Ferie med barn

Her er de perfekte familieferiene

Hvis målet er at alle skal ha det moro, er dette stedene du bør dra på familieferie.

BADELAND PÅ AMERIKANSK: Wisconsin Dells er en amerikansk familiefavoritt som anbefales av mange. Kalahari Resort Waterpark (bildet) er en av mange attraksjoner i området.
BADELAND PÅ AMERIKANSK: Wisconsin Dells er en amerikansk familiefavoritt som anbefales av mange. Kalahari Resort Waterpark (bildet) er en av mange attraksjoner i området. Foto: FOTO: Wisconsin Dells Visitor & Convention Bureau
Publisert Oppdatert

Det er det brukerdrevne reisenettstedet Tripadvisor.com - med rundt 35 millioner bidragsytere - som har utarbeidet listen, basert på erfaringer fra reisende småbarnsfamilier.

Regel nr. 1: Gjør det enkelt

- Et godt råd for en vellykket familieferie, er å ikke være for ambisiøse, mener ansvarlig redaktør Anders Wyller i reisemagasinet Vagabond.

- Ikke prøv å rekke absolutt alt som ser morsomt ut i brosjyren. La barna legge litt av premissene, og husk at reiser i varme strøk er utmattende i seg selv.

Fire dager kan være nok

Wyller er selv nylig hjemkommet etter en firedagerstur til Hellas med sin eldste datter, og er opptatt av at ferien ikke behøver å vare i to uker for å være vellykket.

- Fire døgn kan gi deg følelsen av å ha hatt en herlig ferie, samtidig som barna har fått kjempeopplevelser.

Unngå døgnville unger

Har du større ferieplaner, anbefaler Wyller foreldre å vurdere hvor mange tidssoner de skal krysse.

- Etter min mening er Europa og ikke minst Afrika perfekt for litt lengre ferier. En uke i Thailand eller Sør-Amerika blir for slitsomt for de små på grunn av tidsforskjellen, men i Afrika kan du oppleve safari, sol og bading nesten uten å stille klokka, sier Wyller.

En uke i Thailand eller Sør-Amerika blir for slitsomt for de små på grunn av tidsforskjellen, men i Afrika kan du oppleve safari, sol og bading nesten uten å stille klokka

Dette må du huske på hvis du skal reise med baby til Syden

Det nære er ofte det beste

Wyller oppfordrer samtidig foreldre til å vurdere om det virkelig er nødvendig å reise til de mest fjerntliggende destinasjonene mens barna er små.

- Man må jo ikke realisere alt før ungene er 12 år gamle.

Stress i storbyer

- Hva med storbyferier og barn?

- Det kan absolutt være gøy også for barna, men blir fort stressende. Og tenk over når på året dere reiser. Shopping i New York i juli er ikke særlig snilt mot de små, mener Anders Wyller.

Les også: Slik overlever du lange flyreiser med barn

Storbyer er da heller ikke sterkt representert på Topp 10-lista til Tripadvisors brukere, selv om flere av destinasjonene ligger like utenfor metropoler :

1. Marne-la-Vallée, Frankrike

Overrasket? Kanskje ikke når du hører at Marne-le-Vallée tre mil utenfor Paris er hjemstedet til Disneyland Paris, tidligere kjent som EuroDisney.

Disneyland Paris sleit tungt den første tiden etter åpningen i 1992, men var med over 15 millioner besøkende i 2009 den mest besøkte turistattraksjonen i Europa.

TIDLIGERE EURODISNEY: Disneyland Paris er verdens beste familiedestinasjon, ifølge brukerne av Tripadvisor.com.
TIDLIGERE EURODISNEY: Disneyland Paris er verdens beste familiedestinasjon, ifølge brukerne av Tripadvisor.com. Foto: FOTO: AFP

Blir du eller andre i familien lei av Mikke, Donald, Pirates of the Carribean og Space Mountain, kan dere avlegge naboparken Walt Disney Studios Park et besøk. Her handler det mer om Disneys film- og tv-produksjoner.

Golf Disneyland kan være et hyggelig avbrekk for de voksne, mens Sea Life Centre og Val d'Europe Shopping Center muligens frister hele familien.

Paris er faktisk overraskende barnevennlig.

Les også: Den store Disney-guiden

2. Urayasu, Japan

Urayasu kombinerer tradisjonell fiskerlandsby med Disney. De fleste reisende kommer hit for å oppleve Tokyo Disneyland og Tokyo Disney Sea. Men denne byen med drøyt 150.000 innbyggere klarer nok å friste familien ut av Donalds nebb.

Et utendørs museum viser seg fram som en nesten eksakt kopi av et nabolag i fiskerlandsbyen fra en tid lenge før Mikke og Minnie Mus gjorde sin entré. Barna kan også få en tur i en kopi av en gammel, japansk fiskebåt.

Urayasu regnes som ett av de mest attraktive boområdene for barnefamilier i Tokyo-området.

Hvis du er blant dem som mener at en ferie vanskelig blir familievennlig med lange flyreiser: Det er fortsatt deilig å være norsk småbarnsfamilie i Danmark.

3. Wisconsin Dells, USA

En feriefavoritt for amerikanere i mer enn 150 år. Og etter en masseutbygging av innendørs vannparker, har Wisconsin Dells - omtrent midt mellom Chicago og Minneapolis/St. Paul - gått fra å være en sommerdesinasjon til å bli et sted barnefamilier besøker året rundt.

Ungene kommer til å elske et nesten uendelig tilbud av tivolier, gokart, minigolf, show, bading og båtturer. Få med dere Noah's Ark Water Park, Rick Wilcox Theater og Tommy Bartlett Exploratory.

Hvorfor ikke gjøre det enkelt? Ta med barna til Nordens Syden

4. Anaheim, USA

FINN ROEN MENS BARNA LEKER: Også de voksne skal hygge seg på familieferie, for eksempel her i Sundara Inn and Spa i Wisconsin Dells.
FINN ROEN MENS BARNA LEKER: Også de voksne skal hygge seg på familieferie, for eksempel her i Sundara Inn and Spa i Wisconsin Dells. Foto: FOTO: Wisconsin Dells Visitor & Convention Bureau

Ja, du gjettet det: Disney igjen. Anaheim i Los Angeles-området huser det originale Disneyland - "The happiest place on earth".

Åpnet i 1955 kombinerer parken nostalgien knyttet til de første attraksjonene som ble bygd med de mer ekstravagante nye.

Trenger du variasjon i tematikken, ligger fornøyelsesparken Knott's Berry Farm ikke langt unna. Her er det "ville vesten" det dreier seg om, og berg-og-dalbanene er hakket tøffere.

The Block at Orange er en promenade som byr på shopping, restauranter og underholdning. Vel verdt et besøk, mener brukerne av Tripadvisor.com.

Les også: Storbyferie med barn - her er Barnas Berlin

5. Mallorca, Spania

Øya som inspirerte Chopin og den surrealistiske kunstneren Joan Miró er i dag for mange kjent som en klassisk party-destinasjon. Men øya er også glimrende for familieferie.

Marineland, ikke langt fra Palma, byr på show med delfiner, sjøløver og eksotiske fugler. De har akvarier med haier, og du kan kikke på pingviner.

En tur med Tren de Sóller bør være en vinner for hele familien. Den 27 kilometer lange togruten mellom Palma og Sóller har eksistert siden 1912. Mens det antikke toget slynger seg gjennom det vakre landskapet, føler du deg hensatt til en annen tid.

Og selvsagt: blir du varm, har Mallorca fantastiske strender også - til glede for store og små.

OBS: Trygg Trafikk anbefaler at småbarn sitter i bilstol på fly

6. Tumon, Guam

Strendene langs Tumon Bay er Guams største ferieområde. Her finner du hoteller, restauranter med vakker sjøutsikt og barer på strendene.

I Ypao Beach Park kan barn og nybegynnere prøve seg på snorkling. Mye å se selv om det langgrunt. Få også med dere det flotte akvariet Underwater World.

Reisen til denne fjerntliggende stillehavsøya er nok det minst familievennlige for oss nordboere.

Fristende likevel? Men ikke dra noe sted uten rådene som gjør ferieturen med barn til en lek!

7. Carlsbad, USA

Carlsbad - som ligger mellom San Diego og Los Angeles i California - har vært en yndet destinasjon for spa-fanatikere siden slutten av 1800-tallet, da de mineralrike vannkildene ble oppdaget.

Her er legoland for de små, spa for de store og Carlsbad State Beach for hele familien.

Carlsbad er også inne på Tripadvisors Topp 10-liste over de beste "avslappings- og spa-destinasjonene" i verden, men egner seg altså også ypperlig for en familieferie.

Men ingenting slår Legoland i Danmark for norske barnefamilier

8. Ixtapa, Mexico

Dette er stedet du drar for en minnerik badeferie. Denne perlen ved Stillehavet har fem flotte strender, hvor familier spesielt anbefales Playa La Ropa.

Har du en drøm om at etterkommerne skal bli marinbiologer, oppsøker dere Delfiniti og lar barna svømme med delfiner.

9. Big Bear Lake, USA

Beskrives som et paradis for naturelskere - med strålende vær så å si hele året.

Her kan du bo i et av de store hotellkompleksene med en rekke aktiviteter og egen strandlinje, eller nyte et roligere liv i et lite pensjonat i pakt med naturen.

Big Bear Lake deles gjerne inn i to hovedområder, Snow Summit (med 31 slalåmløyper) og Bear Mountain, som appellerer mer til snowboardere.

Men her er mer enn nok å gjøre også for de som ikke liker vintersport: golf, fisking eller fantastiske turstier i storslått natur. Få også med dere Moonridge Animal Park hvis dere besøker Big Bear Lake. Ligger et par timers kjøretur fra Los Angeles.

10. Orlando, USA

Listen startet med Disney og slutter med Disney. Orlando i Florida kan kanskje avfeies som en klisjé, byen er i alle fall overveldende sett fra et underholdningsperspektiv.

Walt Disney World, Sea World, Discovery Cove og Universal Studios kjemper alle oppmerksomhet. Her står barna i fare for å bli overstimulert!

Les også: Slik blir Harry Potter-parken i Orlando

Orlando ligger ikke ved kysten, men byen har nok av bassenger og vannaktiviteter for den som vil kjøle seg ned i varmen. Rundt 50 millioner turister kommer årlig til Orlando, en by som bare må seg seg slått av Las Vegas når det gjelder antall hotellrom i USA.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning