Foreldreskolen: Egenomsorg

Ta mer vare på deg selv -
uten dårlig samvittighet!

Får du ikke mer krefter av å ta pauser eller sove? Ta grep! Du blir faktisk en bedre mamma eller pappa hvis du får litt tid for deg selv.

I foreldrerollen er det lett å sette seg selv sist, men det er det ingen som tjener på.
I foreldrerollen er det lett å sette seg selv sist, men det er det ingen som tjener på. Foto: NTB/Scanpix
Publisert

Heine Vestvik er familieveileder og tilknytningsterapeut ved Crux Solstrand Barnevernsenter. Han skriver fast for Foreldre & Barn i denne spalten. Denne gangen er tema egenomsorg i småbarnstiden.

Ofte er vi foreldre veldig flinke til å ta vare på barna våre, men mindre flinke til å ta vare på oss selv.

Kanskje vi sover for lite, jobber for mye, tar på oss for mange oppgaver, bekymrer oss hele tiden, plages ofte av dårlig samvittighet og setter for høye krav til oss selv eller barna våre. Slik foreldreadferd har en tendens til å bli selvopp­ofrende langt utover det som barnet egentlig har behov for av oss. For noen av oss kan det bli helt selvutslettende.

Manglende dekning av våre egne behov over tid kan også gjøre deg mer sliten og i verste fall føre til utbrenthet eller depresjon.

Les også: Foreldreskolen: Derfor sover ikke barnet ditt

Noen typiske tegn på at du i større grad trenger å ta vare på deg selv er:

Heine Vestvik.
Heine Vestvik. Foto: Privat
 • Du ser ikke nytte av egen innsats, eller føler ofte at innsatsen du gjør, ikke er til hjelp.
 • Du har blitt mindre empatisk overfor barna enn tidligere, for eksempel «griner han nå igjen!»
 • Du har hyppigere konflikter med partneren, og du er mer oppfarende og hissig.
 • Du opplever ikke å få mer krefter av å ha pauser eller bli mer uthvilt av å sove.
 • Du føler deg følelsesmessig frakoblet barna og må spille mye «skuespill».
 • Du tenker ofte at alt avhenger av deg (en svært utmattende tanke).
 • Du føler ofte at livet ikke er noe særlig gøy.
 • Du har dårlig matlyst og synes det er et ork å ta vare på egen hygiene.

Plan for egenomsorg

Kjenner du deg igjen i ett eller flere av disse punktene, er det på høy tid å ta bedre vare på deg selv. Hvis du føler at det er en egoistisk handling, kan du med støtte i forskning vite at det å være god mot deg selv gjør deg til en mer robust og sensitiv forelder. Faktisk er det at du tar vare på deg selv helt nødvendig for den generelle trivselen i familien.  

Den enkleste og beste måten å begynne å ta bedre vare på seg selv er å lage seg en liten plan for egenomsorg. Der noterer du deg hvilke aktiviteter du vil gjøre hver uke, som bare er dine, og som du vet gir deg mer krefter.

Les også: - Kunstig søtning har fått et ufortjent dårlig rykte

Her er noen tips til mål som kan hjelpe:

 • Sett av tid til en lang samtale med en god venn. Spør om lov til å klage. Sett ord på hvordan du føler det, og vær så oppriktig og ærlig så mulig.
 • Gjennomfør en aktivitet som tar alt fokus, for eksempel en hard treningsøkt, en veldig spennende TV-serie, eller en annen aktivitet som tar all oppmerksomhet (dette er å «rense» hjernen).
 • Gjør noe helt nytt, for eksempel gå en ny rute ved turgåing, prøv en ny matrett eller hobby.
 • Sett opp en aktivitet i uka som du kjenner du gleder deg til å gjøre.
 • Ha med mosjon eller trening minst to ganger i uka, minimum en halvtime hver gang.
Lag en plan og sett av tid til noe som gir deg energi. For noen betyr det hvile, for andre betyr det trening, eller tid med venner.
Lag en plan og sett av tid til noe som gir deg energi. For noen betyr det hvile, for andre betyr det trening, eller tid med venner. Foto: NTB/Scanpix


Selvbevarende leveregler

I tillegg til å ha en plan for egenomsorg er det noen leveregler jeg vil anbefale alle foreldre å øve på å følge, og som dreier seg mer om hvordan du organiserer hverdagen, og hvordan du tenker.

 • Spre arbeidsoppgaver som du synes er vanskelig/kjedelig/utmattende utover flere dager/uker. Deleger oppgaver om mulig.
 • Prioriter strengt mellom viktige og ikke-viktige oppgaver, kutt ut det som ikke er så viktig.
 • Gjør mer av ting som du har lyst til, og mindre av ting som du ikke liker så godt. Det siste er kanskje viktigst.
 • Tilgi deg selv raskt når du føler du mislykkes som forelder. Dårlig samvittighet er som en klamp rundt foten din.
 • Øv på å tenke at «dette er godt nok» – mål om perfeksjonisme er veldig stressende for alle i familien.
 • Øv på å leve i nuet – dette vil si at du makter å si til deg selv: «Akkurat nå i dette øyeblikket har jeg det veldig fint, og det kjenner jeg meg glad over».

Vær forberedt på å øve over tid

Å være god mot seg selv er en nødvendighet for å være en god forelder, og ikke noe en skal ha dårlig samvittighet for å være, snarere tvert om! Men det er også noe en ofte må lære seg – og til og med tvinge seg selv til å være.  

Jeg selv har lært meg å prioritere å trene regelmessig, samt å tilgi meg selv når jeg føler jeg mislykkes som pappa (regelmessig det også!). Jeg brukte noen år på å lære meg dette, men jeg vet det har gjort meg til en bedre pappa. Jeg har noen mål igjen, for eksempel å bli flinkere til å «leve i nuet» og være til stede med hele meg når jeg er med barna.

Les også: Så du trodde C-vitamin hjalp mot forkjølelse?

Du fortjener å ha det bra i livet ditt

Det å ta vare på deg selv som forelder betyr også å ta vare på deg selv om menneske, som den du er. At du skal ha det bra i livet ditt. Når du har det bra i livet ditt, vil du også ha det bra som forelder. Du er ikke bare en forelder, du er også et eget menneske, med egne krav på å ha et liv som er innholdsrikt, meningsfylt og fredelig. Det at du er forelder, er viktig, men du er også noe mer, nemlig «bare» deg.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning