ingen som kunne gi oss skikkelig svar på, før vi kom til Siri Kløve og spesialistteamet på Rikshospitalet. Der fikk vi svar på alt vi lurte på, og ble trygge på at alt var ok og at jeg kunne føde på vanlig måte, forteller Simonsen.

Er du gravid og engstelig? Disse ti faresignalene gir grunn til å ringe legen.

- Mer enn bare en hjertesyk pasient

ÅRETS JORDMOR 2013: Jordmor og kardiologisk sykepleier Siri Kløve mener gravide hjertesyke trenger støtte til å tro at alt vil gå bra.
ÅRETS JORDMOR 2013: Jordmor og kardiologisk sykepleier Siri Kløve mener gravide hjertesyke trenger støtte til å tro at alt vil gå bra. Foto: FOTO: Privat

Kløve sier prisen som "Årets jordmor" er en hyggelig annerkjennelse for henne og teamet på Rikshospitalet.

- Det å skulle bli foreldre er mye mer enn bare å være gravid. Vi må se disse kvinnene som noe mer enn bare en hjertesyk pasient, sier jordmoren.

Med all overvåkingen en hjertesyk gravid kvinne opplever, er det nemlig fort gjort at gleden ved å skulle få barn drukner litt.

- For de fleste er det å være gravid en flott opplevelse som man bare får et par ganger i livet. Da er det viktig å trekke pusten og nyte det. Også om man har vært hjertesyk.

Les også:

Fra hjerneslag til baby

Dette skjer på svangerskapskontroll

Dette lurer gravide på

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning