Graviditet ved 20-, 30- og 40-årsalderen

Når er det best å få barn?

Finnes det en perfekt alder å få barn? Her er noen av fordelene og ulempene med å bli gravid i ulike aldre.

ULIK ALDER: Kvinner kan bli gravide fra tenårene av og frem til de er førti eller eldre. Se hva som er fordelene og ulempene med de ulike aldrene.
ULIK ALDER: Kvinner kan bli gravide fra tenårene av og frem til de er førti eller eldre. Se hva som er fordelene og ulempene med de ulike aldrene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert
Jeg møter mange gravide 40-åringer som er sunne og spreke med masse energi, og slappe, coladrikkende tjueåringer.

Mens biologien vår taler for at vi mennesker skal være unge når vi får vårt første barn, taler psyken vår for at det kan være lurt å vente til man blir noe eldre.

Hva som passer best, er forskjellig fra kvinne til kvinne.

- 25-27 år er ideelt

- Kroppen er lagd for å få barn fra vi er fruktbare, i alle fall fra vi er 17-18 år. Men bare et fåtall av kvinner er mentalt modne til å få barn da. Det finnes umodne 38-åringer og modne 21-åringer, så hvilken alder som passer best er individuelt, understreker jordmor Tove Nordahl, eier av privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg.

- Men skal jeg trekke frem en bestemt alder som er ideell for kvinner å få barn, vil jeg si mellom 25 og 27 år.

Da er man gjerne ferdig med utdanningen og har begynt å jobbe. Man er ung og sterk med masse overskudd, sier Nordahl til klikk.no.

Flere unge mødre?

Mens det for noen år siden var en sterk overvekt av førstegangsmødre på rundt 30, har hun nå en opplevelse av at stadig flere kvinner velger å få barn i ung alder.

- Mitt inntrykk er at dette nå er mer jevnet ut. Her hos oss har vi i dag en mer jevn fordeling mellom unge og eldre førstegangsfødende, forteller hun.

Forskjellige typer mødre

Ved Nordahls klinikk har de for tiden flere eldre mødre som går til kontroll.

I fjor hadde de en dame på 47 år som fikk tvillinger, og nå har de en kvinne på 46 og en på 43 år, som begge er gravide for første gang.

Jordmorens erfaring er at en kvinne som blir mor for første gang som 40-åring, blir en helt annerledes mor enn en 20-åring.

- Eldre mødre vektlegger kanskje det intellektuelle hos barnet mer enn yngre, og yngre er kanskje mer aktive med barna, mer lekne?

Les også:

Den perfekte alder for barn

Sjekk vår eggløsningskalkulator

20-24 år

Dine mest fertile år.

UNGE MØDRE: Unge gravide bekymrer seg ikke så mye og tar ting mer som de kommer, sier jordmor Tove Nordahl.
UNGE MØDRE: Unge gravide bekymrer seg ikke så mye og tar ting mer som de kommer, sier jordmor Tove Nordahl. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Din menstruasjonssyklus er sannsynligvis regelmessig med eggløsning hver måned. Risikoen svangerskapsdiabetes er bare halvparten så stor som hos en 40-åring.

Hvordan man kjenner seg under graviditeten i denne alderen, er gjerne avhengig av hvordan man ser på arbeidssituasjonen sin.

Kanskje er du fortsatt student, eller jobber i et vikariat, noe som gjør at du har en del praktiske bekymringer i forhold til det å skulle bli mor.

Risikoen for spontanabort er aller lavest hos kvinner i denne alderen, cirka 9,5 prosent, ifølge Parenting.com.

Ettersom eggene dine fremdeles er relativt unge, er det svært lav risiko for at barnet skal bli født med for eksempel Downs syndrom eller andre kromosomavvik.

Les også: Unge mødre anbefales ofte abort

- Bekymringsløse

Jordmor Tove Nordahls erfaring er at unge gravide gjerne er bekymringsløse med tanke på barnet i magen. De kan ofte ikke en gang forestille seg at noe skal kunne gå galt.

- Unge gravide tar også utfordringene mer som de kommer, og både fødsel og amming går stort sett veldig greit, sier hun.

- Men det finnes også nok av unge mødre som har et «bevisstløst» forhold til det å bli mor, og som blir gravide kun fordi bestevenninnen har blitt det, sier jordmoren.

Unge gravide får lettere strekkmerker enn eldre, på grunn av mye hormoner i kroppen, ifølge Tove Nordahl.

25-29 år

Mot slutten av tjueårene har mange begynt å etablere seg i arbeidslivet, og samlivet er gjerne såpass stabilt at det lettere takler den store forandringen det er å få barn.

Om du trener og spiser sunt gjennom hele graviditeten, får du en lettere fødsel og henter deg inn igjen raskere etterpå enn hva en mindre sunn kvinne gjør.

IDEELL ALDER: 25-27 år er en fin alder å få barn for mange, da er man voksen, gjerne ferdig med studier og i jobb, samtidig som man fortsatt er ung og sprek.
IDEELL ALDER: 25-27 år er en fin alder å få barn for mange, da er man voksen, gjerne ferdig med studier og i jobb, samtidig som man fortsatt er ung og sprek. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Dette gjelder kvinner i alle aldre, men i 20-årsalderen er det lettere å komme i form etter fødselen enn det er senere i livet.

Det finnes dessuten studier som viser at kvinner som begynner å få barn i 20-årsalderen har mindre risiko for å få bryst- og livmorkreft.

Jordmor Tove Nordahl trekker frem 25-27-årsalderen som den perfekte for å få sitt første barn.

- Da er man gjerne ferdig med utdanningen og har begynt å jobbe. Man er ung og sterk med masse overskudd, sier Nordahl.

Risikoen for å få en spontanabort er cirka 10 prosent. Risikoen for å få et barn med kromosomavvik er på 1 av 476 og risikoen for å få et barn med Downs syndrom er cirka 1 barn av 1250.

Les også: Se hvordan du selv sjekker puppene

30-34 år

Kvinner i 30-årene kjenner seg ofte følelsesmessig klare for å bli mødre.

Ved 30-årsalderen begynner fertiliteten langsomt å minske.

Skulle du trene fertilitetsbehandling for å bli gravid, er sjansen større for at den vil lykkes for deg enn for eldre kvinner.

Kvinner i 30-årsalderen kjenner seg ofte følelsesmessig klare til å bli mødre, ifølge jordmor Tove Nordahl.

De har energien og de økonomiske ressursene for å skaffe seg en familie, men det er fremdeles vanlig at man bekymrer seg for hvordan karrieren vil påvirkes av svangerskapspermisjonen.

Risikoen for spontanabort er 11,7 prosent. Ved 30 er risikoen for at barnet skal bli født med Downs syndrom 1 av 952, ifølge Parenting.com.

Les også: Fordeler og ulemper ved ulike fødestillinger

35-39 år

Bekymrer seg gjerne mye.

Etter 35 år fortsetter fertiliteten å minske - og ved 38 år minsker den kraftig. Kvinnens egg begynner å aldres og de blir vanskeligere å befrukte.

Risikoen for høyt blodtrykk under graviditeten er dobbelt så stor hos kvinner over 35 år enn hos yngre kvinner. Svangerskapsdiabetes er to til tre ganger vanligere hos kvinner over 35 enn hos yngre kvinner.

Risikoen for at fødselen ender med keisersnitt er dobbelt så stor hos kvinner i 35-39-årsalderen sammenlignet med kvinner i 20-årsalderen. Det kommer av at fødselen har en tendes til å ta lenger tid.

Les også: 6 gode grunner til å ta keisersnitt

Risikoen for at barnet skal bli født med Downs syndrom eller andre kromosomavvikelser eller genetiske feil øker med alderen, spesielt fra 38 år. Risikoen akselererer etter fylte 40.

- Førstegangsfødende over 35 bekymrer seg mye mer enn yngre mødre. De er velinformerte og vet at risikoen er høyere for skader på barnet, sier jordmor Tove Nordahl til klikk.no.

Norske kvinner over 38 år får tilbud om fostervannsprøve for å oppdage eventuelle kromosomavvik. Det er vanlig å føle seg urolig mens man venter på prøvesvaret.

Risikoen for spontanabort øker kraftig. For en 35 år gammel kvinner er risikoen for at graviditeten ender med spontanabort på 18 prosent.

Risikoen for at barnet skal være dødfødt er ifølge visse studier dobbelt så stor som hos yngre kvinner. Man vet ikke hvorfor det er slik.

Les også: Slik får du en enklere fødsel

40-44 år

Gravide 40-åringer spiser sunnere og trener mer enn yngre gravide, er jordmor Tove Nordahls erfaring.

En studie viser at kvinner som fikk barn etter fylte 40 år, uten hjelp fra fertilitetsbehandling, har en tendens til å leve lenger. En teori er at østrogenet er en livsforlengende effekt på hjertet og andre organ, ifølge Parenting.com.

Men det er bare cirka en prosent av kvinnene i 40-44-årsalderen som får barn. Sjansen for at en 40 år gammel kvinne blir gravid etter ubeskyttet sex hver måned er kun fem prosent, skriver nettstedet.

Les også: Mona fødte naturlig uten smerte

Hvordan kroppen din takler graviditeten er avhengig av flere faktorer, som i hvor god fysisk form du er i, hvor sunt du lever og hvorvidt det er ditt første barn.

Jordmor Tove Nordahl ved Meg og Magen opplever at de eldre førstegangsfødende er blant de flinkeste til å ta vare på seg selv og barnet under under svangerskapet.

De både spiser sunnere og trener mer enn de yngre gravide, ifølge Nordahl.

- Jeg møter mange sunne og spreke gravide førtiåringer med masse energi, og slappe, coladrikkende tjueåringer. Generelt vil jeg si at norske førtiårige kvinner er flinke til å ta vare på seg selv. De holder seg spreke og passer på kroppen sin, sier jordmoren til klikk.no.

Les også: Ekkelt når foreldrene har sex

Som 40-åringer har du opplevd mye i livet. Kvinner som får barn etter fylte 40 år, har mer tålmodighet enn kvinner i 20-årene.

Det er vanlig å bekymre seg for om man kommer til å være gammel når barnet blir tenåring, eller om barnet ikke kommer til å flytte hjemmefra før man er i 60-årene.

Cirka hver tredje graviditet hos kvinner i 40-44-årsalderen ender med spontanabort. Det finnes flere årsaker til det, egget kan ha vært defekt fra starten av, eller så er ikke blodforsyningen til livmoren høy nok.

Barn født av kvinner i 40-årsalderen har høyere risiko for å bli født med en lav fødselsvekt. Risikoen for kromosomavvik og Downs syndrom øker stadig.

Hos en 40 år gammel kvinner er risikoen for at barnet har Downs syndrom 1 på 106 og risikoen for kromosomavvik 1 av 66. Hos en 44 år gammel kvinne er risikoen for Downs syndrom 1 av 38 og for kromosomavvik 1 av 26.

Kilde: Parenting.com

Les mer på Klikk Foreldre

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning