Sextips til småbarnsforeldre

Ta en kjappis i dusjen

Par med fem småbarn har sex nesten hver kveld. Her er deres sextips.

SEXLIV: Det er mulig å ha et sexliv selv når dere har små barn. - Senk forventningene, råder Cecilie Kjensli.
SEXLIV: Det er mulig å ha et sexliv selv når dere har små barn. - Senk forventningene, råder Cecilie Kjensli. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Mange par opplever at graviditet, fødsel og småbarnsperioden blir en hard påkjenning for sexlivet.

I en stresset hverdag er det naturlig at sex i en periode får mindre plass enn tidligere.

Det er heller ikke så enkelt å ha et aktivt sexliv om du har et spedbarn som gråter hele natta, eller en treåring som når som helst kan komme tassende inn på soverommet.

Senk forventningene

- Jeg syns ikke man skal forvente så mye av sexlivet når man har spedbarn. Sex er ikke det første man tenker på om morgenen med en liten en som skal ha mat. Men det betyr ikke at man ikke skal kose, sier Cecilie Kjensli, innehaver av sex- og samlivmagasinet Cpunktet.no og sexbutikken CecilieKjensli.com.

Les mer om sex etter fødselen på DinBaby.com

Men når spedbarnstiden er over, tror ikke Kjensli at sex trenger å være så problematisk. Har man lyst på en liten runde, trenger det ikke å ta all verdens tid, mener hun.

- Det handler om å prioritere. Avtal en hjemmedate, slå av TV-en. Ta et glass vin og hør på musikk mens dere koser på sofaen. Eller gjør som en annen dame jeg kjenner: Hun og mannen pleide å ha sex tidlig på kvelden, etter at barna hadde lagt seg og hun hadde tatt et bad. Da ropte hun bare ut i stua: «Skal du ha noe, må du komme nå!» Ikke så romantisk, men hvem har sagt at sex alltid skal være det? ler Kjensli.

Visste du forresten

at likestilling gir bedre sex - og at kvinners tilfredshet med partner øker i takt med husarbeidslikestilling?

Det slo rapporten «Likestilling og livskvalitet» fra Arbeidsforskningsinstituttet fast i fjor.

Jo mer likestilte par er, desto høyere livskvalitet har de. Det er også mindre risiko for samlivsbrudd.

Les saken: Likestilling gir bedre sex

Tips:

  • Ha sex i andre rom enn soverommet, om dere er engstelige for at barn kan komme uforvarende inn om natta.
  • Forsøk sex som ikke bråker eller krever akrobatiske stunts, som for eksempel oralsex under en dyne.
  • Prioriter å legge dere en time tidligere en kveld, slik at søvn ikke blir en unnskyldning for ikke å ha sex.
  • Ta en kjappis på badet når dere dusjer eller før dere legger dere.
  • Sett på barne-TV om morgenen i helgene, og finne frem litt frukt og leker til barna, så kan dere ha en kosestund alene i senga før dere står opp.

Les også: Tror ikke foreldrene har sex

«Trine» og « Esben» er gift og har til sammen fem barn, i alderen to til seks år. Ekteparet er midt i trettiårene og bor på Vestlandet. De er fornøyde med sitt eget sexliv, til tross for mange små barn og travle hverdager.

Har du noen tips til hvordan få sexlivet til å fungere når dere har små barn? Skriv inn i kommentarfeltet under.

På forespørsel har de sendt inn følgende samlivstips til Klikk Foreldre:

* Siden vi har barn rundt oss stort sett hele tiden, må vi være kreative. Vi sier for eksempel til ungene at vi skal dusje, låser døren og tar oss en «kjappis» samtidig. Det kommer stort sett alltid noen og banker på, men vi prøver å stenge de litt ute og bare fokusere på oss selv. Det hender jo vi blir avbrutt av grining og slåssing, og da må en av oss løpe ut og ta kontrollen, men vi fortsetter som regel etterpå.

* Vi lurer oss og av og til inn på soverommet på dagtid, når ungene leker eller er ute. Vi prøver å ikke ha hastverk , men heller nyte hverandre.

* For at vi skal ha det bra seksuelt, må vi kose i hverdagen. I det daglige er det travelt, det er mye som skal klaffe med henting i barnehage og på skole og lignende. Da er det de små tingene som teller: At vi er oppmerksomme mot hverandre, gir hverandre komplimenter eller en klem.

* Ikke la frustrasjoner fra jobben gå ut over partneren eller barna. Fokuser heller på det positive familien har sammen.

* Vi har en regel om at vi aldri legger oss som uvenner. Dette gjør at vi da nesten alltid får lyst på sex om kvelden.

Les også: Slik leser du henne i senga

* Vi låser ikke døren til soverommet, og det har stort sett gått bra hittil. Vi har vel blitt tatt på fersken av ungene et par ganger, men tror ikke de har forstått hva som foregår, og vi har egentlig bare tøyset det bort. Lyder og slikt de har hørt ( de to eldste), men de har ikke reagert negativt eller spurt om hva vi holder på med.

* Vi valgte å dra på et sexkurs i Sverige i fjor vår. Det har vi hatt mye nytte av. Der lærte vi blant annet hvor viktig det var å gi hverandre komplimenter.

* De dagene eller helgene vi er alene uten barn, nyter vi til fulle. Vi koser oss med mat og vin løper naken rundt i huset enten det er enn mandag eller lørdag. Vi ser ikke på dagene, men nyter tiden der og da. Ellers reiser vi bort på små ferier, som helgeturer til utlandet, eller vi rett og slett tar oss en miniferie på hotell en natt i Bergen, med mat og drikke, romantikk og kos etterpå.

Sett frem frukt og godteri

Cecilie Kjensli påpeker at det kan være greit med å venne små barn av med å komme inn i senga til foreldrene.

- Men går det dårlig, trenger man jo ikke absolutt ha sex i senga. Hva med å liste seg ut på stua eller over på et annet rom? foreslår Kjensli.

- Dere kan også sette frem litt godterier og frukt kvelden i forveien, så får dere morgenstunden for dere selv i helgene. En gang i blandt må man pleie sexlivet ordentlig, og da kan det være greit å planlegge og ordne barnevakt.

Når barna blir litt større, går det fint an å lære barna at foreldrene ikke alltid skal være tilgjengelige, mener hun.

- En jente fortalte meg en gang at da hun var liten, så fikk hun ikke forstyrre mamma og pappa mellom klokka 18.00 og 19.00, for da hvilte de middag, leste bok eller hva de nå enn gjorde på soverommet. Det var helt greit henne, og det funket bra for dem, forteller Kjensli.

Les også: Lystpille for kvinner snart en realitet

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning