Fødselsorgasme

Heller orgasme enn epidural

- Jeg definerer fødselsorgasme som naturlig smertedreper, om det er spontant eller igangsatt ved stimuli, skriver en leser, som lurer på om jordmor kan assistere med fødselsorgasme.

ORGASME OG FORLØSNING: Kvinnene i filmen Orgasmic Birth opplever fødselen som udelt positiv. Nå lurer en førstegangsfødemde på om jordmor kan assistere med dette i Norge.
ORGASME OG FORLØSNING: Kvinnene i filmen Orgasmic Birth opplever fødselen som udelt positiv. Nå lurer en førstegangsfødemde på om jordmor kan assistere med dette i Norge. Foto: Foto: Faksimile fra Orgasmic Birth
Publisert Oppdatert

Etter at Klikk Foreldre skrev om fødselsorgasmer, har kommentarene haglet og forumene gått varme med innlegg fra dem som er veldig imot, og dem som er veldig for, dette emnet. En av kvinnene stiller et betimelig spørsmål. Hun lurer rett og slett på om jordmor kan være behjelpelig med å oppnå fødselsorgasme - uten at det skal bli sett på som en seksuell tjeneste.

Les hele innlegget her.

Ingen ytre stimuli

- Hvilken frihet eller mulighet har jordmoren i dag å hjelpe med å fremme denne type naturlige hormonelle bedøvelsen når det behøves?, spør kvinnen, som mye heller vil ha den hormonelle smertelindringen fra en fødselsorgasme enn den kjemiske epiduralen.

Ytre stimuli

- Jeg har lest sakene om orgasmiske fødsler. Jeg har også opplevd kvinner som forteller om det etterpå, og det er skrevet en bok om det. Men jeg har aldri hørt om at man skal oppnå det via ytre stimuli, sier jordmor Anette Huitfeldt ved Rikshospitalets Føderiket.

Huitfeldt og de andre jordmødrene ved Føderiket hjelper kvinner gjennom naturlige fødsler der eneste smertelindring kommer via akupunktur eller varme bad. Og tilstedeværelse, kontinuitet i omsorgen og oppfølgingen.

Unaturlig

- Jeg synes det virker unaturlig å snakke om vibrator eller ytre stimuli under fødsel, det har jeg ikke hørt om. Mange par er veldig intime under fødselen, de tar mye på hverandre på forskjellige steder, kanskje spesielt ved hjemmefødsler der de kan være mer private, eller ved små fødestuer der de er kjent og kjenner jordmødrene. Det kan tenkes at kvinner som føder under trygge gode forhold med kjente jordmødre føler seg mer fri til å hengi seg til de fødende krefter, sier jordmor Huitfeldt.

- Jeg tror selvsagt det er individuelt hva som har gjort at de kvinnene som opplever det, får orgasmer under fødsel. Det kan være at jordmor, når hun undersøker, stikker hånden opp og rundt hodet til barnet for å undersøke åpningen - og da er det klart hun kommer i kontakt med g-punktet, sier jordmor Anette Huitfeldt.

- Jeg ikke om dette har en betydning, det skjer jo gjerne før barnet kommer og ikke i det det fødes, legger hun til.

Les også: Skader rumpa under fødselen

Via endetarmen

RART MED YTRE STIMULI: Jordmor Anette Huitfeldt ved Føderiket på Rikshospitalet assisterer ved naturlig fødsel og hjemmefødsel. - Jeg har ikke hørt om å oppnå fødselsorgasme via ytre stimuli, sier hun.
RART MED YTRE STIMULI: Jordmor Anette Huitfeldt ved Føderiket på Rikshospitalet assisterer ved naturlig fødsel og hjemmefødsel. - Jeg har ikke hørt om å oppnå fødselsorgasme via ytre stimuli, sier hun. Foto: Foto: Rikshospitalet

Kvinnen i forumet skriver at hun har hørt om jordmødre som i gamle dager hevet fødende kvinners smerteterskel ved å stimulere g-punktet. Det er jordmor Huitfeldt også litt usikker på, men hun vet at det ifølge en gammel lærebok skal gi smertelindring om jordmor stimulerer et punkt inne i endetarmen. Dette er en forberedelse som gjøres under svangerskapet. Ikke under fødsel!

- Det gjør at hun slapper av mer under fødselen og gjør fødselen mindre smertefull. Det er ikke noe jeg har brukt ved hjemmefødsler selv, men et par jeg forløste for forberedte seg på dette, og gjorde det selv under svangerskapet, sier jordmor Anette Huitfeldt ved Føderiket.

Les også: Skader rumpa under fødselen

Positiv

Jordmor Siri, som tidligere har uttalt seg tvilende til fenomenet med fødselsorgasmer, har etter leserkommentarer og brev fått et helt nytt syn på saken, og svarer kvinnens henvendelse i positive ordelag.

- Den ene typen orgasme de beskriver er den dype fra G-punktet. Den kommer nok mest av seg selv, men jeg syns jo at det å få til en klitoris orgasme også må være bra. Men den er vel mer avhengig av mekanisk stimulering vil jeg tro, skriver jordmor Siri.

Spør jordmor Siri om graviditet og fødsler her.

- Jeg tror ikke det er så lett å få hjelp av jordmødre til å lage en orgasme. Men at vi kan være behjelpelige med varme oljer, er nok ok. En vibrator må du nok ha med deg selv, det har ikke fødestuene, så vidt jeg vet da, skriver jordmor Siri på Klikk Snakk.

Les også:

Sex kan skremme barna

Svangerskapet fra uke til uke

14 tegn på overgangsalder

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning