Fødselstradisjoner

Rare fødselstradisjoner verden over

I Kambodsja pakkes morkaken inn i bananblader, og legges ved siden av babyen i tre dager.

KULTURELLE FORSKJELLER: Jordmor Åsa Nordahl har god erfaring med kulturelle forskjeller på fødestua, og prøver å tilrettelegge så langt det lar seg gjøre.
KULTURELLE FORSKJELLER: Jordmor Åsa Nordahl har god erfaring med kulturelle forskjeller på fødestua, og prøver å tilrettelegge så langt det lar seg gjøre. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Hver dag blir kvinner verden over gravide og føder. Det er store kulturelle forskjeller knyttet til selve fødselen og tiden etterpå, noe jordmor Åsa Nordahl ved Ullevål sykehus har erfart. Hun har tatt imot fødende kvinner fra store deler av verden, og prøver å tilrettelegge for ulike ønsker så langt det lar seg gjøre.

- Mange innvandrerkvinner ønsker for eksempel ikke å ha andre menn enn mannen sin tilstede på fødestua under fødselen. Men det kan iblant være vanskelig å oppfylle dersom det kun er en mannlig lege på vakt, forteller hun til Foreldre & Barn.

Delta i debatten: Hvem skal du ha med på fødselen?

Vil ikke ha keisersnitt

Enkelte ganger er det av helsemessige grunner ikke mulig å oppfylle de fødende kvinnenes ønsker.

- For eksempel så opplever vi iblant at somaliske kvinner motsetter seg keisersnitt. Det er et livsfarlig inngrep i Somalia. Da gjelder det å forklare at noen ganger er keisersnitt helt nødvendig, sier Nordahl.

I mange kulturer er det tradisjoner og ritualer knyttet til morkaken. Alt fra å grave den ned og plante et tre over til i mer spesielle tilfeller - å tilberede og spise den. Det er imidlertid ikke mange fødende ved norske sykehus som ber om å få med seg morkaken hjem.

- Nei, det har jeg aldri opplevd i mine 16 år som jordmor, sier jordmor Åsa Nordahl.

Her er noen av de spesielle ritualene knyttet til fødselen og tiden etterpå:

"Hushjelp" i Nederland

Hvis en nederlandsk kvinne har født uten komplikasjoner kan hun reise hjem fra sykehuset så raskt som to timer etter fødselen. Men her blir hun ikke overlatt til seg selv. I åtte til ti dager etter fødselen står en sykepleier i den nybakte morens disposisjon. Hun bistår med alt fra medisinsk hjelp og amming, til husvask og matlaging. Og best av alt - det er helt gratis!

Sitter i en måned i Kina

Kinesiske kvinner "sitter i en måned" etter at de har født. Dette betyr i praksis at de holder seg hjemme med barnet den første måneden, men noen blir bokstavelig talt sittende eller liggende i sengen hele tiden. Denne måneden skal kvinnen også unngå badekar og hårvask.

Vasker ikke håret i Spania

I Spania anbefales kvinnen i likhet med i Kina å holde seg inne i 40 dager etter fødselen, og unngå bad og hårvask. Under selve fødselen ønsker legen ofte ikke å ha den vordende far til stede, fordi kvinnen skal få fokusere fult ut på å føde.

Stille fødsel i Japan

Japanerne mener at fødselen er en naturlig prosess, og at smertelindring derfor ikke er nødvendig. De fødende kvinnene blir lært opp til å ikke skrike eller rope under fødselen, kun litt grynting er lov. Etterpå er det hvile som gjelder. Det er vanlig at mor og baby flytter inn til morens foreldre i en måned, og her blir de liggende i sengen i 21 dager.

Varm sjokolade i Guatemala

VARM SJOKOLADE: Kunne du tenke deg en kopp varm sjokolade etter fødselen? Det er vanlig prosedyre i Guatemala.
VARM SJOKOLADE: Kunne du tenke deg en kopp varm sjokolade etter fødselen? Det er vanlig prosedyre i Guatemala. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com

Dersom fødselen drøyer ut i Guatemala er det vanlig å koke en rødløk i øl og få den fødende kvinnen til å drikke det. Mens norske kvinner gjerne blir servert kald saft etter fødselen, er det varm sjokolade som gjelder i Guatemala.

Graver ned morkaken i Kambodsja

Morkaken har en viktig betydning i mange kulturer. I Kambodsja for eksempel er det vanlig at morkaken pakkes inn i bananblader, og legges ved siden av babyen i tre dager. Deretter blir den gravd ned.

Bærer babyen i 105 dager på Bali

På Bali blir det mye bæring de første månedene. I tradisjonens tro skal den nyfødte nemlig ikke komme borti gulvet de første 105 dagene. Istedenfor blir han eller hun kontinuerlig båret av mor eller andre familiemedlemmer.

Kilde: parents.com og babyworld.co.uk

Les også:

Sykehusbagen - pakket og klart til fødsel

Bedre orgasmer etter fødsel

Pappatabber fra fødestua

Ni ting du sverget på å aldri gjøre

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget.

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen