Barn og horoskop

Hvilken personlighet får ditt barn?

Sta, snill eller utadvendt? Vårt horoskop kan gi deg en pekepinn.

TØFFING: Kanksje du får en modig og livlig krabat? Flere bruker horoskop for å finne ut barnets personlighet på forhånd.
TØFFING: Kanksje du får en modig og livlig krabat? Flere bruker horoskop for å finne ut barnets personlighet på forhånd. Foto: Foto: Colourbox
Publisert Oppdatert

- Det er alle typer mennesker som ønsker å få lest horoskopet sitt. Mange står ved et veiskille i livet, eller føler at de står fast. Da kan det være godt å få veiledning, slik at de danner deg et nytt perspektiv, forteller astrolog Heidi Margrete Horpestad.

Hun forklarer at mange bruker horoskop og astrologi fordi de vil forstå ungene sine bedre, og de vil vite hva som eventuelt venter senere i livet både for dem og familien.

- Et horoskop er et fantastisk redskap som viser personlighetstrekk og individuelle ressurser til hver enkelt, forteller Horpestad.

Nå lanserer Foreldre & Barn sitt eget fødselshoroskop der du kan se hvilken personlighet barnet ditt får.

Flere typer horoskop

Det kinesiske horoskop baserer seg på 12 symboler av dyr, vi kan kanskje sammenligne dem med våre stjernetegn. I følge historien startet det allerede 500 år før Jesus Kristus ble født.

Buddha sendte en invitasjon til alle dyrene i sitt rike til å komme og feire nyttår sammen med han. Av en eller annen grunn som kun dyrene selv kan forklare møtte bare tolv dyr opp til festen.

Arver dyrenes egenskaper

Lykkelig over at de hadde godtatt hans innbydelse viste Buddha sin takknemmelighet gjennom å forære vært enkelt dyr et eget år oppkalt etter deres eget navn. Dessuten skulle alle mennesker som ble født i disse årene arve dyrets egenskaper.

I motsetning til den vestlige astrologien, som bygger på solens og stjernenes baner bruker kineserne månesyklusen. Hver månesyklus består av 12 måneder, pluss en ekstra måned som kommer hver trettende syklus. På grunn av denne trettende syklusen kommer aldri det kinesiske nyttåret på samme dag.

Horoskop:

 • Horoskop er innen astrologien en fullstendig beskrivelse av et menneskes liv på og personlighet på grunnlag av hvordan utseendet på stjernehimmelen ser ut på dette menneskets fødselsøyeblikk.
 • Det blir påstått at det skal fungere som et kart eller et skjema over et menneskes skjebne og som blir regnet ut gjennom forholdet mellom et menneskets fødselsdato, fødselstid og fødselssted.

Stjernetegn:

 • Væren (Aries)
 • Tyren (Taurus)
 • Tvillingene (Gemini)
 • Krepsen (Cancer)
 • Løven (Leo)
 • Jomfruen (Virgo)
 • Vekten (Libra)
 • Skorpionen (Scorpio)
 • Skytten (Sagittarius)
 • Steinbukken (Capricorn)
 • Vannmannen (Aquarius)
 • Fiskene (Pisces)

Overtro

Astrologihistorikere tidfester gjerne astrologiens opprinnelse til da mennesket begynte å studere himmelen. Det er meningen at det skal fungere som et kart eller et skjema over et menneskes skjebne og som blir regnet ut gjennom forholdet mellom et menneskes fødselsdato, fødselstid og fødselssted.

Det vitenskapelige miljø betrakter astrologi for å være pseudovitenskap eller overtro, og mange forbinder det nok med de litt generelle spådommene som finnes blant annet i avisene.

- Skeptikere er det nok av, men jeg tror nok mye har med at de aldri har blitt lest horoskopet sitt av noen som virkelig vet hva de driver med, sier Horpestad.

Trenger ikke å vite alt

- Hvem oppsøker deg, og hva lurer de på?

- Jeg tror mange ønsker å finne ut mer om seg selv, og at horoskopet kan gi dem en annen synsvinkel. I tillegg vil de ofte finne ut om fremtiden, i forhold til jobb og ikke minst kjærligheten, sier hun.

Og Horpestad understreker at det finnes astrologer av og til går for langt.

- Det er ikke nødvendig å vite alt heller, spesielt når det kommer til spørsmål om liv og død, men mange finner trøst i å være forberedt på for eksempel å miste jobben, slik at når den dagen kommer blir det ikke et så stort sjokk, sier hun.

Det er ikke vitenskapelig bevist at dette fungerer, men Horpestad mener dette er erfaringsbasert, og at det ligger forskning basert på observasjoner bak horoskopene.

Intet grunnlag i virkeligheten

Marit Simonsen er leder for organisasjonen Skepsis, og mener horoskop har lite med virkeligheten å gjøre.

- Tanken om at stjerner og planeter påvirker oss og kan forutsi fremtiden vår har dessverre intet grunnlag i virkeligheten. I tester der folk har fått byttet om horoskopene sine, eller hvor alle deltakere har fått samme horoskop, synes folk resultatene passer akkurat like bra som hvis de har fått "rett", forteller Simonsen.

Ikke rettled barna med horoskop

Hun understreker at dersom astrologi skulle virket måtte vi forkastet mye, eller rettere all, fysikk, astronomi og biologi. Mye av astrologien kan tilskrives hvordan hjernene våre virker, og såkalte "Barnum Statements" - det er påstander som er vage eller passer på de fleste, men som høres spesifikke ut.

- Hvis det er noen som ønsker å gjøre det for underholdningens skyld synes jeg det er verdt å nevne at barn burde stå frie til å utvikle seg til det de selv ønsker, uten å bli rettledet av fremmedes potensielt selvoppfyllende profetier, avslutter lederen.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

På jakt etter brukt barneutstyr? Sjekk Foreldre & Barn-Torget

Foreldre & Barns iPad-utgave er på over 140 sider og koster 49 kroner i Apples App Store.

Les også:

Har du bortskjemte barn?

Fast leggetid gir smartere barn

Mat for hjernen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning