Kjønnsroller og barn:

Derfor velger jenter dukker

Ni måneder gamle jenter og gutter er forbausenede tradisjonelle når de velger leker.

ARV ELLER MILJØ: Er det biologiske forskjeller som gjør at selv babyer og små barn velger tradisjonelt?
ARV ELLER MILJØ: Er det biologiske forskjeller som gjør at selv babyer og små barn velger tradisjonelt? Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert
STORE FORSKJELLER: - Det er store ulikheter innad i jentegrupper som mellom jenter og gutter, sier utviklingspsykolog Mona-Iren Hauge.
STORE FORSKJELLER: - Det er store ulikheter innad i jentegrupper som mellom jenter og gutter, sier utviklingspsykolog Mona-Iren Hauge. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

I disse Hjernevask-tider kan en ny engelsk studie helle bensin på bålet i debatten om hva som skyldes arv og hva som skyldes miljø.

Dukker og biler

Brenda Todd og Sara Amalie 0'Toole Thommessen ved City University i London har utført et eksperimentet på 83 barn mellom 9 måneder og 3 år, melder Health Day News.

De la ut et utvalg leker på gulvet, deriblant biler, dukker, en gravmaskin, en ball, kjøkkenutstyr, en blå bamse og en rosa bamse. Jentene og guttene ble plassert på en meters avstand fra lekene.

Klar, ferdig, lek!

Det viste seg at små babyjenter og -gutter som akkurat har lært seg å krabbe, var svært tradisjonelle i sine valg.

Gutta valgte bilen og gravemaskinen, jentene satte fart mot dukken og teddybjørnen.

Jenter foretrekker ansiktsformer

- Guttene foretrakk leker som gikk eller beveget seg , mens jentene valgte leker med ansiktslignende former.

Barna ble observert i tre minutter , og tiden barna brukte på å ta på eller leke med lekene, ble notert.

Les også: Slik finner du barnets kjønn

Mer bil enn ball med alderen

Blant de yngste barna var det tydelig at jentene brukte mye lengre tid på dukkene enn guttene. Og guttene lekte mye lenger med bilen og ballen enn jentene. Og de kjønnsstereotype preferansene ble sterkere jo eldre barna ble.

Jenter mellom 27 og 36 måneder brukte halvparten av tiden på dukken, og brydde seg ikke lenger om bamsen eller andre leker. Guttene på samme alder brukte 87 prosent av tiden på bilen, og brydde seg ikke lenger om ballen.

Les også: De beste nettbutikkene for leker

Tillært eller medfødt?

Kan det stemme at så små babyer allerede er sosialisert til å velge typiske jente- og gutteleker? Eller finnes det medfødte kjønnsforskjeller og preferanser som spiller inn?

Hva mener du? Delta i debatten om barneoppdragelse

- Sosialiseringen starter tidlig

- Barn i denne aldereren er allerde utsatt for en hel del sosialisering. Gutter får flere leker som beveger seg og lager lyd, mens jenter får flere leker de kan bruke til rollelek med og ta vare på. Dette kan igjen påvirke deres preferanser.

Men det kan også se ut som om det kan ligge biologiske preferanser bak valgene deres, sier Brenda Todd, en av forskerne bak studien.

Guttene foretrakk leker som gikk eller beveget seg , mens jentene valgte leker med ansisktlignende former

Synes du rosa kun er for jenter? Sjekk hvor lett vi lar oss manipulere.

- Må ha med biologi å gjøre

I programmet Hjernevask mente avdelingsoverlege Trond Diseth å ha utviklet en metode for å fastslå kjønnet til barn med misdannede kjønnsorganer.

Testen fungerer ved at barnet blir plassert på en matte der det er omringet av ti forskjellige leketøy (fire "maskuline", fire "feminine" og to "nøytrale" leker). Når barnet blir plassert ved lekene, er det ifølge undersøkelsen slik at barnet raskt velger leker helt systematisk: gutter velger "maskuline" leker og jenter velger "feminine" leker.

Diseth mener at dette må ha med biologi å gjøre ettersom det er et klart mønster i så tidlig alder.

Ulik motorikk

- Det er studier som viser at gutter og jenter har ulike preferanser når de er veldige små. Gutter gjør større bevegelse med leker, mens jenter er mer finmotoriske, sier utviklingspsykolog Mona- Iren Hauge ved Nasjonalt kunnskapssentersenter om vold og traumatisk stress.

- Spørsmålet er hvordan man skal tolke og bruke forskjellene man finner.

- Kan endre seg

Hun mener det ikke er noen konflikt mellom arv og miljø, og sannnsyligvis umulig å sette et klart skille mellom disse faktorene.

- Vi er født med biologiske forutsetninger og sårbarheter, men de er ikke endelige. Barns utvikling har store fellestrekk, samtidig som utviklingen også er unik slik at alle har sin egen utviklingsbane. Selv om gutter er mer opptatt av biler som små, betyr ikke det at vil være slik for alltid, sier Hauge.

Hva mener du - er det arv eller miljø som har gjort at jenter oppfører seg som jenter og gutter som gutter? Noen eksempler? Del det med oss i kommentarfeltet nedenfor.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning