Barn og blødninger

Slik stanser du større blødninger

Når et lite plaster ikke er nok.

BLØDNINGER: De fleste blødninger stanser raskt hvis du trykker på dem med en kompress og holder såret høyt.
BLØDNINGER: De fleste blødninger stanser raskt hvis du trykker på dem med en kompress og holder såret høyt. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

"Uuuæææ. Jeg bløøøøøør!" Du kjenner sikkert ropet. Barn synes blod er skummelt. Selv små dråper kan utløse alarmen, for blod har en tendens til å gjøre mye av seg. Men så snart plasteret er kommet på fingeren, er all dramatikk over. Som oftest er det slike små blødninger foreldre må hanskes med.

- Store, livstruende blødninger er en sjeldenhet hos barn, fordi de svært sjelden håndterer redskaper som kan gi alvorlige blødninger, sier barnelege Ole Bjørn Kittang ved Sørlandet Sykehus i Kristiansand.

Men noen ganger trengs det likevel mer enn et lite plaster når barnet har kuttet seg.

- Førstehjelpsrådet er: Trykk på stedet som blør med en kompress. Hev det blødende stedet, og tilkall hjelp om nødvendig, sier barnelegen.

- Og så vil de fleste blødninger stanse av seg selv.

Les også: Alt om førstehjelp

Pulsårer vanskeligere å stoppe

Blødning i pulsårer er noe vanskeligere å stanse. Likevel er rådet å bruke samme oppskriften her.

- Behandlingen er å trykke med en kompress rett på stedet. Du må trykke ganske hardt, slik at du klemmer åren flat. Samtidig holder du stedet som blør hevet over hjertehøyde. Da vil blødningen ofte stoppe av det. Men i slike tilfeller må barnet til legevakt eller lege for å få vurdert såret eller for å få det sydd, forklarer Kittang.

- Og er det en stor arterie, så må man i det lange løp til spesialist for å sy sammen åren også.

Men slike situasjoner er ifølge barnelegen vanskelig å se for seg med mindre barnet har vært utsatt for en alvorlig bilulykke eller lignende.

- Pulserende blødninger er fryktelig sjeldent hos barn. Barn er så lette at de ikke knuser glassruter om de så går rett på dem. Og selv de som har uhell med kniver, får sjelden slike skader. Man kan tenke seg at slike blødninger oppstår hvis et større barn slår inn en rute og stikker armen inn. Der kan de være så uheldige å treffe en pulsåre i håndleddet, og man ser at blodet pumper ut, sier legen.

Skrubbsår på barneknær er noe Ole Bjørn Kittang gjerne skulle sett mer til. Han synes det er flott å se sommerbarn med skitne tær og plaster på kneet. Moderne, polstrede pc-barn har ikke så mange skrubbsår som tidligere. Skulle barnet ditt være så heldig å få et, har legen følgende råd:

- Det viktigste er å være tøff nok og vaske såret skikkelig med såpe og vann. Bruk klut og få vasket det rent. Klorhexidin eller medisinsk grønnsåpe kan også brukes. Har barnet et normalt immunforsvar blir det sjelden infeksjoner i slike sår, sier Ole Bjørn Kittang.

Hull i hodet ikke farlig

Det man tidligere kalte "å slå hull i hodet" er sjelden så alvorlig som det høres ut. Som oftest er det et kutt i panna på grunn av et fall.

- Slike kutt ser ut til å blø mye, men er ikke farlig. Vi er heldigvis laget slik at koaguleringen setter i gang og så stanser blødningen av seg selv. Eventuelt kan man ta en kjøkkenrull og trykke den mot såret, sier Kittang.

Hvis et slikt kutt ikke slutter å blø, eller barnet får et dypere kutt et annet sted på kroppen, kan det være nødvendig å ta barmet med til legevakten for å få satt på strips eller sydd et par sting.

Hvis barnet tråkker på et glasskår eller en rusten spiker, bør du forsøke å få ut skåret eller spikeren. Et slikt sår blør ganske mye, noe som er bra, siden det renser ut bakterier. Også her gjelder det å trykke på såret for å stanse blødningen så snart eventuelle fremmedlegemer er ute. Deretter bør du sjekke hvor dypt såret er og hvor mye det spriker. Det kan være nødvendig å ta barnet med til legen for å sy noen sting i sprikende sår.

- Under foten kan det lett sprike. Og der det er vanskelig å holde såret i ro, kan det være nødvendig å sy noen sting, sier Ole Bjørn Kittang.

Slik stanser du større blødninger:

 • Trykk mot såret for å stoppe blødningen. Bruk helst en ren kompress og hev den blødende kroppsdelen over hjernenivået.
 • Legg barnet ned, med bena høyt.
 • Ring 113.

Kilder: "Foreldrenes førstehjelpsbok", Fakta Forlag og Røde Kors og "Slik utfører du førstehjelp på barn", Norsk Folkehjelp

Slik stanser du neseblod:

 • Sett barnet ned og be henne lene seg fremover.
 • Legg ikke barnet ned eller med hodet lent bakover, fordi blod kan dryppe ned i halsen og føre til kvalme.
 • Klem forsiktig, eller få barnet til å klemme rundt den myke delen av nesen, i nærheten av neseborene.
 • Klem til i fem minutter, sjekk deretter om blødningen har stoppet. Har den ikke det, klem ytterligere opptil 15 minutter. Ikke putt noe i barnets nese, i form av papir, bomull eller gasbind.
 • Ta barnet til sykehus eller lege hvis blødningen virker alvorlig eller er forårsaket av en ulykke.

Kilde: Helsebiblioteket

Slik behandler du kutt og skrubbsår:

 • La barnet sette seg, og vask skrubbsåret forsiktig med såpe og vann. Bruk et stykke gasbind eller en bløt børste.
 • Rens såret for støv og skit. Det kan føre til at det begynner å blø igjen.
 • Hvis det ikke er mulig å gjøre rent, kan du få hjelp hos legevakten. Rene sår gir mindre risiko for infeksjon. De blir også mindre synlige når de gror.
 • Trykk ned en ny kompress for å stoppe blødningen.
 • Dekk såret med et plaster som er stort nok til å dekke såret og området rundt. På apoteket får du kjøpt egne plaster som egner seg for skrubbsår fordi de ikke fester seg så lett i såret.
 • Ikke dekk såret med bomull eller annet løst materiale som kan feste seg i såret.
 • Snittsår blør gjerne rikelig og renser seg selv. Klem sammen sårkantene og sett på plaster.
 • Kontakt lege hvis såret er stort eller dypt.

Kilde: "Foreldrenes førstehjelpsbok", Fakta Forlag og Røde Kors.

Smarte råd som forebygger sår og kutt:

 • Ha Pyrisept i huset.
 • Ta med et enkelt førstehjelpsskrin på ferie.
 • Sikre trapper med grind oppe og nede hvis du har små barn.
 • La barna bruke sklisikre strømper på glatte gulv.

Kilde: "Slik utfører du førstehjelp på barn", Norsk Folkehjelp

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning