Cravings gravid

Får du cravings på alt mulig når du er gravid?

Svangerskapsdilla er helt normalt, men visse ting bør du holde deg unna.

CRAVINGS: Cravings, også kalt pica, er et velkjent fenomen. I takt med at magen vokser utvikler mange trangen til å spise eller lukte på ting.

CRAVINGS: Cravings, også kalt pica, er et velkjent fenomen. I takt med at magen vokser utvikler mange trangen til å spise eller lukte på ting. Foto: FOTO: Getty Images

Publisert Oppdatert

Pica

  • Pica er en tilstand hvor mennesker får en trang til å spise ikke-spislige ting som asfalt, jord og gress
  • En tilstand som er vanlig i graviditeten, men rammer også andre som ikke er gravide
  • Gravide kan også få dilla på ting som kan spises, og det kan være vanskelig å styre dette
  • Det er usikkert hva som er bakgrunnen for fenomenet
  • Man tror det kan ha med mangelsykdommer å gjøre, men dette er langt fra sikkert

- En av mine pasienter satt med en boks jord i bilen og gurglet den i munnen. Deretter kom hun inn på kontoret mitt og tilstod rødmende at «nå hadde hun spist jord igjen». Pica eller «cravings» i graviditeten kan oppleves voldsomt for noen, sier privatpraktiserende jordmor Cecilie Sommerstad.

- Vi humret litt av det, men tok for sikkerhets skyld noen ekstra blodprøver. Det er jo det eneste man kan gjøre i en slik situasjon. Når det er sagt, får de fleste gravide dilla på spiselige ting, legger hun til.

Pica

Den medisinske betegnelsen for å spise ikke-fordøyelige ting, er pica.

- Vi vet ikke helt hvorfor slike diller oppstår, men det gjelder definitivt for flere enn gravide. Det karakteriseres brutalt nok i noen tilfeller som en slags tvangnevrose, og tilstanden kan ramme hvem som helst, skjønt det later til at gravide er spesielt predisponert, forteller Einar J. Berle, lege og spesialist i gynekologi ved Oslo Medisinske Senter.

- Det antas at slike spisediller i enkelte tilfeller oppstår som følge av mangelsykdom, og da gjerne i forbindelse med jern eller sporelementmangel. Det betyr ikke nødvendigvis at de som går igjennom dette spiser noe som er jernholdig, legger han til.

Selv om man holder på å gå ut av sitt gode skinn, er det viktig å besinne seg. En ting er det som er uspiselig, noe annet er fet og usunn mat som på sikt kan føre til vektøkning og ikke gagner kroppen.

Les også: Disse ostene kan gravide trygt spise

- For mye snop og usunn mat er ikke bra og vil straffe seg på sikt. Det er ikke slik at man bør stappe i seg det man vil, selv om man er gravid, sier han og fortsetter:

- Når det kommer til dillene som omfatter uspiselige ting, bør man holde seg unna. Asfalt, jord og gress er absolutt ikke å anbefale. Sistenevnte kan kanskje virke uskyldig, men det kan være bakterier fra både hunder og mennesker i jord og gress. Det er viktig å ikke la seg rive med. Noen får også lyst på store mengde av for eksempel isbiter og sjokolade. Det er i og for seg greit, forutsatt at det holdes innenfor rimelighetens grenser.

Berle har praktisert som gynekolog i 37 år, og den merkeligste dillen han har hørt om skriver seg helt tilbake til 60-tallet.

- En av mine pasienter ble helt hektet på duften i tunellen på Nationaltheatret T-banestasjon. Hun tok stadig turen dit for å lukte. Dette er en god stund siden, men ingen av pasientene mine har kommet opp med en merkeligere dille siden, sier han lattermildt.

Les også: Slik får du barnet til å like all mat

Fysen under mens

Cravings er ikke bare for gravide. Under menstruasjonen er det mange jenter som fyser på noe og spiser mer søtt enn vanlig. Jordmor Sommerstad mener det har en klar sammenheng.

- Fysing før menstruasjon er ikke ulikt pica eller cravings. Det er som om vi bygger oss opp til å tåle et tap ved å spise litt ekstra. Jeg har tro på å lytte til kroppens signaler, uten at man skal spise farlige ting eller overdrive inntak av usunn mat av den grunn, forteller hun og fortsetter:

- Mitt råd er å forsøke å bytte ut noe av snopet med oppskåret frukt, grønnsaker og nøtter og spørre seg selv om man egentlig har et reelt behov for alt man fyser på eller om man egentlig bare trenger putte noe i munnen, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning