Barn og skilsmisse

Ikke hold sammen for barnas skyld

Du skal ikke ofre din egen lykke til fordel for barna, mener eksperter.

BARNAS BESTE: Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er best for barna i en skilsmissesituasjon.
BARNAS BESTE: Det er ikke alltid like enkelt å vite hva som er best for barna i en skilsmissesituasjon. Foto: Thinkstockphotos.com
Publisert Oppdatert

Det er flere grunner til skilsmisser. Utroskap, krangling, mangel på kommunikasjon, gnisten i forholdet er borte, og det at man finner ut at man fungerer bedre som venner enn kjærester - er bare noen.

Og midt opp i alt dette sitter barna.

Hva gjør dere? Skal dere holde sammen fordi dere har barn? Og er det egentlig best for barna?

Da kan det være greit å vite hvordan du kan unngå å havne i skilsmissefellene.

Kan fungere fint

Hvor vidt man skal holde sammen for barnas skyld har blitt diskutert frem og tilbake i forumet til Kvinneguiden.

En av forumsmedlemmene skriver: «Barn har ikke godt av å vokse opp med bare en forelder eller nesten bare hos mor. Barn trenger to foreldre. Ja, det er bedre at dere holder sammen for barnas skyld. Det er det som er det naturlige. Mamma, pappa, barn.»

Psykolog ved Psykologteamet på Nesbru i Asker, Bettina Sunde, forteller at det i dag ikke er så vanlig at foreldre holder sammen for barnas skyld.

- I noen tilfeller kan du si at et ekteskap har stagnert. Man fungerer som et bofellesskap rundt barna. Ingen har funnet noen nye, men man fungerer ikke som kjærester lenger. Det å kun holde sammen for barnas skyld er ikke positivt, men er man gode venner så er det positivt, sier hun til foreldre.no.

Hun forteller også at foreldre som ofrer sin egen lykke for barnas, vil selv ikke ha det noe bra. Og at når foreldrene har det bra, vil barna ha det mye bedre.

Familieterapeut ved Familieterapien.no, Ailin Strømsholm, forteller at hun aldri ville fortalt par at de burde holde sammen for barnas skyld, i og med at slike tilfeller er så individuelle.

Statistikk over ekteskap og skilsmisser

I 2012 ble det inngått 24 349 ekteskap. Dette er en økning på 1 200 flere enn i 2011.

Tallet på skilsmisser i 2012 var 9 929. Dette er 300 lavere enn i 2011, og lavest siden 1999.

Tallet for seperasjoner var 11 094 i samme år.

Mekling

I 2012 ble det gjennomført 20 386 meklinger for foreldre, noe som er en reduksjon på snaut 2 prosent.

Meklingsårsaker

7 140 var grunnet separasjon/skilsmisse

6 904 etter loven om mekling når man har barn under 16 år (barneloven)

Kilde: SSB.no

Hun forklarer videre at de fleste ønsker å ta hensyn til barna sine, og stiller seg da spørsmålet «hva er best for barna?».

- Hvis det ikke er en grov konflikt så taler barna ganske mye, selv om ikke paret nødvendigvis har det veldig bra. Barn tåler at foreldrene ikke har det like bra i alle faser i livet, sier hun til foreldre.no

Må se fra flere perspektiver

Det kan være vanskelig å avgjøre hva som er best for barna i en skilsmisse, samtidig som man skal ta hensyn til seg selv.

Sunde forklarer at hennes jobb er å hjelpe parene med å se flere sider av en sak, og at det viktigste er å få dem til å tenke nøye gjennom hvorfor de tar det valget.

Hun mener at det ikke er en forelders plikt å holde sammen for barnas skyld, men at man burde kunne gjøre en innsats.

- Man burde kunne se inn i barnas øyne og si at «vi prøvde virkelig», sier hun.

Familieterapeut Strømsholm er enig med Sunde i at det ikke er en plikt for foreldrene å holde sammen, men at det er en plikt å ha et barneperspektiv når man har barn, og ikke bare parperspektiv.

- Man kan angre på at man ikke tok hensyn til seg selv, men man kan også angre på at man ikke tenkte på barna. En må se litt på hva som betyr mest og hva som veier tyngst, avhengig av konfliktnivået i parforholdet og hvilket konfliktnivå skilsmissen vil bli, forklarer Strømsholm.

Skilsmisser er ingen enkel affære for hverken store eller små. Slik forteller du barna at du skal skilles.

Hva kan du gjøre?

Sunde forteller at i mange tilfeller er skilsmisse ofte det beste fordi det er mye krangling og frustrasjon.

Om skilsmisse er den eneste løsningen man har på problemene, så er det flere ting som kan være med på å bedre barna sin hverdag om dette skulle skje.

- Om man kan prøve å bo innen samme skolekrets slik at barna får en minst mulig endring i et samlivsbrudd, og at foreldrene har en god dialog rundt barna, vil være det beste for barna, sier hun.

Strømsholm råder foreldre til å tenke igjennom alle perspektivene (barneperspektivet, familieperspektivet og parperspektivet), og finne noen å snakke med om situasjonen for å få noen nye perspektiver i konflikten.

Hun forteller at hvis folk skiller seg, så må de "bli litt uvenner" for å gjennomføre prosessen. Det er viktig at man allikevel skåner barna sine, og er samkjørte på hvordan man i denne prosessen skal gjøre det på best måte.

Sunde har vært med på å utvikle samtalegrupper i skolen for barn som har skilte foreldre (PIS) i Bærum kommune, som er et tilbud til de barna som har skilte foreldre.

- Dette er et godt tilbud for å forebygge at barna får det vanskelig etter at bruddet har skjedd, forklarer hun.

Les også:

Lær av skilte og redd ekteskapet

Skilte par finner sammen igjen

QUIZ: Sjekk om dere bør gi forholdet en ny sjanse

Sjekk om dere trenger parterapi

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning