Kan man få mark i magen?

- Ikke spis snø, da får du mark i magen!, sa mor. Legen er ikke helt enig.

NATURENS SPISKAMMER: Det kan være vanskelig å styre seg for fristelsen til å spise all den naurlige "melisen" som omgir oss om vinteren.
NATURENS SPISKAMMER: Det kan være vanskelig å styre seg for fristelsen til å spise all den naurlige "melisen" som omgir oss om vinteren. Foto: Foto: Istockphoto
Publisert Oppdatert

Så er den kommet, den himmelske korrekturlakk over feilstavet sommer, som Anne Grete Preus synger. Man skal ikke spise blanco, for det er ikke bra for kroppen. Men da vi var små, fikk vi beskjed om ikke å spise snø heller, noe som kunne være en utfordring på den lange skoleveien hjem og med svett rygg under sekken, vassende gjennom et tørstestillende teppe av deilig hvitt.

Minimal sjanse

- Jeg tror at sjansen for å få mark i magen av å spise snø er minimal. Jeg spiste masse snø da jeg var liten og lekte ute, og jeg har aldri hatt mark i magen. At man får mark i magen er nok noe man forteller barna sine fordi man er redd for "skitt og dritt" i snøen, sier overlege ved barnekirurgisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus.

- Men for å få et sikkert svar bør vel en med spesialkompetanse på området rådspørres, sier Næss.

Parasitt i dritt

NATURLIG GODT: Istapper begeistrer de fleste barn. Men kan den inneholde egg fra mark?
NATURLIG GODT: Istapper begeistrer de fleste barn. Men kan den inneholde egg fra mark? Foto: Foto: Istockphoto

Graver man litt i parasittormenes liv og virke, viser det seg at det faktisk er en teoretisk mulighet for å få i seg markeegg fra snø.

- Det stemmer at du kan få mark i magen av å spise snø. Vi har hunder og katter med spolemark som bæsjer rundt omkring. I bæsjen kan det ligge egg av spolemark, og får man i seg disse, vil de klekke i magen. Det er ikke gjort mange studier på akkurat hvor lenge eggene til spolemarken kan overleve i snøen, men de kan trolig overleve flere dager, sier biolog Einar Strømnes, som har doktorgrad i parasittologi.

- Men man ser vel om det er bæsj eller snø man spiser?

- Ekskrementene til en hund eller katt kan fort bli most eller kastet rundt, og bli fragmentert. Det holder at man bare får i seg egget, og det er så lite at man ikke ser det, sier Strømnes.

Les også:

Feil beltebruk gir livstruende skader

Guide til riktig akebrett

Vil ha barn med Mark

Snøen er din venn

Vi er ikke dårligst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning