Plager i svangerskapet

De vanligste svangerskapsplagene

Opplever du plager som hemoroider, utflod eller soppinfeksjon i svangerskapet bør du kontakte jordmor.

Plager i svangerskapet: - Får du en pinlig plage, så ikke nøl med å spørre jordmor eller lege om hjelp. Da vil du sannsynligvis få høre at det du sliter med, ikke er uvanlig, sier jordmor Kjersti Irgens.

Plager i svangerskapet: - Får du en pinlig plage, så ikke nøl med å spørre jordmor eller lege om hjelp. Da vil du sannsynligvis få høre at det du sliter med, ikke er uvanlig, sier jordmor Kjersti Irgens.

Publisert Oppdatert

Før du selv ble gravid, hadde du sannsynligvis hørt svangre venninner klage over ømme pupper, hovne føtter og bekkenløsning.

Helt vanlige svangerskapsplager

Men selv ikke din mest fortrolige venninne fortalte at graviditeten kan gjøre deg forstoppet i dagevis, gi deg vonde hemoroider, hårvekst på magen og - om du er riktig uheldig - store åreknuter på kjønnsleppene.

- Får du en pinlig plage, så ikke nøl med å spørre jordmor eller lege om hjelp. Da vil du sannsynligvis få høre at det du sliter med, ikke er uvanlig i det hele tatt. Det finnes nemlig en rekke alminnelige plager man kan pådra seg som gravid, men som ingen snakker om, sier Kjersti Irgens, privatpraktiserende jordmor i Bergen.

Her er lista over de mest pinlige, irriterende og smertefulle plagene du kan få i svangerskapet.

Lista er satt sammen med hjelp fra professor Tore Henriksen, leder for Fødeseksjonen ved Oslo universitetssykehus, og jordmødrene Lena «Mille» Milling ved Familieklinikken i Oslo og Kjersti Irgens.

1. Oppblåst mage og forstoppelse

I starten av svangerskapet får mange kvinner oppblåst mage og mageknip. Hormonet progesteron gjør tarmene slappere og tregere, og forårsaker luftsmerter og forstoppelse.

- Du kan se kjempegravid ut, spesielt om kvelden, selv om du bare er åtte uker på vei, forteller jordmor Mille.

Hormonpåvirkningen av kroppen starter idet egget blir befruktet, derfor kommer disse plagene tidlig.

- Det kommer gravide til meg som ikke har vært skikkelig på do på over en uke. De kan ha voldsomme magesmerter. Forstoppelse er viktig å ta tak i med én gang, ellers kan du slite med det gjennom hele svangerskapet, sier jordmor Kjersti Irgens.

Løsningen er å spise fiber og drikke mye vann. Drikker du for lite, kan fiberet få motsatt virkning. Spis også linser, linfrø, svisker og grove kornprodukter, og vær i bevegelse. Avføringsmiddel er siste utvei.

2. Hemoroider

Hemoroider kan komme senere i svangerskapet, som en konsekvens av treg mage og at du har sittet mye på do og trykket hardt.

- Halvparten av alle gravide får hemoroider, sier Henriksen.

Hemoroidene oppstår når blodkarene i endetarmen ødelegges på grunn av økt trykk. Det er ikke farlig, men kan være smertefullt og skremmende.

- Blodkar kan sprekke når du er på do og har avføring, slik at du blør. Da kan noen gravide bli veldig redde, sier jordmor Mille.

Salver kan lindre plagene. Hos de aller fleste forsvinner hemoroidene etter fødselen.

3. Utflod og underlivssopp

Mye utflod er helt vanlig når du er gravid. Utfloden kan være alt fra helt blank til gulaktig og melkehvit. Mange får helt gul utflod.

Under graviditeten endrer dessuten surhetsgraden i skjeden seg. Det blir mindre surt, noe som gir økt risiko for soppinfeksjon.

- Dersom utfloden lukter og blir gulgrønn, bør du få legen til å ta prøver. Økt utflod gjør at mange bruker truseinnlegg. Da blir det svært fuktig og tett der nede, og Candida-soppen lever det søte liv. Tegn på sopp er kløe, svie og utflod som blir cottage cheese-aktig, forklarer Irgens.

Det er viktig at soppinfeksjonen behandles med soppsalve og stikkpiller før fødselen. Mannen må også behandles med soppdrepende midler på penis.

En vedvarende soppinfeksjon gjør huden i skjedeområdet svært sår og skjør, og slimhinnen inne i skjeden blir tørrere. Jordmødrenes erfaring er at det øker faren for rifter under fødselen.

- Kutt ut godteri og sukker, for det kan gi mer sopp, sier jordmor Mille.

Det kan også hjelpe å drikke Biola, Cultura og Activia med probiotiske, tarmregulerende bakterier.

4. Åreknuter på kjønnsleppene

Åreveggen blir slappere under graviditeten, noe som kan gi åreknuter. Åreknuter er utvidede blodårer like under hudoverflaten, som oftest på leggene. Er du riktig uheldig, får du disse klumpene helt opp til kjønnsleppene og rundt anus i form av hemoroider.

- Svære åreknuter på kjønnsleppene er en stor plage for noen gravide. De kan verken gå i stramme dongeribukser, sitte på en sykkel eller ha samleie, forteller Irgens.

Ifølge Henriksen kan disse åreknutene bli til store kuler.

- Åreknuter i underlivet er ubehagelig, men ufarlig. De er ikke til hinder under fødselen og forsvinner så fort du har født, beroliger han.

Det eneste som kan hjelpe mot presset, er å legge seg ned og hvile med beina høyere opp enn rumpe og mage. Unngå tunge løft og klær som strammer. Støttestrømper tidlig i svangerskapet kan virke forebyggende.

5. Pels på magen

Noen kvinner får relativt mye hårvekst på magen under svangerskapet.

- Flere enn man tror, får lange, svarte hår på magen. Kvinnene synes det er pinlig og skjemmende, men det er ikke noe som jordmor eller lege vil reagere på, sier Irgens og fortsetter:

- «Pelsveksten» skyldes hormonforandringer. Særlig kvinner som har PCOS, får mer av det mannlige kjønnshormonet testosteron, som trigger hårveksten.

Noen får også mer hår i ansiktet, på brystene og ryggen. Dessverre kan du ikke gjøre noe annet enn å vokse eller barbere bort håret. Etter fødselen vil håret sannsynligvis forsvinne igjen.

6. Dårlige tenner

Tannhygienen er ekstra viktig når du er gravid. Tennene er mer sårbare enn ellers. Tannkjøttet kan, på grunn av ømfintlige slimhinner, begynne å blø dersom du børster for hardt. Er du plaget av kvalme, så husk å skylle munnen etter at du har kastet opp. Oppkast sliter nemlig på tannemaljen.

- Vær flink med tannbørsten, og bruk tanntråd. Kvinner som aldri har hatt hull i tennene, kan få sitt første hull i svangerskapet, spesielt om de kaster opp hyppig, sier jordmor Mille.

Ta gjerne en ekstra tur til tannpleieren i løpet av graviditeten for å rense og pusse tennene.

7. Neseblod og snorking

Slimhinnene i nesa hovner opp tidlig i svangerskapet, og det er vanlig å være tett i nesa. Mange får bihulebetennelse. Når magen i tillegg blir stor, ender de fleste gravide med å sove på rygg. Da kan de snorke høylytt.

- Bruk gjerne nesespray, da går hevelsen i slimhinnen ned, og det blir bedre passasje. Men ikke bruk sprayen lenger enn det som står anbefalt på pakningen, cirka en ukes tid sammenhengende. Saltvann kan også løse litt opp, og det kan du bruke så mye du vil, sier Tore Henriksen.

Snyt deg forsiktig, ellers kan de sarte slimhinnene gjøre at du begynne å blø neseblod.

8. Svetteringer og hetetokter

Mange kvinner svetter mer under graviditeten enn ellers. Svettekjertlene blir mer aktive og gir økt svetteproduksjon under armene, mellom beina, på magen og i ansiktet.

Dette har sammenheng med at blodmengden og annen væske i kroppen øker. Kroppen kvitter seg med overflødig væske gjennom urin og svette. Svettekjertlene påvirkes også av svangerskapshormonene og blir mer aktive.

- Noen får hetetokter, eller blir kjempevarme bare de går en liten tur. Det kan skje både om natten og på dagen, sier jordmor Mille.

Det er ikke så mye annet å gjøre enn å bruke antiperspirant og velge klær som skjuler svetteringer.

Uansett hvilke plager du får under svangerskapet, er det ingen grunn til å lide i stillhet. Helsepersonell har sett og hørt det meste og lar seg sjelden sjokkere. Trøsten er at de fleste plagene forsvinner etter fødselen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning