Barn og kroppsfokusering:

Sju av ti 7-åringer vil slanke seg

Ekstremt vektfokus blant barn - her er mottiltakene du trenger.

Foto: Renee Lee
Publisert Oppdatert

I løpet av de siste tiåret har kroppsfokuseringen blitt enda sterkere og krøpet nedover i alder.

Rammer jenter hardest

Reklame, tv, blader og voksne forbilder gir signaler til små barn om hva som er en perfekt kropp, og at dette er inngangsbilletten til et lykkelig liv.

- Særlig jenter lærer tidlig i barndommen at det er veldig viktig hvordan man ser ut. At det er bra å være tynn og dumt å være tykk, oppsummerer Andrew Hill, professor i klinisk psykologi ved universitetet i Leeds, overfor britiske Juniormagazine.

Unaturlig kroppsfokus

Mange unge slanker seg

* 81 prosent av 10-åringer i USA er bekymret for å være for tykke.

* 35 prosent av amerikanske jenter mellom 6 og 12 år har slanket seg minst én gang.

* Jenter som leser artikler om slanking, har dobbel så høy sannsynlighet for å slanke seg eller røyke.

* Jenter som leser artikler om slanking, har tre ganger så høy sannsynlighet for å kaste opp eller ta avføringsmidler.

* Så mange som 10 millioner jenter kjemper med spiseforstyrrelser i USA.

(Tall fra National Eating Disorder Association i USA - Nasjonal Forening for spiseforstyrrelser)

Andrew Hill mener fokuset på sunn livsstil og overvekt har fått en uheldig konsekvens: Nemlig at små barn altfor tidlig får et unaturlig fokus på kropp, sunnhet og vekt. Noe som igjen kan skape dårlig selvfølelse.

- Mat er blitt noe små barn føler de må kontrollere, sier Hill.

Les mer om barn og...

bulimi

anoreksi

tvangsspising

5-åringer misfornøyde med kroppen

Barn helt ned i femårsalderen synes nå de er for tjukke, viser en undersøkelse fra Flinders University i Australia.

Studien tok for seg jenter mellom 5 og 7 år. Mens 28,6 prosent av 5-åringene ville gå ned i vekt, økte tallet til 71 prosent hos 7-åringene.

Jentene svarte at det å bli tynnere var sterkt knyttet til det å bli likt av venner.

Ringer hjelpetelefon

Norske eksperter ser samme tendens i Norge:

- Vi får daglig henvendelser fra barn og unge om kropp og utseende. Særlig jenter er opptatt av vekt. De lurer på om de er for tykke, og dette er sterkt knyttet opp til selvbildet deres, sier Lise Tørneby , leder for Røde Kors' dialogtjeneste for barn og unge, Korspahalsen.

Hun merker en økning i slike henvendelser.

- Flere enn tidligere har problemer med psykisk helse og er opptatt og bevisst på sin egen tilkortkommenhet. Samtidig ser vi på forumene våre at de unge er veldig opptatt av å støtte hverandre. De gir hverandre ros og forteller at selvbilde ikke er avhengig av hvordan man ser ut, sier Tørneby.

Spis opp maten selv!

- Det viktigste vi voksne kan bidra med for å gi barn et sunt og positivt syn på egen kropp, er å være et godt forbilde. Du skal være en motvekt til mediepresset, sier førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud til Foreldre & Barn.

- Du kan ikke be barnet om å spise opp middagen hvis du selv sitter med slankepulver eller en grønn salat uten å ha noen helsemessig grunn for det.

Ekspresslanking etter fødselen kan være skadelig for både mor og barn.

VEKT: Jenter er i økende grad opptatt av om de er for tykke, sier Lise Tørnby i Røde Kors.
VEKT: Jenter er i økende grad opptatt av om de er for tykke, sier Lise Tørnby i Røde Kors. Foto: FOTO. Istockphoto.com

Ikke gjør barns utseende til tema

Børresen fraråder foreldre å snakke om hvor fint alt vil bli bare de blir tynnere og hvor mange fine klær de kan kjøpe dersom de bare blir litt slankere.

- Foreldre bør heller ikke snakke om barns vekt eller utseende, understreker hun.

Holder ikke å være flink

- Fortell barna at du er glad i dem, oppmuntre dem til å sette ord på følelser. Det er et enormt press på jenter og gutter når det gjelder presentasjon og prestasjon.

- Før var det kanskje nok å være enten pen, flink eller god i sport. Nå skal man være alt. Dette presset når oss fra alle arenaer og kryper stadig nedover i alder, sier Runi Børresen.

DETTE KAN DU GJØRE FOR Å GI BARNA DINE ET SUNT FORHOLD TIL EGEN KROPP :

* Vær en god rollemodell

ROS FYSISK UTFOLDELSE: Få barna til å bli opptatt av hva kroppen kan og ikke hvordan den ser ut.
ROS FYSISK UTFOLDELSE: Få barna til å bli opptatt av hva kroppen kan og ikke hvordan den ser ut. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Tenk på hvordan du omtaler egen kropp, og ikke minst andres vekt og utseende. Prøv å unngå negative kommentarer om vekt og størrelse.

Foreldre som har et ekstremt forhold til mat - enten i form av ikke å tenke på kosthold i det hele tatt - eller å være på evig slankekurer og lese kaloritabeller - risikerer at barna deres blir som dem eller deres rake motsetning.

* Ikke ha dårlig samvittighet for kakestykket du spiste

Prøv å oppmuntre barn til å ha et avslappet forhold til mat. Ha et sunt kosthold med mye frukt og grønt. Men ikke vær redd for å servere usunn mat en gang iblant. Vær også nøye med å ikke gi deg selv eller barn dårlig samvittighet når dere spiser kaker eller annet godt.

* Fokuser på hva kroppen kan og ikke på hvordan den ser ut

Fokuser på de fysiske funksjonene kroppen har, og ikke hvordan den ser ut. Gi barn ros når de danser, svømmer, slår hjul, løper, sykler eller utfolder seg fysisk på en annen måte.

* Ikke tving barn til å spise

Ikke tving barn som ikke vil spise til å spise. De fleste friske barn regulererer dette selv. Blir mat og måltider alltid en kamp, øker du risikoen for å overfokusere på mat. Da kan barn lettere få et anstrengt forhold til mat og kropp.

*Lær dem opp til mediekritikk

Snakk sammen om bilder og kroppsidealer som dere ser i media. Få barn til å forstå at kroppsidealet er konstruert for å selge produkter. Gi klart uttrykk for et kritisk syn på medias framstilling når det gjelder å knytte personlighet og prestasjoner til kroppsform og -størrelse. Fortell barn at selvtillit og utseende ikke alltid henger sammen.

(Kilder: Junior, psykolog Per Isdahl og Bufetat)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning