Giftige stoffer i barneklær

Miljøgifter i ni av ti i barnejeans

Dongeribukser fra kjente merker inneholder miljøfarlige kjemikalier.

KJEMIKALIER I BARNEJEANS: Det er miljøgifter i jeans fra de store kjedene, som blir giftige når de skylles ut med vaskevannet.
KJEMIKALIER I BARNEJEANS: Det er miljøgifter i jeans fra de store kjedene, som blir giftige når de skylles ut med vaskevannet. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Jeans er populære og barnevennlige plagg for både gutter og jenter. Slitesterke og derfor perfekte for klatring og lek.

Men mange av dongeribuksene inneholder kjemikalier som ikke er spesielt barnevennlige, ifølge en test gjort av svenske Testfakta.

De har testet ti par jeans fra kjente kjedebutikker for miljøfarlige stoffer, og resultatet viser at tre av parene inneholder det miljøfarlige stoffet nonylfenoletoxylat.

Dette gjaldt buksene fra Cubus (modell Slim fit Lexie, high waist), Esprit (Skinny Fit) og Åhlens (Å Jeans Spinn, som ikke selges i Norge).

Statens forurensningstilsyn anbefaler å vaske klærne før de tas i bruk. Men det er ingen garanti for at restene av kjemikalier forsvinner.

Danner hormonforstyrrende giftstoff

Fakta om testen

I testen undersøkte man inneholdet av:

Visse arylaminer fra azo-fargestoffer, inkludert anilin.

Alkylfenoler (AP) og alkylfenoletoksilater (APEO). Her inngår også nonylfenoletoxylat (NPEO).

Formaldehyd.

Fakta om nonylfenoletoxilat

Stoffet brukes for vask og avfetting i produksjonsprosessen.

Svenska Kemikalienispektionen har kommet med et forslag til EUs kjemikaliemyndighet Echa om en grense på 100 milligram per kilo i klær som importeres til EU. Innenfor EU er stoffet alt forbudt i produksjonen. Forslaget er nå ute på remiss.

Fakta om Anilin

Anilin finnes som en rest fra fargingen av tøyet.

Stoffet finnes ikke med blant de verste arylaminerne, som er strengt regulert i klær og sko. Stoffet tas likevel opp som helse- og miljøskadelig i Europeiske kjemikaliemyndigheten Echas klassifiserings- og merkedatabase.

Det helse- og miljøskadelige stoffet er blant annet klassifisert som etsende og farlig å svelge, og det er lite nedbrytbart.

Når dette stoffet skylles ut med vaskevannet, brytes det ned og danner farlige forbindelser, som nonylfenol, et stoff som er svært giftig for fisk og sjødyr.

Hos pattedyr kan nonylfenol gi skader på foster og forplantningsevne. Det har også virket hormonforstyrrende på fisk.

- Det er ingen akutt fare for barnet, men før eller senere kommer dette stoffet ut i naturen. Derfor skal det ikke brukes i produksjon overhodet, sier Inger Cederberg ved svenske kjemikalieinspeksjonen.

Det er kjent at klær og andre andre produkter for barn inneholder mange kjemikalier. Her er 13 giftstoffer du finner på barnerommet.

Ni av ti bukser inneholdt allergifremkallende stoff

Ni av ti undersøkte bukser inneholder også rester av anilin, et stoff som brukes når tøyet farges, og som i høyere konsentrasjoner både er allergifremkallende og miljøskadelig. Det mistenkes også for å være kreftfremkallende.

Dette gjaldt barne-jeansene fra Zara (modell Zara Boys Denim, Division slim), Lindex (Regular Jeans, Detroit slim), H&M (& Denim, Slim jeans), Desigual (Denim Abies), Levi`s (511 slim) og KappAhl (Fit Robin Slim leg).

Kun jeansen fra Polarn & Pyret (modell Slim School) inneholdt ikke noen av giftstoffene.

Den mengden kjemikalier som Testfakta målte i alle disse buksene, vurderes som ikke skadelige for barnet som har på seg buksa, men Ing-Marie Olsson, toksikolog ved Kemikalieinspektionen, sier til svenske Testfakta at stoffet bør unngås i forbrukerprodukter.

- Man skulle ønske at dette kjemikaliet var rengjort fra plagget, eller enda bedre - ikke var med i produksjonen i det hele tatt, sier hun.

- Skulle man alt være allergisk mot stoffet, kan det holde med en ytterst liten mengde for å få en reaksjon. Hver gang vi utsettes for denne type stoff, så belaster det også systemet i kroppen, så det er god grunn til å unngå dem i så utstrakt grad som mulig.

- Ikke overrasket

Håkon Lindahl, rådgiver i Framtiden i våre hender, har tidligere jobbet med miljøgifter i Grønn Hverdag og kjenner godt til problematikken rundt miljøskadelige stoffer i klær.

- Jeg er ikke veldig overrasket over resultatet i denne testen. Klesbransjen er uoversiktlig, og det brukes mange tvilsomme stoffer i produksjonen. Et stoff som nonylfenoletoxilat er forbudt i mange produkter i Norge, med det er gjort unntak for klær, forteller Lindahl til Foreldre.no.

I Norge og EU er det forbudt å bruke slike kjemikalier til blant annet rengjøringsmidler og til tekstil-, lær- og metallbearbeiding. Men det er altså ingen forbud mot import av tekstiler der det er brukt nonylfenoletoxylater i fremstillingen

Han tror årsaken til det manglende forbudet handler mest om praktiske forhold, og at det vil være vanskelig å håndheve. Men det gjør det svært vanskelig for miljøbevisste forbrukere å orientere seg,

- Jeg mener at man skal satse på miljømerking også i klesbransjen. Kunne forbrukeren gått ut og kjøpt en svanemerket jeans, hadde problemet vært løst. Men ingen av de store kjedene som Cubus eller H&M er villige til å satse tungt på miljøet, mener han.

En enkel måte å unngå disse stoffene på, er å velge miljømerkede produkter.

Vi får i oss miljøgiftene gjennom maten

Selv om stoffene ikke er direkte skadelige for barna, vil miljøgiftene kommer tilbake til oss gjennom maten vi spiser.

- Disse stoffene blir helsefarlige når de kommer i vannet. Vi får stoffene i oss når vi spiser fisk og sjømat. Det betyr at det er grunn til bekymring når såpass mange dongeribukser for barn viser seg å inneholde miljøgifter, sier Lindahl.

- Innholdet er ikke akseptabelt

Cubus, som har jeansen med det høyeste innholdet av nonylfenoletoxilat i testen, sier til Testfakta at innholdet ikke er akseptable.

- Denne buksen lever ikke opp til de kravene vi selv stiller. Vi kommer til å kontakte vår leverandør angående det høye innholdet og gi dem miljløvennlige alternativer som finnes på markedet, sier Ulrika Henningsson, Quality Controller på Cubus, til svenske Testfakta.

Også inneholdet av anilin skal undersøkes nærmere, sier hun.

Les også:

Vinterskoene som får seks på terningen

Sleipe hverdagstriks for småbarnsforeldre

Derfor får du late barn

Tegnene på at du er en god mamma

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning