Gravidklær

Strutt med stil

Sliter du med å kle deg i svangerskapet? Vi gir deg stylingtriks og shoppingtips som hjelper deg å bevare stilen.

SOMMERPYNTET: Tøff Sandy top 469. og Sandy short pants 459.- fra Happymum, (t.v.),søt og annerledes festkjole fra Asos, kr. 642,82 (MIDTEN). Fin mot sommerbrune bein! Den blomstete sommerkjolen fra Asos (t.h.), kr. 247,24, er flott og luftig i sommervarmen.
SOMMERPYNTET: Tøff Sandy top 469. og Sandy short pants 459.- fra Happymum, (t.v.),søt og annerledes festkjole fra Asos, kr. 642,82 (MIDTEN). Fin mot sommerbrune bein! Den blomstete sommerkjolen fra Asos (t.h.), kr. 247,24, er flott og luftig i sommervarmen. Foto: Foto: Produsentene
Publisert Oppdatert

Det blir stadig vanskeligere å få tak i tøy til struttende mager. Hvor i all verden får jeg tak i mammaklær? spør gravide i vårt forum barnimagen. Flere av kjedebutikkene har fjernet sine gravidekolleksjoner, og utvalget i butikkene er mindre enn for bare få år siden. Løsningen kan være å bestille klær på Internett. For det er fullt mulig å holde stilen selv om du har kul på magen.

- Det har blitt mer vanlig at gravide bestiller på nettet. Der er det mye fint og masse å velge mellom. I tillegg slipper du å stresse rundt på sentre, sier stylist og firebarnsmor Marthe Rudstaden (36).

Selv «bodde» hun i grå Nike-joggebukses, parkas, store strikkejakker og Uggs da hun var gravid, men hun bestilte noen fine kjoler fra Asos.com til festbruk.

- Jeg syntes det var veldig gøy å pynte med da vi skulle noe spesielt. Jeg gikk etter empireliv eller flagrende chiffonklær til fest, forteller hun.

Du kan også bruke kjoler som ikke er typiske mammakjoler - her er 40 forslag!

Lær av kjendisene

Hun understreker at du ikke trenger å se ut som en sliten husmor, selv om du er gravid.

- Den største utfordringen er nok å finne klær som representerer stilen din, mener stylisten.

En løsning er å lære av kjendiser som Angelina Jolie, Jessica Alba, Nicole Richie, Beyoncé og Kim Kardishian. Den norske bloggeren Janka Polliani beholdt også stilen og lekenheten i sitt svangerskap.

SYR MAMAMKLÆR: Mari Melilot (26) er utdannet klesdesigner, holder sykurs og har skrevet "Sy til barna" som er myntet på gravide. Da hun ventet den elleve måneder gamle datteren, oppdaget hun hvor lite utvalg det var i mammaklær.
SYR MAMAMKLÆR: Mari Melilot (26) er utdannet klesdesigner, holder sykurs og har skrevet "Sy til barna" som er myntet på gravide. Da hun ventet den elleve måneder gamle datteren, oppdaget hun hvor lite utvalg det var i mammaklær. Foto: FOTO: Lisa Lindøe
GIR KLESTIPS: Stylist Marthe Rudstaden med sin eldste sønn.
GIR KLESTIPS: Stylist Marthe Rudstaden med sin eldste sønn. Foto: Foto: Privat

- For all del, unngå å gjemme de flotte gravide kroppene, slik våre mødre gjorde i såkalte "omstendighetsklær". Det er ingen grunn til å gjemme en gravid mage, og det er ikke flatterende å se ut som et telt, råder Rudstaden.

Det kan være lurt å gå etter noen basisklær fra for eksempel gravideavdelingen på H&M. Singleter, tights og jeans for gravide er et godt grunnlag å ha i klesskapet. I tillegg er det mye som kan brukes som ikke er spesielt beregnet på gravide.

- Til fest og varme sommerdager er maxikjolene alltid en vinner på en gravid kropp. Style gjerne "ned" kjolen med gode sandaler og eventuelt en kul denim jakke eller en bikerjakke til hverdagsbruk. Angelina Jolie var ofte å se i maxikjoler på den rød løperen da hun var gravid, uten for mye dill dall, og hun var slående vakker!

Miks og triks

SEXY OGSÅ MED KULEMAGE: Havana dress fra Happymum (t.v.), kr. 669, er perfekt for stranda og strandfesten. Sandy dress fra Happymum, kr. 499, er tøff til både hverdag og fest. Santi dress fra Happymum, kr. 749, er flott på kontoret og når du virkelig skal pynte deg.
SEXY OGSÅ MED KULEMAGE: Havana dress fra Happymum (t.v.), kr. 669, er perfekt for stranda og strandfesten. Sandy dress fra Happymum, kr. 499, er tøff til både hverdag og fest. Santi dress fra Happymum, kr. 749, er flott på kontoret og når du virkelig skal pynte deg. Foto: Foto: Produsentene

Mari Melilot (26) er utdannet klesdesigner, holder sykurs og har skrevet "Sy til barna" som er myntet på gravide. Da hun ventet den elleve måneder gamle datteren, oppdaget hun hvor lite utvalg det var i mammaklær.

- Jeg ble så lei av gravidklærne etter hvert. De var i en annen stil enn jeg vanligvis bruker. Jeg endte med å sy selv, for å kunne opprettholde den stilen og smaken jeg har. Da gjorde jeg like gjerne en bok ut av det, forteller hun.

Hun følte at hun var litt for ung for mammaklærne.

- De var litt trauste og med mye kjerringdetaljer. Det var ingen friske farger og fine mønstre, forteller hun.

Hun brukte noen gravidetights og gravidebukser fra H&M, men kjøpte ellers klær som ikke var spesielt beregnet på gravide.

- Du trenger ikke bruke gravidklær. I stedet kan du velge klær med empireliv eller som er spesielt løse i volumet. Stramme og elastiske klær kan også være fint, for eksempel minikjoler, lange t-skjorter og elastiske gensere. På slutten av svangerskapet, kryper klærne oppover, og jeg brukte ofte strikkekjoler som gensere, sammen med t-tights, sier forfatteren.

I tillegg er det enkelt å endre noen små detaljer du kan endre på klær du har fra før.

- Trikset er å gjøre plass til magen, så stoff eller detaljer kan byttes ut akkurat over magen. Hvis du har en bukse som passer nede, men ikke oppe, kan du kutte av buksa og sette på elastisk stoff. Rynkeskjørt i femtitallsstil kan du heise opp midjen på, slik at den kommer over magen. Det samme gjelder kjoler med markert midje. Du kan sy om kjolen, eller heve midjen med et belte, foreslår hun.

Stylingstips til gravide:

 • Finn gravidklær på nettet. Da har du plutselig et internasjonalt marked å forsyne deg av. Velg gjerne en størrelse mindre enn du vanligvis bruker, siden gravidklær ofte er store i størrelsen.
 • Kjøp gjerne noen basisklær spesielt beregnet for gravide, som tights, jeans og singleter.
 • Se etter klær som ikke er spesielt beregnet for gravide, men som likevel passer den gravide kroppen. Bruk gjerne klær med volum over magen, men ikke gjem den bort i "telt". Vi fram den flotte gravidekroppen!
 • Korte jakker over magen er fint når man er gravid. Bruk det gjerne over en trang gravidesinglet. Blazere egner seg godt over singletten på jobb.
 • Kjøp gjerne klær som ikke er spesielt beregnet på gravide. Velg klær med empireliv, altså liv plassert under bysten, eller som er spesielt løse i volumet.
 • Stramme og elastiske klær er fint på gravide. Bruk gjerne minikjoler, lange t-skjorter og elastiske gensere.
 • Bruk gjerne strikkekjoler som gensere, sammen med t-tights, når magen blir stor.
 • Det finnes mange flotte tunikaer, og det egner seg til både jeans og tights.
 • Til fest og varme sommerdager er maxikjoler med empireliv en sikker vinner. Style gjerne "ned" kjolen med gode sandaler og eventuelt en kul denim jakke eller en bikerjakke til hverdagsbruk.
 • Den bohemske Boho chic-stilen er som skapt for gravide. Hent gjerne inspirasjon fra denne!
 • Bruk gjerne kule detaljer, som fine vesker og støvletter eller smykker for å sprite opp basisklærne. Store ringer, øredobber og armbånd er flott på gravide. Store halssmykker ligger ikke nødvendigvis så pent over en struttende mage.
 • Gjør gjerne plass til magen i klær du har fra før. Stoff eller detaljer kan med enkle grep byttes ut over magen. Hvis du har en bukse som passer nede, men ikke i livet, kan du kutte av buksa og sette på elastisk stoff.
 • Noen skjørt og kjoler kan du heise opp midjen på, slik at den kommer over magen. Du kan enten sy om kjolen, eller heve midjen med et belte.
 • På nettet finner du bellybelter, som kan brukes over dine vanlige bukser og skjørt. De skjuler den åpne gylfen, så du kan bruke dine vanlige bukser og skjørt lenger.

Kilder: Stylist Marthe Rudstaden og sybokforfatter Mari Melilot

Les også:

FLOTTE PÅ FESTt: Senza dress fra Happymum, kr. 599, gjør at magen virkelig kommer til sin rett. Fin til både fest og familieselskap!
FLOTTE PÅ FESTt: Senza dress fra Happymum, kr. 599, gjør at magen virkelig kommer til sin rett. Fin til både fest og familieselskap! Foto: Foto:Produsentene
SPREK SOMMERKJOLE: Amore tunic fra Happymum, kr. 699, er en nydelig sommerkjole. Fin til både sommerfesten og varme sommerdager.
SPREK SOMMERKJOLE: Amore tunic fra Happymum, kr. 699, er en nydelig sommerkjole. Fin til både sommerfesten og varme sommerdager. Foto: Foto: Produsenten

Svangerskapet uke for uke.

Deilige gravideklær for trening, hverdag og fest.

Hvor mange barn passer du til å få? Test deg selv

Så mye gikk kjendisene opp under graviditeten.

Alt om mammaklær finner du her.

MAMMAKLÆR: Kjøp gjerne klær som ikke er spesielt beregnet på gravide. Velg klær med empireliv, altså liv plassert under bysten, eller som er spesielt løse i volumet. Jagger tunic 559 kr. og skinny pant 499 kr. fra happymum.
MAMMAKLÆR: Kjøp gjerne klær som ikke er spesielt beregnet på gravide. Velg klær med empireliv, altså liv plassert under bysten, eller som er spesielt løse i volumet. Jagger tunic 559 kr. og skinny pant 499 kr. fra happymum. Foto: Foto: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning