Sex etter fødsel

Menn som mister sexlysten

Kvinner må respektere menn som ikke vil ha sex etter en fødsel, mener ekspert.

HVORFOR VIL HAN IKKE: Mange kvinner opplever at menn mister sexlyst i graviditeten og rett etter fødselen.
HVORFOR VIL HAN IKKE: Mange kvinner opplever at menn mister sexlyst i graviditeten og rett etter fødselen. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert
Jordmor Siri von Krogh.
Jordmor Siri von Krogh. Foto: FOTO. Julie Gjørven

- Min mann er overhodet ikke er interessert i sex. Etter at vi fikk barn har vi hatt sex én eneste gang, og det etter mye mas fra meg. Før vi fikk barnet, som nå er ett år gammelt, hadde vi også problemer, men ikke like store som etter at jeg ble gravid og fikk barnet. Barnet vårt er for øvrig veldig flink til å sove og sover 12 timer hver natt og flere timer om dagen, så det er ikke noen grunn til at det skal hindre oss.

Dette skriver en frustrert kvinne inn til DoktorOnline.noKlikk/helse

- Når jeg forsøker å snakke med ham om det er det som å møte en vegg, og han har alltid samme svar. Han tenker bare ikke på sex, rett og slett. Jeg har heller ikke veldig lyst, men har alltid tatt initiativ slik at vi skal ha et sexliv, fordi jeg synes det er unormalt med noe annet, skriver kvinnen videre og legger til at hun nå vurderer forholdet deres på grunn av den manglende sexlysten hos sin mann.

Les også: Ja, underlivet forandrer seg

Voldsom opplevelse

- Noen menn synes dette er en voldsom opplevelse - at babyen kommer, med fødsel, smerte og blod, og de mister rett og slett sexlysten av dette. Enkelte opplever også at det på en måte blir en "feilkobling" i forhold til at skjeden både er til nytelse og nytte, fordi babyen i stor grad kommer den veien også, forklarer Klikk.no´s egen jordmor, Siri von Krogh, og undres om det samme hadde vært tilfellet hvis kvinnen hadde født ved hjelp av keisersnitt istedenfor vaginalt.

- Mange kvinner er også ganske tørre i skjeden så lenge de ammer og til hormonene faller litt mer på plass. Det kan være smertefullt for kvinnen å ha sex, noe som kan føre til at lysten minsker også for mannen, legger Siri von Krogh til og anbefaler lange forspill, tålmodighet, forsiktighet og godt med glidemiddel de første gangene etter fødselen.

- Han vil ikke ha sex

Men det er ikke bare etter fødselen menn kan oppleve å miste sexlysten. Også i løpet av graviditeten kan mennene bli skremt bort.

nettprat på Klikk.no/foreldre, spør en en annen kvinne om råd:

- Mannen min vil ikke ha sex, nå som jeg er så stor. Hvorfor? Han sier ikke så mye om det, skriver kvinnen, som er høygravid og kun har 1,5 måned igjen til termin. Hun bekymrer seg også for om sexmangelen vil vedvare i tiden etter fødselen.

Les også: Manglende sexlyst i 20-årene

Vanskelig tema

- Dette er helt normalt, og ikke noe å presse ham på, svarer jordmor Siri von Krogh, og råder kvinnen til å ordne orgasmene sine selv de ukene som er igjen til fødselen.

- Noen får det for seg at babyen "ser" hva som foregår, og blir rett og slett litt blyge, mens andre blir redde for å skade babyen. Dette kan gjelde både kvinner og menn. Det er et emne som er vanskelig å prate om, og vi blir jo fort såret hvis vi blir avvist stadig vekk. Så det er kanskje bedre å ikke sette seg i den situasjonen at du blir avvist igjen og igjen. Få den fysiske kosen av ham når dere ser på tv eller går tur, sitt ved siden av hverandre og holde hender - gjør koselige ting, skriver Siri von Krogh videre i svaret til kvinnen.

Les også: Dette gjør menn feil i senga

LØSER OPP: Å bytte ut de vante omgivelsene kan ha gi en positiv boost til et kjærlighetsliv som står i stampe.
LØSER OPP: Å bytte ut de vante omgivelsene kan ha gi en positiv boost til et kjærlighetsliv som står i stampe. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Blir turn-off

Cecilie Kjensli
Cecilie Kjensli Foto: FOTO: Siv Dolmen

Sexpirator og redaktør for nettmagasinet Cpunktet , Cecilie Kjensli, tror noen menn er litt redde.

- Noen menn får problemer med å ha sex under graviditeten fordi de av en eller annen grunn synes det er ekkelt å penetrere kjæresten sin, med tanke på barnet som ligger i magen. Vi vet alle at det ikke er farlig, men de ser vel for seg barnet så tydelig at det rett og slett virker som en turn-off, sier Kjensli til Klikk.no.

Respekter mannen

- Så har du dem som sliter etter fødselen, særlig hvis de har sett hvordan kjønnet åpner seg når barnet er på vei ut. En fødsel er en sterk opplevelse, og det er derfor mange menn blir oppfordret til å se fødselen fra samme vinkel som kjæresten - ovenifra og ned.

- Onaner og kos deg på egen hånd, og gi mannen tid, råder sexpiratoren. I likhet med mange kvinner som ikke har så lyst etter graviditeten og hvor mannen må respektere dette, så må også kvinner gjøre det samme, sier Kjensli.

Les også: Så tett føder norske kvinner

Les mer om svangerskap i Svangerskapskalenderen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning