Gravid uke 25

Uke 25: Ligner snart en ferdig baby

Klarer du å kjenne hvilken kroppsdel som buler ut på magen?

GRAVID UKE 25: Slik ser det ut i magen din etter 25 uker.
GRAVID UKE 25: Slik ser det ut i magen din etter 25 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 25 weeks pregnant: Will soon look like a finished baby

Sjansen for at babyen i magen overlever en for tidlig fødsel, øker nå fra uke til uke.

- Husk å lagre nummeret til fødeavdelingen på telefonen din. Skulle det skje noe, er det trygt å vite at ekspertene bare er to trykk unna, anbefaler jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Ligner en ferdig baby

Nå er det omtrent på størrelse med en... blomkål!

Babyen er nå rundt 30 centimeter lang og veier omtrent 800 gram.

Huden er fortsatt skrukkete, men ikke like gjennomsiktig som før. Det er stort sett bare litt underhudsfett som mangler for at den skal ligne på en helt ferdig baby.

Hils på den lille ved å dytte lett mot den delen som sparker ut av magen din. Kanskje klarer du å gjette hvilken kroppsdel du kjenner?

Se for deg hvordan knøttet skifter stilling, krysser beina og fekter med de små armene. Fostervannet gjør at bevegelsene ser mer kontrollerte ut enn de gjør når babyen kommer ut i friluft.

Les også: De vanligste svangerskapsplagene

Gravid uke 25 symptomer

Du plages nok fortsatt av leggkramper og urolige føtter. Noen kan nok også kjenne stikninger i hender eller i underarm.

UKENS MAMMATIPS:

Er du plaget med såre og vonde føtter. Ta et fotbad med, gjerne med skiftende varmt og kaldt vann. Ha i salt og lavendel og smør føttene inn med en fet og god fotkrem etterpå. Alternativt kan du gå til en fotpleier eller fotsoneterapeut.

Les også: Føle seg vel som gravid

UKENS PAPPATIPS:

Plages du av tanken på fødselen? Mange fedre gruer seg og er usikre på hva de skal gjøre under fødselen. Les om andre fedres gode og dårlige erfaringer.

Snakk med kjæresten din om temaet allerede nå. Hva tror hun at hun trenger fra deg når hun blir sliten og har veldig vondt? Du kan også bli med på kontroll og spørre jordmoren om det du lurer på.

I tillegg til å sørge for at hun blir frakten trygt til fødestua, er trolig din viktigste oppgave å kun være i rommet som en støtte, både fysiske og mentalt. Spør om det er noe du kan gjøre, og gjør det du blir bedt om.

Kanskje er det mest om du bare sitter der. Ikke si for mye. Sjansen er stor for at hun ikke er spesielt interessert i rådene dine. Hun kommer til å sette stor pris på din tilstedeværelse, selv om hun neppe viser det mens det står på som verst.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 25 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også