Alkoholfri drikke

Vinekspertens alkoholfrie favoritter

Her er vinekspertens alkoholfrie alternativer til champagne, øl, hvitvin og rødvin.

ALKOHOLFRI DRIKKE: Alkoholfri vin smaker sjeldent godt, men det finnes mange andre alternativer til alkoholfri drikke. Foto: Gettyimages.com.
ALKOHOLFRI DRIKKE: Alkoholfri vin smaker sjeldent godt, men det finnes mange andre alternativer til alkoholfri drikke. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

Ingvild Tennfjords alkoholfrie favoritter:

Doz de Dauzanges Eplebobler: Kremet og saftig. Fint preg av eple og sitrus, antydning til honning.

Ringi Eple og Aronia: Fint preg av eple og aronia. Fast og litt krydret ettersmak. Passer til mat der du ville ha servert rødvin.

Sparkling Apple Pear Williams: Fruktig og kremet med preg av eple, pære og sitrus.

Thomas Henry Ginger Beer: Lett og perlende drikk med tydelig krydret ingefærkarakter. Søt.

Kiviks Fläderblomsvin: Preg av blomst og sitrus, lett perlende stil.

Torres Natureo Free Muscat: Fruktig og frisk. En helt ok alkoholfri vin.

(Alle produkter fås på Vinmonopolet)

– For få år siden var utvalget av alkoholfrie alternativer på Vinmonopolet et sørgelig skue. De hadde noen viner som kalte seg vin og som ikke var verd å drikke. Nå er situasjonen en helt annen, sier Ingvild Tennfjord, vinekspert med fast spalte i A-magasinet.

Alkoholfri drikke gravid

Men fremdeles er det en del som ikke har fått det med seg, og velger å servere brus i kjøkkenglass til dem som ikke vil ha alkohol. Det betyr at bare de som drikker alkohol får de gode smakene. Sånn trenger det ikke å være.

Og Tennfjord har helt rett. Vinmonopolet har nå 72 forskjellige produkter i utvalget av alkoholfrie drikker. I tillegg kommer selvfølgelig utvalget i dagligvarebutikkene. Men Tennfjord ber deg droppe alkoholfri vin og heller smake på alt det andre som finnes.

– Alkohol gir mer enn bare alkohol. Det gir også smak og fylde. Tar du vekk alkoholen, får du veldig ofte et skrint produkt. Det er akkurat som at mager kesam aldri kan bli sæterrømme. Derfor er alkoholfri vin sjelden god, sier Tennfjord.

Hun skryter av eplemosten i Norge og poengterer at den finnes i mange forskjellige smaker.

- Den gule, litt uklare eplemosten er deilig, mild og lubben, mens andre er skarpe og tynne. Mosten kan også blandes med bær. Hylleblomstdrikkene – med og uten bobler – er veldig gode. Juice med blanding av eple og pære er også nydelig, sier Tennfjord.

– Ingefærøl – da mener jeg ikke den klassiske brune brusen, men hvit ginger beer, har kvalitet som en drink med en interessant, naturlig smak. I sommer fylte jeg kjøleskapet mitt med ingefærøl, små flasker av merket Thomas Henry til 14 kroner stykket. Den smaker som ingefær du spiser med sushi. Utrolig god, litt sterk, sier hun.

Les også: Så mye kaffe og te kan du drikke som gravid

Hva er alkoholfritt?

Alkoholfritt betyr ifølge Vinmonopolet drikke som inneholder mindre enn 0,7 prosent alkohol. Drikke som inneholder mellom 0,7 og 2,5 prosent defineres som alkoholsvak. Det er 18 års-grense for alle drikke over 0,7 prosent, og gravide frarådes også å drikke dette.

Til julemat anbefaler både Vinmonopolet og Ingvild Tennfjord eplemost.

– Den fete maten trenger frisk drikke, sier hun.

Hun poengterer at de som velger å drikke alkoholfritt ikke skal havne på B-laget, og at drikken (alkohol eller ei) skal serveres i pene glass med stett fremfor i kjøkkenglass. Alle bør få en følelse av å være med på festen. Kanskje kan det være en idé å lage alkoholfrie drinker ved siden av.

– Spesielt i julen bør du kutte alkohol der du kan. Det er for eksempel ingen vits å ha alkohol i gløgg. Akevitt er en del av julekosen for mange, men er også en promilledriver av de sjeldne. Dropp spriten, det er ikke så veldig gøy for barna når de voksne får for mye. Husk at familierelasjoner kan være skjøre. Minnene lages i barndommen, så vær til stede, sier Tennfjord.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning