FOLKSOMT: 15 barn og 12 voksne leide i fjor et stort sommerhus sammen i Marielyst på Lolland. © Foto: Privat

Tones ferietips

  • Start planleggingen i god tid, spesielt hvis dere er mange familier som skal reise sammen. De største feriehusene går først. Reiser dere alene, holder det å bestille en måned eller to før avreise.
  • Regn med minst 5000 kroner i leie for et hus i uka (i alle fall hvis dere er flere som leier sammen). Bruk en kjent utleier.
  • Kjøp et fysisk kart. På kartet er det blant annet merket av hvor det finnes sandstrender og campingplasser.
  • Bruk Internett. Jeg har først og fremst søkt etter hus på dansommer.no og novasol.no.
  • Der kan du velge ulike søkekriterier som for eksempel standard på huset. Jeg valgte bevisst det beste (5 stjerner). Hvis dere er mange familier, sjekk at huset har mange bad. Ellers blir det lang kø.

Mer barnevennlig ferie skal man lete lenge etter, mener Bærumsfamilien som stadig inviterer med seg venner på sommerferie i Danmark. Jo flere, dess hyggeligere, mener de. 15 barn og 12 voksne leide i fjor et stort sommerhus sammen i Marielyst på Lolland.

Halvparten av feriefamiliene kom kjørende fra Oslo og Bærum, de tre andre familiene hadde kjørt fra Trondheim for å feriere sammen en uke i et hus med ti soverom, flere hemser og innendørs svømmebasseng med sklie.

I løpet av de siste årene har venneparene leid både sommerhus og gods på fire ulike steder i Danmark. Et rimelig ferievalg dersom man har mulighet til å feriere sammen med flere vennepar, mener de. I fjor betalte hver av familiene omkring 5000 kroner for en ukes leie. I tillegg kom utgifter til reise, strøm og mat. Fordi strømmen er dyrere i Danmark, betalte hver av de seks parene 500 kroner i strømutgifter da uka var over.

Får feriefølelse Bærumsfamilien er langt fra førstereis når det gjelder danmarksturer. I mange år på rad har Tone og Hans Hørgård satt sommerferiekursen sørover sammen med venner. Sommerferieturene til et av våre nærmeste ferieland startet da eldstejenta Sofie (6 år) kun var 1 år. Lillesøster Silje (4 år) har vært i Danmark hver eneste sommer siden hun ble født. Går alt etter planen, får nyeste tilskudd i familien, 3 måneder gamle Aleksander, sin første danmarkstur i løpet av kun kort tid.

- Å feriere i Danmark er praktisk, enkelt og flott for både voksne og barn. Det krever ikke så mye planlegging, avstanden er kort og det er billigere enn hjemme å leve der, sier Tone.

- Fordi Danmark er mye mer kontinentalt enn Norge, får man likevel den etterlengtede feriefølelsen når man er der, legger hun til.

Familien har kun gode erfaringer med å leie hus via Internett, og synes at beskrivelsene av husene på nettet stemmer forbløffende bra med virkeligheten.

STRANDLØVER: Det er ingen skam å grave seg ned i tide! © Foto: Anne og Jonas Frøland

Flere ferietips

  • Husk at strøm er dyrere i Danmark enn i Norge når du beregner prisen på ukesleie.
  • Internettsiden www.visitdenmark.no har gode tips om steder, aktiviteter, strender og klima.
  • Å bo i nærheten av en by kan være hyggelig for de voksne.
  • Vær forberedt på dårlig vær. Ikke reis til Danmark for å sole deg. Ta med regn- og vindklær.
  • Ikke alle matbutikker i Danmark aksepterer Visakort. Ta ut kontanter før du handler.

Tett i tett

Å leve sammen 27 mennesker i en uke, krever vilje og positiv innstilling. Vaner én familie opplever som hyggelig, kan irritere en annen familie grønn. Derfor anbefaler Tone å snakke grundig sammen før man legger ut på tur. Kanskje er det også lurt å sette opp noen regler som for eksempel gjelder leggetider, godterispising og hvor ofte og mye det er lov å bruke svømmebassenget. De seks familiene delte på middagslagingen. To og to familier hadde ansvaret for middag til hele gjengen.

- Dessuten er det en fordel å ha et godt sovehjerte. Når man bor så mange sammen, kan det lett bli litt støy. Ikke alle ønsker å legge seg samtidig. Noen vil sitte lenge oppe, og med små barn er det alltid noen som vil stå grytidlig opp, sier Tone.

Da er det ikke så lett for de andre familiene å få sove videre, minnes hun med et smil. Ektemannen Hans mener at både søvnmangel og litt bråk veies opp av at det er veldig hyggelig og sosialt å reise så mange sammen på tur. Barna har mange lekekamerater rundt seg, de voksne har alltid noen å snakke med.

STRANDET: Morsomt med stranddynene i Danmark. © Foto: Anne og Jonas Frøland

Tut og kjør

Hans og Tone synes det er en fordel å ha med seg bilen på danmarksferie. Et kjøretøy gjør det mye enklere å kjøre til fornøyelsesparker, zoologiske hager og andre severdigheter uten å planlegge for mye. Dessuten er det ikke langt å kjøre til Danmark fra Norge. Paret beregner ca. sju timer effektiv kjøring til København.

- Orker man ikke å kjøre så langt, går det an å ta ferge fra Oslo til København, Hirtshals eller Frederikshavn. En annen mulighet er å kjøre til Sverige og ta ferge fra Göteborg, Varberg eller Helsingborg, sier Hans.

- På hjemveien har vi to ganger tatt ferge fra Hanstholm på Nordkysten av Jylland til Kristiansand hvor vi har besøkt dyreparken. Det er kun en totimers fergetur, sier Tone.

BESTILL PÅ NETT: Familien har kun gode erfaringer med å leie hus via Internett, og synes at beskrivelsene av husene på nettet stemmer forbløffende bra med virkeligheten. © Foto: Privat

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!