Gravid med spiral

Tina (25) ble gravid etter et one night stand

Sjekk hvor sannsynlig det er å bli gravid etter en tilfeldig, het natt.

UVENTET BABYLYKKE: Lille Vilja var på ingen måte planlagt, men er en stor gave i livet til Tina Marie Hartvigsen.
UVENTET BABYLYKKE: Lille Vilja var på ingen måte planlagt, men er en stor gave i livet til Tina Marie Hartvigsen. Foto: Bjørn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

Tina (25) var singel og bekymringsløs da hun en helt alminnelig lørdag dro ut på byen sammen med sine gode venninner. Lite visste hun da at akkurat denne kvelden skulle sende livet hennes i en helt annen retning enn hun hadde sett for seg!

- Denne kvelden var en typisk jentekveld og vi dro ut sammen på byen. One night's stands var egentlig ikke helt min greie, men så ble jeg ganske full, og endte opp med å ta med meg en gutt hjem, forteller Tina.

Neste dag da hun våknet, var han borte. Hun husket ikke helt hva han het, men tenkte ikke så mye på det. Graviditet var i hvert fall ikke i tankene. Hun hadde jo spiral!

- Det var først da en nabo påpekte at magen min hadde vokst at tanken i det hele tatt slo meg. Jeg fikk sjokk da graviditetstesten var positiv, husker hun.

Tina er ikke alene om å oppleve å bli gravid etter et one night's stand.

"Lillegutt skal bli storebror, men pappan er det ingen som vet hvem er. Var på byn i Oslo og hadde meg med en fremmed på et hotell, vet han heter Lars, det er alt jeg vet." forteller en frustrert forumbruker i vårt forum Barn i magen.

Vurderte abort

Hvor sikker er prevensjonen?

Selv om du bruker prevensjon kan det være en ørliten sjanse for å bli gravid. Sjekk hvor sikker din prevensjon er:

Hormonspiral: 0-0,2 % sjanse for graviditet

Sterilisering: 0-0,5 % sjanse for graviditet

P-sprøyte: 0,3 % sjanse for graviditet

Kobberspiral: 0,5 % sjanse for graviditet

P-piller/P-ring/P-plaster: 0,2-3 % sjanse for graviditet

Minipiller: 3 % sjanse for graviditet

Kondom: 2-15 % sjanse for graviditet

P-stav (implantat): 0,1% sjanse for graviditet

Nødprevensjon: 7-24% sjanse for graviditet, bl.a. avhengig av hvor raskt etter samleiet pillene tas

Avbrutt samleie: 3-17 % sjanse for graviditet, bl.a. avhengig av når i menstruasjonssyklusen samleiet skjer

(Kilde: ung.no)

Tina dro til legen og ble derfra sendt til ultralyd for å sjekke hvor langt hun var på vei, fast bestemt på at hun ønsket en abort. Men det skulle vise seg at hun var langt på vei, og grensen for å ta abort var overskredet.

- Jeg husker jeg ikke fikk se på ultralydskjermen, fordi jeg ikke ønsket å beholde barnet. Men da jeg skjønte at det var for sent å ta abort bestemte jeg meg der og da for at dette skulle jeg klare. Da jeg fikk se den lille babyen på skjermen klarte jeg ikke å holde tilbake tårene, forteller hun.

Og selv om Tina brukte prevensjon, er hun ikke den eneste som har opplev å bli gravid likevel, skal vi tro legen hennes.

- Han fortalte at en spiral bare er 99 % sikker, og at han hadde opplevd flere som hadde blitt gravide, selv om det ikke var ofte det skjedde, forteller hun.

Flere faktorer

Tina Marie hadde altså egentlig gjort jobben sin ved å bruke prevensjon under sitt one night's stand. Men hvor stor er egentlig sjansen for å bli gravid hvis man gjør det uten å beskytte seg?

- Hvis det er slik at man er ung, frisk, ikke bruker daglig prevensjon, ikke brukte kondom eller trakk seg ut i tide, og hvis du er på topp i syklusen, da er det en høy sjanse for å bli gravid ved et one night's stand, sier overlege ved fødeavdelingen ved Ullevål Sykehus, Thorbjørn Brook Steen.

En europeisk studie har undersøkt sjansen for å bli gravid etter kun ett samleie. Undersøkelsen tok for seg 782 unge par, som ikke brukte noen form for prevensjon og som nøyaktig noterte hver dag de hadde samleie.

Det viste seg at det var høyest sannsynlighet for å bli gravid ved samleie to dager før eggløsning. Sjansen for å bli gravid i dette tidsrommet var på 25 prosent, viser studien utført ved Max Plan Institute for Demographic Research i Tyskland. I følge denne undersøkelsen, raste sjansen for å bli gravid ned til fem prosent på hver side av syklusens resterende dager, ifølge BBC.

Beskytt deg!

Brook Steen mener det derfor er fornuftig for alle kvinner å bli bevisste på og følge med på sin egen syklus for å bli kjent med sin egen fertilitet.

- Når man har tilfeldig sex er det viktig å bruke dobbelbeskyttelse - altså både daglig prevensjon, som p-piller eller hormonspiral, og i tillegg kondom for å unngå kjønnssykdommer, sier Steen.

Professor i obstetrikk og gynekologi, Britt-Ingjerd Nesheim, legger også vekt på viktigheten av bruk av prevensjon ved tilfeldig sex, og viser samtidig til en annen undersøkelse fra 1995, som viser at det er 35 prosent sjanse for å bli gravid ved samleie eggløsningsdagen og en eller to dager før eggløsning.

- Det er også mulig å bli gravid på den tredje, fjerde og femte dagen før eggløsning, men da synker sjansene ned til fem prosent. De resterende dagene i syklusen er det null prosent sjanse for befruktning, i følge denne undersøkelsen, fortsetter Nesheim.

Unødig stress

Hun sier i likhet med Steen Brook at hun har liten tro på å forholde seg til såkalte sikre perioder, fordi hver kvinne er ulike og hver syklus er ulik. Og selv om det finnes metoder for å finne ut hvor nær eggløsning man er, så mener Nesheim at det kan føre til unødig stress, både for den som ønsker å unngå graviditet og den som prøver å bli gravid.

- Det er lurt å kjenne kroppen sin og vite sånn cirka når menstruasjonen skal komme, men å prøve og føre en eksakt oversikt over hvor i syklusen man er til enhver tid vil jeg ikke anbefale, avslutter hun.

Mer lyst rundt eggløsning?

Har du merket at du er mer lysten på kos rundt eggløsning? Noen påstår at de merker det godt på seksualdriften når eggløsningen er i gang, men forskningen har ikke klart å bekrefte at det er slik, forteller Nesheim.

- Det er gjort noen undersøkelser for å prøve å kartlegge om det er sterke lyst rundt eggløsning. Men slike undersøkelser er vanskelige å gjennomføre, fordi det er vanskelig å måle, forklarer hun.

MYE KJÆRLIGHET: - Det er ikke vanskelig å være mor til en så skjønn jente, sier Tina.
MYE KJÆRLIGHET: - Det er ikke vanskelig å være mor til en så skjønn jente, sier Tina. Foto: Bjørn Inge Karlsen

Men de undersøkelsene som har blitt gjort, har vist at det kan være andre faktorer som påvirker når vi føler oss klare for sex.

- De har vist at situasjonen og muligheten for sex kan ha en avgjørende rolle. For eksempel i helger og ferier hvor man har mer tid, forteller Nesheim.

Angrer ikke

Selv om graviditeten var et sjokk, har ikke Tina angret et sekund på at hun valgte å beholde barnet. I dag er Vilja Karoline 2 år og en stor gledesspreder i familien.

- Nei, jeg har aldri angret. Det er utrolig koselig å ha barn, forteller hun.

Selv om barnefaren ikke har ønsket kontakt med Vilja Karoline, har Tina klart seg veldig bra på egen hånd.

- Jeg fikk mye hjelp av mamma de første ukene, og nå går det veldig fint. Det er dessuten lett å være en god mamma for en sånn skjønn jente som jeg har, forteller hun stolt.

Men å ta sjansen på en one night's stand igjen, har hun ikke tenkt til å gjøre.

- Det var nok en del av ungdomslivet, så det har jeg ikke tenkt til å gjøre igjen. Nå er det viktigste for meg å ha et stabilt liv. Et one night's stand gir meg jo dessuten ingenting, mener Tina.

Les også:

Symptomer på at du er gravid

Gravid som 14-åring

Gravide Hilde måtte slanke seg

12 flaue ting gravide ikke tør å spørre om

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning