Insekter og barn

Få barn til å elske edderkopper

Barn kan arve foreldrenes insektsfrykt - her er tipsene som fjerner fobiene.

EDDERKPOPPER: En svært vanlig fobi. De trenger ikke være så store engang.
EDDERKPOPPER: En svært vanlig fobi. De trenger ikke være så store engang. Foto: FOTO: iStock
Publisert Oppdatert
IKKE TVANG: Ikke alle barn er like fryktesløse når det gjelder små marker som denne jenta.
IKKE TVANG: Ikke alle barn er like fryktesløse når det gjelder små marker som denne jenta. Foto: FOTO: Colourbox

Ulike fobier

* Enkel fobi: Enkel fobi ytrer seg som frykt for spesielle dyr, som hunder, slanger, mus og insekter, eller en situasjon, som å fly, være høyt oppe i et tårn eller frykt for tordenvær. Graden av enkel fobi kan variere. Noen har kun ett dyr eller én enkelt situasjonen de er redde for, mens andre kan ha flere fobier som påvirker store deler av deres liv og dermed blir en psykisk lidelse.

* Agorafobi kommer fra gresk, og betyr "frykt for markedsplassen". Personer med agorafobi er redde for å begi seg inn i ukjente områder eller for å havne i situasjoner der de ikke raskt vil kunne få den hjelpen de måtte trenge, for eksempel dersom de skulle få et illebefinnende. Det kan være redsel for å reise alene på bussen, gå i butikken, bevege seg i åpne områder og folkeforsamlinger.

* Sosial fobi kalles også sosial angst. Personer som har sosial fobi, føler seg usikre i sosiale sammenhenger. De kan for eksempel ha vansker med å spise i andres nærvær eller gå opp på en talerstol. De føler ubehag når andre betrakter dem, for eksempel mens de arbeider.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Våren er her og mange barn setter seg automatisk ned på bakken og studerer småkryp og insekter.

Blir du selv skrekkslagen og klam i hendene av å se en edderkopp eller en slange, er det stor risiko for at barna dine arver frykten din.

Men det er faktisk mye du kan gjøre for å unngå at dine fobier videreføres til neste generasjon.

Les også: Slik blir du kvitt fobier

Foreldre har innflytelse

- Når barn blir redde for insekter eller andre dyr, skyldes det ofte sosial arv eller at de har hatt skremmende opplevelser selv. Hvis mor skriker opp når hun ser en veps, er det høy risiko for at barnet hennes vil oppfatte dette og bli redd selv. Mor er en rollemodell, og barnet ser og lærer at veps er noe man skal være redd for, sier professor psykiatri Einar Kringlen.

Gjelder å beherske seg

Hans råd til foreldre er å prøve å beherske seg i slike situasjoner, selv om det ikke er enkelt.

- En fobi er jo en angst som er vansklig å kontrollere når du er i situasjonen. Men ved såkalte enkle fobier som edderkoppper, vepser eller slanger er dette mulig.

- Det er verre for de barna som har foreldre som sliter med sosial angst og kanskje ikke tør å gå ut i butikken, sier han.

Miljø betyr mer enn gener

- Ligger fobier i genene våre?

- Det er mulig at gener spiller en viss rolle. Men de fleste fobier, for eksempel for insekter, arver vi nok gjennom det miljøet vi vokser opp i. Det betyr ikke at alle med mødre eller fedre som er redde for edderkopper, blir det selv, men risikoen er større.

Slanger er ingen samfunnsfare

- Det er også mulig at vi har en genetisk tilbøyelighet til å være redde for bestemte ting eller situasjoner. Og at vi har arvet dette fra våre forfedre, som måtte være redde for disse tinene for å overleve i naturen. Av og til vil en slik disposisjon gi overreaksjoner - eller fobier.

- Slike overreaksjoner oppstår selv om det man frykter, for eksempel slanger, ikke lenger utgjør noen fare i de fleste samfunn, sier Kringlen.

UTFORSKE: Ved å utforkse naturen lærer barn om insekter og andre småkryp.
UTFORSKE: Ved å utforkse naturen lærer barn om insekter og andre småkryp. Foto: FOTO: Colourbox

Det svenske nettstedet Alltombarn råder foreldre til å gjøre følgende for at barna ikke skal bli redde for insekter og andre småkryp:

Gå ut og observer

  • Gå ut i skogen, parken eller hagen og finn dyr sammen med barna. Ta gjerne med et forstørrelsesglass.

Studer sammen med dem

  • Lag et eget terraruim (en boks meg lufttilgang som insektene kan bo i) eller kjøp en insektsboks i en butikk. Legg litt kvister og gress i bunnen og kanskje en bit potet eller gulrot. Det er morsomt å se hvordan insektene oppfører seg, og da er de jo også "fanget" og kan ikke komme ut.

Finn en maurtue

  • Maur er morsomme dyr å studere for barn. I en maurtue ser man hvor innviklet liv de lever, og hvor mye de må slite for å lage en maurtue. Barnet ditt kan se maurene jobbe i tunnelene og kanskje til og med få øye på dronningen.

Les og lær om insekter

  • Fokuser på at insekter er nyttige dyr i natureren, både for andre dyr og for mennsker. Fortell om hvordan honning blir til. Les om insekter. Gjennom bøker og internett får barna først se på insektene i et lite skremmende format.
  • Neste steg kan være å se dem på museum. Fortell dem at mennesker ikke er noe bytte for insekter, men heller en trussel. Samtidig må du fortelle dem at en del insekter faktisk kan stikke eller bite.

Les også: Dette gjør du når barnet får insektsstikk

Les også: Gode råd mot flått, knott og mygg

Ikke tving barnet

  • Ikke prøv å få barnet ditt til å holde en meitemark eller la en mygg sitte lenge på armen hvis det ikke vil. Det er respektløst overfor barnets følelser. Utsett barnet for det fryktede dyret i små omganger.

Les også: Slik blir barnet som voksen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen