Første gravidetegn

- Spiste pytt i panne to uker i strekk

Hvordan var dine første tegn på at du var gravid?

ENDRINGER: Kroppen går gjennom mange endringer tidlig i graviditeten. Mange opplever at de ""bare vet"" at befruktning har skjedd.
ENDRINGER: Kroppen går gjennom mange endringer tidlig i graviditeten. Mange opplever at de ""bare vet"" at befruktning har skjedd. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

- Jeg spiste pytt i panne i to uker på rad. Så jeg skjønte etter to uker at noe var på ferde, skriver Solveig Dolva, en av Foreldre & Barn sine følgere på Facebook.

- Mannen min sa "du har vært utrolig sur i det siste.. foreslår at du tisser på en pinne", skriver en annen.

Vanlig å være tissetrengt

Mens enkelte føder uten å vite at de er gravid, merker andre raskt at det er noe på gang.

- De vanligste tegnene på graviditet er uteblitt mens, ømme bryster, metallsmak i munnen, kvalme, trøtthet og at man må ofte tisse, sier jordmor Christina Norkvelde ved Privatjordmor.

Tisser du hyppigere enn åtte ganger om dagen, er det for ofte.

Avslørt av fiskeboller og hvit saus

Å overspise er ikke bra for noen, heller ikke gravide. Men leserne forteller om de rareste matvarer de bare måtte ha, og som avslørte graviditeten.

- Jeg bare måtte ha fiskeboller i tjukk hvit saus!, meddeler Veronica Viola Bøe.

- Sure grønne epler, og leverpostei med majones og sylteagurk, bidrar Katarina Sommerbakk, som forsto noe var på gang ettersom det nettopp var denne maten hun begjærte ved sin første graviditet også.

Andre har hatt aversjoner mot matvarer de normalt liker veldig godt.

- Merket det på at kaffe og sjokolade smakte vondt, sier Wenche Kristin Flatmo.

Hårfargen satt ikke

BLE HISSIG: - Jeg hadde ingen tegn jeg la merke til, før jeg en dag hisset meg skikkelig opp på mannen i huset og kjeftet som en idiot, fordi han tok på venstre skoen FØR den høgre når han skulle på jobb!, skriver Tone Anita Dolve.
BLE HISSIG: - Jeg hadde ingen tegn jeg la merke til, før jeg en dag hisset meg skikkelig opp på mannen i huset og kjeftet som en idiot, fordi han tok på venstre skoen FØR den høgre når han skulle på jobb!, skriver Tone Anita Dolve. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

Det er mye som skjer med kroppen under en graviditet. En leser hadde en litt spesiell opplevelse.

- Var hos frisøren og håret tok fargen dårlig den dagen. Hun ba meg gå hjem og ta en test, var fire uker på vei, skriver Kari Anne Hove Sørli.

Flere forteller om ømme bryster, overfølsomhet for både sosiale hendelser, tv-serier og ulike lukter. Og at de var trøtte hele tiden.

- Gurimalla, så sterkt alt lukter! Plastposen fra Rema kunne satt meg ut av spill! Og når jeg sovna på do på jobben ... småtrøtt!, skriver Mette Bjørkvall.

- Jeg hadde ingen tegn jeg la merke til, før jeg en dag hisset meg skikkelig opp på mannen i huset og kjeftet som en idiot, fordi han tok på venstre skoen FØR den høgre når han skulle på jobb!, skriver Tone Anita Dolve.

- Når han var dratt gikk jeg inn å tok en graviditetstest for å utelukke at det var graviditetshormoner inne i bildet igjen, storesøster var jo bare 6 mnd! Den var klart og tydelig positiv med en gang, og på UL viste det seg å være tvillinger, skriver Dolve, som var tre måneder på vei allerede.

Tålte ikke mannens lukt

Også jordmoren har hørt om rare gravitegn.

FØLSOM: Mange opplever å bli overfølsomme for både sanseinntrykk og påvirkning utenfra, når de er gravide.
FØLSOM: Mange opplever å bli overfølsomme for både sanseinntrykk og påvirkning utenfra, når de er gravide. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no

- Det rareste må være at en nygravid plutselig ikke tålte kroppslukta til mannen sin. Litt pussig når en akkurat har ligget tett sammen, sier jordmor Norkvelde.

- Jeg tror nok at man kan ha alle disse symptomene uten å være gravid, og vil man veldig gjerne ha et barn så kan en nok innbille seg at en venter barn. Spesielt de som er "prøvere" kjenner godt etter hver måned.

Jordmorens beste tips for å bli gravid:

* Treff eggløsningen! Bli kjent med kroppen din og syklusene. Man kan se på skjedesekretet om man er i en fruktbar periode eller ei. Det finnes bøker og nettsteder med info om dette.

* Ha et variert, sunt kosthold, mosjonere regelmessig og ikke minst kutte røyken.

* Om man til tross for dette ikke får det til, bør man oppsøke hjelp når man har prøvd i 6-12 måneder.


Diskuter videre på forumet: Hvordan merket du at du var gravid?

Les også:

Billipølsa er best i test

To av vottene i testen er giftige

Overlevde to hjerneslag - fikk sjokkbeskjed om graviditet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen