Sex og samliv

Slik håndterer dere å bli fersket av barna

Hva gjør du hvis barna dukker opp på soverommet midt i hyrdestunden?

SNAKK OM SEX: Spesialist i Sexologi, Margrete Wiede Aasland, anbefaler at vi begynner å prate med barna om sex tidlig.
SNAKK OM SEX: Spesialist i Sexologi, Margrete Wiede Aasland, anbefaler at vi begynner å prate med barna om sex tidlig. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Junior er i seng og sover søtt - tror dere i hvert fall. Lysten kommer over dere, og plutselig befinner mamma og pappa seg i senga i full gang med «voksenkosen». Det går i vill akrobatikk og dere holder et relativt høylytt støynivå, vel uviten om at minstemann på fire år står lys våken i døråpningen med åpen munn og med bamsen i hånda.

Ops...

Hva gjør dere? Hva sier dere?

Forklar hva som skjer

Spesialist i sexologisk rådgivning og førskolelærer, Margrete Wiede Aasland, forteller til Foreldre.no at man naturlig nok stopper opp om barnet fersker en i akten.

- Bare si at mamma og pappa koser med hverandre, eller mamma og pappa elsker med hverandre, sier hun.

Hun forteller at det å ferske foreldrene kan være veldig flaut for en 10-åring, men at en treåring ikke vil skjønne stort av det.

- Bare si «dette skulle ikke du sett, unnskyld for at du så det», forklarer hun.

Tar skade av å ikke vite

Wiede Aasland tror ikke at barn tar skade av å se foreldrene midt i hyrdestunden.

- De tar mer skade av at mamma roper og skriker og ynker seg. Si «vet du, mamma og pappa ligger og koser med hverandre og da lager man rare lyder av og til».

Hun forklarer at det er viktig at barn lærer tidlig om kroppen sin og om hvordan barn blir til.

Videre forteller hun at det er lurt at barnet får vite dette før de begynner på skolen. Gjerne så tidlig som i fire - femårs alderen.

- Si for eksempel «og så tar pappa tissen inn i vagina, eller skjeden, og dette gjør vi fordi det er godt. Og når man er voksne så kan man lage barn. Noen ganger gjør man det fordi det er godt, noen ganger gjør man det for å lage barn. På den måten ble du til», forklarer hun.

Sett kroken på døra

SNAKK MED BARNET: Ta forholdsregler og lås døra. Det anbefales at du også snakker med barnet om kroppen og sex før de begynner på skolen.
SNAKK MED BARNET: Ta forholdsregler og lås døra. Det anbefales at du også snakker med barnet om kroppen og sex før de begynner på skolen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

- En ting jeg synes foreldrene bør ha er en krok som de setter på soveroms døra når man skal elske med hverandre, så slipper man at barna kommer inn, sier Wiede Aasland.

Hun sier at man ikke skal ligge og lure på om barnet kommer, fordi man da ikke får slappet av og kost seg.

- Man skal ikke måtte trenge å tenke «nå må vi skynde oss i tilfelle barna kommer». Om barnet banker på mens døra er låst så er det bare å si «vent litt, vi kommer snart». Det er bare å stå opp og vippe av den kroken. Sannsynligheten for at huset brenner ned når man har sex er veldig liten, sier hun.

Hun oppfordrer foreldre som ønsker å kose seg litt mens barna er våkne, om å «pusse tennene» sammen på badet eller å «hvile middag».

Hun forteller at barne-tv er en god tid å kose seg på, og at det kan fungere som en redning.

Avdramatiser det

Psykolog og samlivsterapeut, Peder Kjøs, forteller til Foreldre.no at man må se an litt hvordan ungen reagerer.

- Den generelle retningslinja er å ikke gi mer informasjon enn nødvendig, forteller han.

Han råder foreldre til å avdramatisere det og holde det enkelt, og at det lønner seg å ha fortalt barna på forhånd hvordan barn blir til.

- Det er lurt om barnet har hørt om hvor babyen kommer fra, og at de har hørt at dette er noe de voksne gjør som et uttrykk for kjærlighet. At det kan se rart og ekkelt ut, men at det ikke er slik for de voksne. Man kan avvise det litt. «Det er slikt som voksne gjør som barn ikke trenger å vite», sier han.

Ta hensyn

Kjøs mener man skal ta hensyn med tanke på støynivået når barnet sover - og være stille.

- Jeg synes ikke det er noe poeng å eksponere barnet for voksenlek. Det er veldig fint at det er udramatisk og åpent og fritt, men det viser ungene noe de ikke helt forstår eller har forutsetning til å forstå. Man skal holde det litt for seg selv. Det er også veldig greit at ungene holder seg til at noe er privat, sier han.

Wiede Aasland er litt uenig og mener at man ikke nødvendigvis trenger å være stille under sex når man vet at barnet ligger og sover.

Men man trenger ikke overdrive.

- Altså, det er veldig sjelden man skriker som på pornofilmer. Og det er sjeldent man skriker så mye at man vekker hele nabolaget, sier hun.

Har du blitt fersket av barna?

Her er noen av forumbrukerne våre sine historier:

Litt pinlig

«Hun var ca 9 år, og har nok stått noen sekunder måpende i døra uten at vi registrerte det, uten å si noe. For så å utbryte høyt, veslevoksent: - Dette var vel LITT piiinlig, vel..., før hun lukket døra. Etter dette har hun alltid banket på og ventet på svar før hun våger seg inn.»

Bøh!

«Husker spesielt en gang. Vi holdt på å avslutte, det var godt med lyd og akkurat i det herremannen kommer. Så spretter jenta frem i døråpningen (vi trodde hun sov på eget rom..) og roper "BøøøøøH!" Vi skvatt, og jeg tror mannen holdt på å pisse på seg, noe som hadde blitt ulekkert..»

«Er det deilig?»

«Det er nå noen år siden. Men helt utrolig at jentungen som da var to år sa det hun sa. Det var midt på dagen. Mannen og jeg lå i senga. Han var småkåt, og ville at jeg skulle ri litt på han. Jentungen var våken og lekte. Vi hadde dyne over oss, og ingen av oss var helt nakne. Jentungen sitter på gulvet ved senga og leker. Reiser seg og går litt rundt.. Hun ser at jeg er oppå pappaen (dyna over). Så sier hun " er det deilig" ??!! Jeg ble helt paff.»

Lekeslossing

«Har ikke blitt sett, men hørt. Jentungen til mannen min var vel 6 år eller noe når vi midt i akten hørte fra naborommet. "hva driver dere med?". Mannen ropte tilbake "vi lekesloss" - "åja" kom det fra naborommet. Litt etter hørte vi en stemme på nytt " det gjør mamma og *stefars navn* også på natta". Trenger jeg å nevne at det ble ikke mer "lekeslossing" den natta.»

Les også:

Slik snakker du med barnet om sex

Kall en tiss for en tiss

Sunt å leke «doktor»

Slik får du barn til å sove gjennom hele natta

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning