Befruktning

- Jeg blir gravid bare jeg vasker trusa mi med boxeren hans

Ikke alle bruker lang tid på å bli gravide.

GOD KJEMI: Noen par har god kjemi, ikke bane på det abstrakte planet, og blir lettere gravide enn andre.
GOD KJEMI: Noen par har god kjemi, ikke bane på det abstrakte planet, og blir lettere gravide enn andre. Foto: Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert

Selv om mange i dag bruker lang tid eller må gå igjennom prøverørsbehandling for å bli gravide, er det faktisk også damer som blir gravide «bare noen ser på dem».

Trengte ikke prøve engang

«Jeg venter mitt fjerde barn. I tre av fire tilfeller prøvde vi ikke engang. Den ene gangen det var planlagt, satt den på 1.forsøk. Men nå blir jeg gravid bare jeg vasker trusa mi sammen med boxern hans», skriver en bruker i forumet vårt.

«Jeg og min samboer har hatt sex uten prevensjon to ganger i løpet av våre ni år sammen, og har blitt gravid begge gangene», sier en annen.

Og det er flere brukere som innrømmer at det ikke har tatt så lang tid å bli gravid:

«Jeg har blitt gravid med prevensjon alle tre gangene. Nr. 1 kondom, nr. 2 hormonspiral og nr 3. p- piller», skriver den tredje.

Svært fertile

- Det finnes kvinner og menn som er svært fertile. Hvorfor det er slik, vet vi ikke helt, fordi det natulrig nok brukes mest ressurser på å forske på dem som ikke oppnår graviditet, sier Gro Nylander,overlege ved kvinneklinikken ved Rikshospitalet i Oslo.

Likevel kjenner man til faktorer som virker svært gunstig inn på graviditet.

- Hos noen par er det rett og slett mye som klaffer samtidig. Han har god sædkvalitet, hun har åpne veier i egglederne, regelmessig syklus og en god livmor som klarer å holde på det befruktede egget, sier Gro Nylander.

Hun han skrevet flere bøker, blant annet mye leste På vei, som også handler om fruktbarhet.

Aktivt kjærlighetsliv

Par som passer godt sammen seksuelt, til stor glede for begge parter, vil naturlig nok ha et mer aktivt sexliv.

- Det hjelper jo også godt om ingen av dem jobber skift eller reiser mye.

Orgasme kan hjelpe

Når kvinnen har orgasme, skjer det en spennende kjedereaksjon som antagelig kan øke fruktbarheten noe. Orgasme fører blant annet til sammentrekninger i livmoren, som kan hjelpe sædcellene oppover. Det er vist i en liten studie at kvinner som hadde orgasme i løpet av de siste to dagene før eggløsningen, lettere oppnådde graviditet.

Det er bedre at sædcellene ligger og venter på egget, enn omvendt. Hos visse dyrearter vet man at sex kan føre til eggløsning, og det forskes faktisk litt på om dette også kan være tilfellet for mennesker.

Hjelper sædcellen opp

- Kan samleie gi eggløsning?

- Da betyr det at noen kvinner vil kunne få eggløsning ved orgasme, og dermed bli lettere gravid utenfor den regelmessige syklusen. Dette skyldes at en orgasme fører til sammentrekninger i livmoren, som kan hjelpe sædcellen oppover, sier Nylander.

- Spørsmålet er om dette også kan være tilfellet for mennesker. Det er ikke sjelden med graviditet etter en eneste mulighet. Kanskje enkelte superfruktbare rett og slett får eggløsning ved samleie og dermed bli lettere gravid utenfor den regelmessige syklusen, undrer hun.

God kjemi - bokstavelig talt

I tillegg er det slik at noen par kjemisk sett passer bedre sammen enn andre.

- Det kan rett og slett være slik at kvinnens kropp lettere aksepterer et foster med mannens vevstype. Svært mange spontanaborter skjer nemlig så tidlig at kvinnen knapt har registrert at hun er gravid. Etter å ha spontanabortert to eller tre ganger (avhengig av kvinnens alder) , prøver man blant annet å undersøke om paret immunologisk passer dårlig sammen, sier Gro Nylander.

Alder, helse og livsstil

Kvinnens alder har også stor innvirkning på hvor fort hun blir gravid. Friske kvinner, som ikke bruker smertestillende som Naprosyn, Ibux, Brufen, kommer også lettere på vei, for disse medikamentene kan hemme eggløsningen, noe mange ikke er klar over.

Man vet også at ikke-røykere som gruppe oppnår raskere graviditet.

Riktig timing

- To dager før eggløsningen er det optimale tidspunktet. Eggløsningen skjer alltid 14 dager før menstruasjon, så da gjelder det å time i forhold til forventet mens, har Anne Omland tidligere sagt til Foreldre & Barn.

Omland er overlege ved Seksjon for assistert befruktning på Kvinneklinikken, Rikshospitalet.

- Man vet at eggene lever i opptil to døgn og sædcellene i opptil syv dager. Eggkvaliteten reduseres ganske raskt etter eggløsning og er nok sterkt forringet etter et døgn. Det samme gjelder for sædkvaliteten, etter 2-3 døgn er det ikke mange gode svømmere igjen. Sædcellene bør være på plass i egglederen ved eggløsningstidspunkt, uttalte hun.

Ved uregelmessig mens kan du kjøpe eggløsningstest (LH-test) på apoteket eller måle morgentemperaturen - den stiger ca. 0,5 grader etter eggløsning. Men ideelt sett bør du altså ha kommet i gang et par dager før dette. Det sikreste er rett og slett å ha samleie annenhver dag i perioden rundt eggløsning.

Les også:

Slik blir du kjapt gravid

8 tips til deg som vil bli gravid

Slik vet du når du har eggløsning

Sju synder gravide må unngå

Oralsex gir sunnere graviditet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning