Gravid uke 22

Uke 22: Øyenbrynene er på plass

Resten av kroppen er også dekket av hår.

GRAVID UKE 22: Slik ser det ut i magen din etter 22 uker.
GRAVID UKE 22: Slik ser det ut i magen din etter 22 uker. Foto: Illustrasjon: Scanpix/Science Photo Library
Sist oppdatert

Read in English: 22 weeks pregnant: Eyebrows are developed

Det kan være lurt å begynne å lære seg diverse avspenningsteknikker og pusteøvelser.

-Yoga for gravide kan være en fint å få med seg. Du får mer bevissthet om kroppen, får energi, og du blir mer forberedt på fødselen, anbefaler jordmor Tone Dyran Smith, som har vært tilknyttet ABC-fødeavdelingen på Ullevål universitetssykehus siden 2002.

Nederst på siden finner du video om hvordan det er å være gravid i denne uken, samt oversikt over de andre artiklene i serien Gravid -uke for uke.

Øyenbryn og hår blir synlig

Tenk, nå kommer også øyenbryn og håret på hodet til syne.

Babyen er omtrent 27 centimeter lang og veier ca 450 gram. Omtrent som en eh... papaya!

Huden er stor og rynkete, og kroppen er fortsatt dekket av hår. Det antas at kroppshåret er med på å holde fettlaget på plass fram til noen uker før fødselen.

Navlestrengen er blitt tykkere, og babyen svelger fortsatt fostervann som den tisser ut igjen.

Les også: Knipeøvelsene som redder underlivet

Gravid uke 22 symptomer

Livmoren presser innvollene dine opp og til siden. Hormonene gjør at all glatt muskulatur slappes av, og dette kan gi deg halsbrann og sure oppstøt, i tillegg til treg mage og forstoppelse.

På grunn av at man i denne perioden er disponert for tannkjøttbetennelse, er det lurt å være nøye med tannpussen nå. Ofte blir tannkjøttet litt hovent når man venter barn, akkurat slik som andre slimhinner i kroppen, og det reagerer raskere og kraftigere på bakteriene vi alltid bærer på. Cravings etter godteri gjør ikke saken bedre. Ta kontakt med tannlegen din hvis det blir plagsomt.

Bekkenløsningssmerter er også vanlig i denne perioden. Graviditetshormonene påvirker bekkenet slik at leddbåndene blir mer fleksible, som en del av kroppens forberedelse til fødselen.

Les også: Knipeøvelsene som gjør underverker for bekkenbunnen

Dropp reiser til eksotiske strøk

Du bør ikke ta vaksiner mens du er gravid, i hvert fall ikke uten å klarere det med legen din.

De fleste eksperter mener også at verken gravide eller småbarn bør reise til de mest eksotiske delene av verden, der både sykdommene, hygienestandarden og helsetjenestene er svært annerledes enn her i Norge.

Skadelige virus

Det er nyttig å vite at enkelte virus kan være skadelig for babyen. Røde hunder, vannkopper og meslinger kan en sjelden gang overføres til fosteret og være skadelig.

Dette er heldigvis noe de færreste trenger å bry seg om, da dette som oftest er sykdommer du enten allerede har hatt, eller er vaksinert mot.

Influensa i svangerskapet gir imidlertid økt risiko for alvorlig sykdom enn ellers, og studier viser at det er flere gravide kvinner som blir innlagt enn ikke-gravide.

UKENS MAMMATIPS:

Meld deg på et yogakurs eller lær deg avspenningsteknikker og pusteøvelser på egen hånd. Det kan være til hjelp både i svangerskapet og under fødselen, for ikke å snakke om i en hektisk småbarnshverdag.

UKENS PAPPATIPS:

Mange gravide elsker den nye kroppsfasongen sin, mens andre sliter med å godta at kroppen forandrer seg. Vær litt sensitiv for hvordan din kjære opplever det, og pass på at du viser og forteller henne at du synes hun ser flott ut.

En morsom slengbemerkning er neppe særlig lurt om kjæresten sin ikke selv er svært komfortabel med sin egen kropp.

Se video om hvordan det er å være gravid i uke 22 her.

Denne saken ble første gang publisert 20/05 2013, og sist oppdatert 02/12 2019.

Les også