Vegetarianer og gravid

Ta hensyn til dette om du er gravid og vegetarianer eller veganer

Ekstra viktig å få i seg nok næringsstoffer.

VEGETARIANER ELLER VEGANER? Belgfrukter, som soya, bønner og linser, gir deg protein og vitamin B12, som det lett kan bli for lite av når du er gravid.
VEGETARIANER ELLER VEGANER? Belgfrukter, som soya, bønner og linser, gir deg protein og vitamin B12, som det lett kan bli for lite av når du er gravid.
Publisert Oppdatert

- Jo strengere vegetarisk man lever, desto større er risikoen for ernæringsfeil både for mor og barn, forteller ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius.

Hun opplyser at om man bare kutter ut rødt kjøtt, risikerer man ikke å få i seg for lite næring.

Det samme gjelder for gravide som har et kosthold hvor man bruker melk, eller melk og egg, som eneste animalske matvarer.

Men, som hun understreker, da kan det være lurt å passe på at man daglig får i seg belgfrukter og tar tilskudd av vitamin D.

Belgfruktene, som soya, bønner og linser, sikrer nemlig inntaket av protein og vitamin B12, som det lett kan bli for lite av hos en vegetarianer.

Vegetarianer og gravid

Veganer eller vegetarianer?

Vegetarianer:

Spiser ikke produkter laget av dyr - dvs. kjøtt, fisk eller fugl.

Veganer:

Spiser hverken kjøtt, egg, meieriprodukter eller honning - dvs. alle matvarer som er animalske.

Ernæringsfysiolog Vibeke Landaas påpeker at om man kutter ut rødt kjøtt og fugl, bør man også være oppmerksom på jerninntaket sitt.

- Hvilke hensyn du må ta, avhenger av hvor mange matvaregrupper du eliminerer, sier hun.

Er du veganer, og verken spiser kjøtt, fisk, fugl, melkeprodukter eller egg, er det langt flere hensyn å ta. Veganere må være svært bevisste på kostholdet sitt for å få dekket alle behovene.

Et slikt kosthold har nemlig ingen kilder til vitamin B12, vitamin D, langkjedet omega-3, samt lite kalsium og jod.

I tillegg kan proteininntaket bli lavt.

Les også: Denne maten hjelper mot morgenkvalme

Spis grove korn og grønne grønnsaker

Veganere har fjernet flere av de viktige kildene til kalorier.

- Under en graviditet øker behovet for alle disse næringsstoffene som alle er essensielle for en normal fosterutvikling. Er veganer bør absolutt ta vitamintilskudd, samt tilskudd av omega-3 og vitamin D, sier Borchsenius.

For å få dekket jernbehovet, bør vegetarianere spise grovt korn og mørkegrønne grønnsaker som er gode kilder til jern. Gravide veganere vil i tillegg ha behov for å ta ekstra tilskudd av jern under graviditeten.

Som gravid er det også viktig å få i seg nok kalsium. Har du kuttet ut melk fra kostholdet, bør du bruke kalsiumberiket soyamelk eller havremelk, påpeker Borchsenius.

Les også: Naturmedisin kan skade fosteret

Vær nøye med tilskudd av B12

- Vær ekstra nøye med å ta tilskudd av vitamin B12. Dette er avgjørende for utviklingen av barnets nervesystem, sier Landaas.

Veganere bør i tillegg ta tran, alternativt algebasert omega-3 tilskudd, og kalsiumtilskudd. Hun anbefaler også at man tar tilskudd med multimineral i tillegg.

- Jernlageret bør måles hos lege for å vurdere behov for ekstra jerntilskudd, understreker hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning