Prøverørsbehandling IVF

Graviditet er gevinst i lotteri

Graviditet er toppgevinsten i et nytt lotteri. Nordmenn kan delta.

LOTTERI OM LIV: I et britisk lotteri er hovedgevinsten hver måned en prøverørsbehandling, sæd eller et egg. Alle kan delta!
LOTTERI OM LIV: I et britisk lotteri er hovedgevinsten hver måned en prøverørsbehandling, sæd eller et egg. Alle kan delta! Foto: Foto: Istock.com
Publisert Oppdatert

Kjøp ett lodd - vinn en baby! I dette nye lotteriet er en prøverørsbehandling toppgevinsten. Engelskmenn konkurrerer om IVF-behandlinger. Nordmenn kan også delta.

I England er det nå lansert et lotteri der den høyeste gevinsten hver måned er IVF-behandlinger (prøverørsbehandling), sæd, et embryo (et befruktet egg) eller en surrogatmamma.

Og hvem som helst kan delta.

- Vil minske stresset

- Vi håper at lotteriet minsker stresset for dem som forsøker å bli gravide, sier kvinnen som startet lotteriet, Camille Strachan, til Foreldre & Barn.

Hun slet selv med å bli gravid i flere år, og vet hvor mye det betyr for foreldre å bli mamma eller pappa.

25 pund, eller drøyt 180 norske kroner, koster ett lodd i det britiske prøverørslotteriet. Og hovedgevinsten er altså en baby!

Det kontroversielle lotteriet har kun pågått noen måneder, og skal etter planen få tusenvis av håpefulle barnløse til å åpne lommebøkene, kjøpe lodd og kryss fingrene for en potensiell toppgevinst.

Skeptisk i Norge

Norske organisasjoner som jobber med fruktbarhet er skeptiske til denne måten å skaffe seg barn på.

- Det er trist at barnløses livssituasjon blir gjenstand for ett lotteri, sier styreleder Renate Kurszus i Ønskebarn- Norsk forening for fertilitet og barnløshet.

En trekning i måneden

IVF-behandlinger (In vitro fertilisation) er dyre i de fleste land, også England.

Mange tvinges til å gi opp drømmen om egne, biologiske barn på grunn av økonomien. På verdensbasis regner forskerne med at hvert syvende par sliter med å bli gravide. Noen blir aldri biologiske foreldre.

I Norge får barnløse par tre sponsede forsøk fra helsevesenet etter å ha gått igjennom undersøkelser og blitt godkjent.

De betaler kun en egenandel på medisiner som i dag er rundt 15 000 kroner. På private klinikker koster en slik behandling fort det tredobbelte. Flere klinikker selger pakker med tre behandlinger.

Ikke alle som prøver å bli gravide lykkes, noen venter på svar på sitt tredje prøverørsforsøk.

Månedlig lodd

Men nå kan altså briter en gang i måneden, og kanskje oftere dersom lotteriet blir veldig populært, kjøpe lodd og håpe at de vinner en IVF-behandling (eller andre valg) til en verdi av ca. 250 000 norske kroner.

Overskuddet går uavkortet til lotteriets gründere, organisasjonen To Hatch, som støtter og hjelper barnløse på nettet. De driver en nettside helt uten annonser for å gi mest mulig upartisk informasjon til barnløse.

Alle kan delta

BABYLYKKE?: Hvis lotteriet blir en suksess, kan loddene også snart kjøpes i aviskiosker over hele Storbrittania. Og kommer du fra andre land, trenger du kun å registrere deg online, ha gyldig førerkort og pass for å delta.
BABYLYKKE?: Hvis lotteriet blir en suksess, kan loddene også snart kjøpes i aviskiosker over hele Storbrittania. Og kommer du fra andre land, trenger du kun å registrere deg online, ha gyldig førerkort og pass for å delta. Foto: Foto: colourbox.com

Ikke bare barnløse, heteroseksuelle par i fruktbar alder kan delta og vinne en etterlengtet mulighet til familieforøkning.

Single av begge kjønn, homoseksuelle par og eldre kvinner (som ikke selv produserer egg) kan også være med og delta i denne nye formen for lotteri.

- Gevinsten tilpasses etter vinneren, og både sæd, egg, et embryo og en surrogatmamma kan tilbys den lykkelige vinneren, sier Camille Strachan i To Hatch.

Ingen informasjon

Organisasjonen ønsker ikke å gå ut med tall eller informasjon om hvor mange personer som har deltatt i lotteriet de første månedene, og om noen av de foreløpige vinnerne er blitt gravide. Heller ikke om hvilke typer behandlinger vinnerne har valgt.

- Jeg brukte fire år på å planlegge denne organisasjonen som skal hjelpe andre barnløse. Samtidig gjennomgikk jeg prøverørsbehandling, sier Camille Strachan som forsikrer at lotteriet er seriøst og godkjent.

Hun sier at overskuddet av lotteriet kanaliseres tilbake til den veldedige organisasjonen, og at lotteriet også kan spare myndighetene for penger fordi det er dyrt med ulike former for fruktbarhetsbehandling.

Mobil og sjåfør på kjøpet

I tillegg til selve prøverørsbehandlingen, i en eller annen form, vinner den utvalgte personen eller paret en mobiltelefon for å holde orden på sine medisinske kontakter, en sjåfør som kan frakte dem til klinikken (de kan velge mellom flere klinikker), overnatting på fertilitetsklinikken og en "goodie-bag" med produkter for gravide.

Kritikerne er skeptiske

Dette er nedverdigende, sier britiske kritikere.

- Det menneskelige forplantningssystemet reduseres til ett lotteri. Burde ikke pengene heller vært kanalisert til forskning på befruktning, mener Pro life Comment on Reproductive Ethics i en kommentar til den britiske avisen The Sun.

Doktor Gillian Lookwood ved Midland Fertility Service mener at folk heller burde bruke 20 pund på god og næringsrik kost enn på lodd, dersom de sliter med å bli gravide.

Enkelte sier at psyken spiller en rolle. At par som stresser for mye med å bli gravide, ikke øker sjansen for å bli gravide. Det er ikke vitenskapelig bevist. Heller ikke motbevist.

- Å gamble med følelser

- Ved første øyekast kan lotteriet se ut som et flott og unikt tilbud til dem som strever med å få barn, men det er flere sider av denne saken som jeg er skeptisk til. Når noen skal gå gjennom forsøk med assistert befruktning, skjer det i tett dialog med lege. Vi må være sikre på at de som får tilbud om assistert befruktning er klar over hva de valg de tar innebærer både medisninsk, etisk og juridisk. Et slikt lotteri ser jeg for meg at kan sette mennesker i en situasjon hvor de tar valg som ikke er like gjennomtenkt, sier styreleder Renate Kurszus i Ønskebarn- Norsk forening for fertilitet og barnløshet.

- En av grunnene til at folk kjøper slike lodd kan være at de er desperate og at tiden er i ferd med å løpe ifra dem. Å ikke få egne barn er en stor sorg for mange. At økonomien ikke strekker til slik at man kan gjøre flere forsøk med assistert befruktning er nok ekstra tungt for dem det gjelder. Jeg syntes dette er å gamble med menneskers følelser i en svært krevende livssituasjon.

Alle kan delta

DRØMMEBARNET: Mange par sliter i årevis med å bli gravide. Organisasjonen To Hatch i England vil gi barnløse en sjanse til å blir foreldre ved å ta lodd i et IVF-lotteri.
DRØMMEBARNET: Mange par sliter i årevis med å bli gravide. Organisasjonen To Hatch i England vil gi barnløse en sjanse til å blir foreldre ved å ta lodd i et IVF-lotteri. Foto: Foto: www.Colourbox.com

Hvis lotteriet blir en suksess, kan loddene også snart kjøpes i aviskiosker over hele Storbritannia. Og kommer du fra andre land, trenger du kun å registrere deg på nettet og ha gyldig førerkort og pass for å delta, opplyser organisasjonen.

- Vi prøver å få kritikerne til å forstå at vårt mål er å inspirere, gi håp og mulighet for dem som er rammet av infertilitet, sier gründeren av To Hatch. Hun tror kritikken mot lotteriet vil roe seg raskt.

Les også:

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

I denne luka leveres nyfødte

10 rare ting kvinner gjør for å bli gravide

Velg riktig graviditetstest

Magnus kan leve til han er tenåring - i beste fall

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning