Siri (33) trodde hun skulle bli mamma igjen. Så fikk hun den tøffe beskjeden
Siri kjente på at gravidsymptomene ikke var som i de to forrige svangerskapet. Likevel var hun på ingen måte forberedt på den tøffe beskjeden hun skulle få hos gynekologen under den tidlige ultralyden.

– Jeg ble utrolig glad da jeg fant ut at jeg var gravid for tredje gang. Vi hadde prøvd aktivt siden mars 2024 på en til. Egentlig var planen at jeg skulle sterilisere meg etter å ha fått to tette barn på 18 måneder, men plutselig ble det fristende med en til, forteller Siri Jensen (33).
Hun er opprinnelig fra Berlevåg i Finnmark, men bor nå i Lørenskog sammen med samboer og de to barna deres på 2,5 og 4 år.
– Jeg tror kanskje jeg innerst inne alltid har ønsket meg flere barn, men så har samfunnets krav og økonomi satt en slags stopper for det. Likevel kom jeg til et punkt hvor jeg tenker at alt går og at småbarnsperioden bare er en fase. Det er så trivelig å kunne ha sin egen store gjeng.
Denne gangen kjente Siri at det var noe som var litt «rart» med kroppen, uten at hun kunne peke helt på hva det var.
Hun hadde veldig få symptomer, følte seg i god form og trente som vanlig.
Under graviditetene med de to første hadde hun følt seg uggen og trøtt. Tacoen og kaffen, som hun normalt var så glad i, smakte plutselig fælt.
– Denne gangen kjente jeg meg ikke uggen i kroppen, og all maten smakte som den pleide. Jeg forsøkte å si til meg selv at jeg måtte være glad for at jeg var i så god form, men til tross for mange graviditetstester som var positive, så følte jeg at det var noe som ikke stemte, sier Siri åpenhjertig.
Det store sjokket
I håp om å bli beroliget, valgte 33-åringen å bestille tidlig ultralyd da hun etter egne beregninger var kommet til rundt svangerskapsuke 7-8.
Etter å ha gjennomført en vaginal ultralyd, så gynekologen på henne og sa med rolig stemme:
«Her er det tomt».
Siri ble forklart at det kunne ha to ulike årsaker: Enten at det var for tidlig i svangerskapet og at hjertet enda ikke hadde begynt å slå, eller at det var gått til grunne av seg selv.
Gynekologen ba henne ikke ta alle sorger på forskudd, men fortalte at hun ville ta en HCG måling og at de da ville få flere svar.
HCG, humant choriongonadotropin, er et hormon som først og fremst dannes ved graviditet. Det kan påvises i blodet hos gravide kvinner fra omkring ti dager etter befruktningen, og det er dette hormonet graviditetstester baserer seg på.
Prøven ble tatt en mandag ettermiddag, og det gikk to dager før hun fikk resultatet.
Ventetiden var helt grusom. Torsdag morgen tok Siri prøven på nytt og fikk svar samme dag. HCG nivået hadde steget fra cirka 68.000 til 74.000 mellom mandag og torsdag.

– Jeg kjente på en form for lettelse over at jeg ikke hadde innbilt meg svangerskapet, for det var jo slik det føltes da jeg ble fortalt at det var tomt. Samtidig forsto jeg at nivået av HCG ikke hadde steget nok, sier Siri, og legger til:
– Gynekologen ville henvise meg til sykehuset for en videre vurdering. Vi skulle nordover på juleferie, og jeg ville bare ha et svar, så jeg bestilte en ny ultralyd hos privat jordmor dagen etter prøveresultatet forelå.
Jordmoren tok seg god tid og sjekket grundig. Innerst inne visste Siri at hun ikke ville få det svaret hun så inderlig ønsket om at hun skulle bi trebarnsmamma, men hun følte sterkt på at hun med egne øyne måtte få se en gang til at det virkelig var tomt.
– Jeg fikk diagnosen blighted ovum, som betyr tomt svangerskap, og altså er en slags spontanabort. Selv om kroppen tror den er gravid, så er ikke det som skulle utvikle seg til et barn på plass. Sjokket var stort, og jeg hadde aldri hørt om denne tilstanden før, forklarer Siri.
– Det var på en måte en lettelse at det ikke bare var noe jeg hadde innbilt meg selv. Jordmoren forklarte at dette dessverre er noe som skjer innimellom, og at jeg høyst sannsynlig ville ha begynt å blø av meg selv dersom jeg ikke hadde kommet til ultralyd, utdyper hun.

Les også: – Dette bidrar til robuste barn
En sorg
Siri legger ikke skjul på at hun gikk rett i kjelleren etter å ha mottatt den vonde beskjeden.
I noen dager ble hun sykmeldt etter den store påkjenningen. Selv om det var tøft å fortelle til samboeren at de likevel ikke var gravide, så tror Siri hele opplevelsen var aller verst for hennes egen del.
– Mest fordi man blir så lei av hele opplegget og alt det man som kvinne må gjennomgå. Det er liksom min kropp som prøver å bli gravid, blir gravid og så må i gjennom en medisinsk abort og alt som følger med. Men, samboeren min har vært en fantastisk og forståelsesfull støttespiller oppi alt dette, sier Siri takknemlig.
Hun fikk komme rett på sykehuset etter ultralydtimen. Her ble det gjennomført nok en ultralyd og en full sjekk. Det ble gitt en hel masse informasjon, og Siri følte seg hele veien veldig godt ivaretatt.
Hun fikk en tablett hun måtte svelge mens hun fremdeles var der, og fikk med seg flere tabletter som skulle tas hjemme to dager senere.
– Den søndagen ble helt absurd. Det var rett før jul, og jeg vasket huset, handlet og lekte med barna. Samtidig som jeg var midt i en abortprosess, så gjorde jeg liksom helt hverdagslige ting.
– Jeg hadde så mye smerter, men lot være å ta sterke smertestillende fordi jeg ofte blir både kvalm og svimmel av det. Heldigvis varte ikke de mest intense smertene så altfor lenge. Selv om det hele var veldig brutalt, så måtte jeg bare akseptere at det var slik det ble, forteller Siri ærlig.

Etterlyser åpenhet
Tobarnsmammaen synes det er rart diagnosen ikke er mer kjent og noe som snakkes om. Dersom hun selv hadde hørt om den, så ville hun kanskje ha følt seg mindre ensom mens det stod på.
Ikke minst hadde hun kanskje sluppet å gå rundt en hel uke og trodd at hun hadde innbilt seg dette svangerskapet.
– Selv savnet jeg veldig å snakke med noen i denne tiden mens jeg ventet på prøvesvarene. Man blir så «mindfucka», fastslår Siri.
Under prosessen følte hun på en tomhet, og en sorg over den familien på fem som de ikke ble. Hun er ikke typen som graver seg ned for å bli der, og alt kjentes lettere da hun fikk det hele litt på avstand.
Jordmoren hadde sagt det på denne måten: Her er det ingen baby. Det har aldri vært en baby og det kommer ikke til å bli en baby. Det er liksom bare en tom «konstruksjon» av huset, men ingen flyttet inn der.
– Så jeg har bare valgt å tenke på det på den måten. Det ville aldri ha blitt et barn. Med en slik tankegang har det vært enklere for meg å håndtere.
– Fysisk var det en lengre prosess en det var psykisk: Kroppen brukte lang tid på å hente seg inn igjen. Lenge hadde jeg høyere hvilepuls enn vanlig, og jeg blødde i over 7 uker, forteller Siri.

33-åringen beskriver i dag at livet egentlig er veldig fint. Lenge var det sårt å se så mange gravide mager i monitor på sosiale medier, selv om Siri virkelig unnet alle andre å bli gravide. Opplevelsen har gitt henne en økt forståelse og viktig læring, mener hun.
– Jeg vil nok nå møte andre som gjennomgår en spontanabort på en litt annerledes måte enn det jeg har gjort tidligere. Nå vet jeg hvor kjipt og tøft det faktisk er.
Fortsatt er drømmen om å bli en familie på fem der, men Siri vet ikke om hun orker mer og paret har egentlig ikke landet på en endelig avgjørelse enda.
– For hver dag som går opplever jeg at jeg mer og mer aksepterer at vi ikke ble fem. Jeg er så heldig som har to friske og fantastiske barn, og jeg kan vie oppmerksomheten min 100 prosent til dem, sier Siri takknemlig.
Les også (+): Vi elsker barnebarnet vårt, derfor må vi ta en tøff avgjørelse
Spontanabort
– I følge en norsk studie ender 10-15 prosent av alle svangerskap i spontanabort. Årsaken til dette er som regel ikke kjent, men man antar at kromosomavvik hos det befruktede egget er en hyppig og medvirkende årsak, sier Ragnhild Iveland, ultralydjordmor hos Ultralydjordmødrene.

Hun forklarer at blighted ovum, også kjent som anembryotisk graviditet, er en tilstand som kan oppstå tidlig i svangerskapet. Det befruktede egget fester seg i livmoren, men embryoet utvikles ikke.
– Det befruktede egget kan likevel utvikle morkakevev som produserer svangerskapshormoner, og som fører til uteblitt menstruasjon og svangerskapssymtomer, sier Iveland.
Blighted ovum er en relativt vanlig årsak til spontanabort, ifølge ultralydjordmoren.
– Om blødningen ikke starter av seg selv, så vil man kunne stille diagnosen ved hjelp av ultralyd. Om diagnosen blir stilt, så blir man henvist til en gynekologisk avdeling for behandling, som vanligvis er medisinsk og ved hjelp av tabletter.
Saken var først omtalt i MittLørenskog