Manglende sexlyst hos småbarnsforeldre

Småbarnsfedre mister sexlysten

Småbarnsfedre er så slitne at de ikke orker å ha sex. – Positivt for likestillingen, mener psykologer.

SMÅBARNSPAPPA: Moderne fedre deltar i spedbarnssstellet og er derfor like slitne som mor. Det går ut over sexlysten.
SMÅBARNSPAPPA: Moderne fedre deltar i spedbarnssstellet og er derfor like slitne som mor. Det går ut over sexlysten. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
Også menn opplever barseltårer, glemsomhet, uvirkelighetsfølelse og nedstemthet etter en fødsel.

En småbarnspappa forteller i forumet til klikk.no hvordan sexlysten hans har forsvunnet etter å ha blitt småbarnspappa. (Innlegget er noe redigert):

«Jeg har alltid vært et dyr når det kommer til sex. Jeg er mann med 2 små, og har alltid måttet le når jeg har lest om menn med lite appetitt på sex. Vel og merke før jeg fikk barn med min kjære. Min sexuelle appetitt var nesten urovekkende. Kunne godt gjøre det en 5 - 8 ganger pr dag. .

Allerede rett ettar at førstemann kom, dalte sexlysten som en stein - til dypet laaangt ned - til under kjelleren. Og den har ikke bedret seg.

Les også: Småbarnsforeldre har sex 1-2 ganger i måneden

Jeg føler meg alltid sliten. Akkurat som kroppen bare ønsker å hvile. Kanskje har dette sammenheng med at jeg tar 100 prosent min del av husarbeidet og ungestell med samvær,» skriver Mann 2009.

Også flere kvinner deltar i debatten, og forteller at det er mannen som ikke orker å ha sex etter at de fikk barn.

Følg sex og småbarnslivdebatten på Klikk Snakk

«Hva med når det bare blir 1-2 ganger i året, og det er mannen som ikke vil mer. Det er ikke noe moro å måtte mase seg til sex og nærhet», skriver «frustrert trebarnsmor».

- En positiv utvikling

Psykolog Lisbeth Holter Brudal tror at det at mannen mister sexlysten i spedbarnstiden, kan være et tegn på at likestillingen går den riktige veien.

Holter Brudal har årelang erfaring i arbeidet med psykiske reaksjoner under graviditet eller etter fødsel, både hos kvinner og menn.

Da hun 1984 skrev doktorgrad om menns psykiske problemer etter fødsel, var det høyst uvanlig at det ble rettet søkelys mot menn i sammenheng med graviditeten, og det var få som viste arbeidet hennes særlig interesse.

Les også: - Han har mistet lysten

Dette har heldigvis bedret seg, men fortsatt er det for lite fokus på mannens følelser når man snakker om svangerskap og spedbarnstid, mener Holter Brudal.

- Det jeg fant ut i min avhandling, var at det for mange menn ikke var aktuelt med sex i spedbarnstiden. De var like slitne som kona av nattevåk og barnestell, og da ble det naturlig også for menn å ta en sexpause. Og det behøver ikke bli en konflikt om begge to er like interesserte i sex i denne perioden. Forhåpentligvis kvikner de begge til igjen på samme tid igjen også, sier psykologen.

Menn tar ansvar

Også psykolog Peder Kjøs, aktuell med pappaboka «God pappa», tar det som et positivt tegn at også kvinner nå har begynt å klage over lite sex i forholdet.

- At også menn blir trette og slitne når de får små barn, og derfor ikke orker å ha så mye sex, er egentlig en bra ting. For det betyr at menn tar mer ansvar i familien enn før, også på nattestid, sa Kjøs til klikk.no.

Les også: Lesernes beste sexråd

- Det å ha bittesmå barn kan være veldig slitsomt. Småbarnsforeldre må finne seg i at sexlivet er annerledes enn for unge, nygifte, mener han.

Menn blir «sympatigravide»

Lisbeth Holter Brudal forteller at både menn og kvinner går gjennom hormonelle forandringer i ventetiden og de første ukene etter fødselen.

- Både menn og kvinner opplever sterke psykiske reaksjoner under partnerens graviditet og i tiden etterpå, forteller psykolog Lisbeth Holter Brudal til klikk.no

Menn kan blant annet få såkalt «sympatigraviditet». De kan legge på seg, bli kvalme og få hodepine.

Men også i tiden etterpå kan reaksjonene være sterke, og det er like vanlig for menn som kvinner å oppleve barseltårer, manglende konsentrasjon, glemsomhet, uvirkelighetsfølelse og nedstemthet etter å ha vært med på en fødsel, viser en undersøkelse av Holter Brudal.

Også mer alvorlige tilstander, som fødselspsykoser og depresjon kan ramme menn. Fødselspsykoser hos menn handler gjerne om at de selv har et dårlig forhold til sin far, og ikke har noen modell for hvordan en pappa skal oppføre seg, forklarer Holter Brudal.

- Menn er mer deltakende nå enn før, og derfor kan også han få problemer med å tilpasse seg tiden etter fødselen, forklarer hun.

Les også: - Dårlig sex blir ikke bedre

Ingen sykdom

Holter Brudal understreker at det å få psykiske reaksjoner i forbindelse med det å bli far, ikke er en sykdom.

- Det er en naturlig tilpasningsreaksjon på en omveltende opplevelse, forklarer psykologen.

- Jeg synes det er svært verdifullt at menn engasjerer seg i småbarnstiden, at de er med på fødselen og tar imot barnet. Og det at menn forteller meg at de etter en fødsel gråter for første gang i sitt liv, fordi følelsene blir så sterke, er det definitivt positivt, sier psykologen.

Les også: Sengene som hjelper deg å sove

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning