Svangerskap utenfor livmoren

Svangerskap utenfor livmoren er sjeldent

Noen kvinner er imidlertid mer utsatt enn andre.

SVANGERSKAP UTENFOR LIVMOR: Smerte er det viktigste symptomet ved en graviditet utenfor livmoren.
SVANGERSKAP UTENFOR LIVMOR: Smerte er det viktigste symptomet ved en graviditet utenfor livmoren. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Svangerskap utenfor livmoren vil si at det befruktede egget fester seg og begynner å vokse et annet sted enn i livmoren, som regel i egglederen.

- Vanligvis tar det omtrent sju dager for egget å komme seg ned til livmorhulen, men dersom det støter på hindringer underveis og ikke kommer videre, vil det befruktede egget feste seg der det er, forklarer gynekolog Marit Veholmen ved Hinnaklinikken i Stavanger.

Svangerskap utenfor livmoren

Svangerskap utenfor livmoren er svært sjelden, og har gått tilbake de siste årene. Mellom 0,5 og 1 prosent av alle svangerskap i Norge er utenfor livmoren.

Som regel er det en skade i egglederen som fører til at egget ikke kommer ned til livmorhulen slik det skal. Klamydia – en av de vanligste underlivsinfeksjonene - kan føre til arrdannelse i egglederen og er en vanlig årsak til skade på egglederen. Kvinner som har hatt klamydia har dobbelt så høy risiko for svangerskap utenfor livmoren.

- Risikoen øker også noe hvis man har kobberspiral, men stort sett ser vi at det er skader på egglederne som er årsaken, sier Veholmen.

Har man hatt et svangerskap utenfor livmoren tidligere, øker også risikoen for at det skjer igjen.

Få tidlige symptomer

Jordmor Cecilia Kleven ved Oslo jordmor og kvinnesenter poengterer at et svangerskap utenfor livmoren ofte ikke gir særlige symptomer før det har gått litt tid.

- Tidlig i et svangerskap er det ikke så mange symptomer på svangerskap utenfor livmoren annet enn fravær av menstruasjon, slik forventet ved graviditet. Det er også vanlig med sparsomme blødninger, noe som også kan være tilfelle ved vanlig graviditet. Smerte er det viktigste symptomet ved en graviditet utenfor livmoren, sier Kleven.

Jordmoren poengterer at man som gravid alltid skal kontakte lege eller jordmor for kontroll dersom man har mistanke om at noe ikke er som det skal.

- Jo tidligere man finner ut at graviditeten ligger utenfor livmor, desto bedre prognose for at det ikke skal bli skade på eggleder eller eggstokken, forklarer hun.

Kvinner med skader eller defekter på egglederen har større sjanse for å oppleve et svangerskap utenfor livmoren.

- Særlig dersom man har hatt et svangerskap utenfor livmor tidligere der egglederen er blitt skadet uten å bli fjernet, vil man ha økt risiko for et nytt svangerskap utenfor livmoren. Det samme gjelder dersom man blir gravid mens man har spiral. Det er veldig uvanlig ettersom spiral er den sikreste prevensjonsmetoden, men dersom man likevel skulle bli gravid med spiral er risikoen noe større for at det blir en graviditet utenfor livmoren, sier Kleven.

Sterke smerter

Dersom et befruktet egg fester seg i egglederen i stedet for livmoren, vil det til å begynne med vokse og utvikle seg normalt. I mange tilfeller vil fosteranlegget ganske raskt gå til grunne av seg selv for deretter å renses ut av kroppen som ved en tidlig spontanabort, ofte før kvinnen selv vet at hun er gravid. Men i noen tilfeller kan fosteranlegget fortsette å vokse i flere uker, forteller gynekolog Marit Veholmen.

- Noen ganger kan det gå så mye som 8-9 uker før man merker det. Da vil morkakevevet og fosteranlegget ha vokst seg så stort at egglederen kan sprekke. Det kan bli svært alvorlig, sier Veholmen.

Fosteret kan i teorien utvikle seg normalt også utenfor livmorhulen, men det vil aldri ende godt. Egglederen er elastisk, men ganske smal, og vil til slutt sprekke.

Hvis dette skjer, vil den gravide raskt bli svært syk.

Symptomene er sterke smerter på den ene siden av magen, samt blødninger.

- Det kommer ikke nødvendigvis store blødninger fra skjeden, men man kan få store blødninger innvendig, opptil flere liter. Da blir man alvorlig syk og må hasteopereres, sier Veholmen.

Les også: Pass på at urinen testes på svangerskapskontrollen

Alvorlige tilfeller er sjeldent

Gynekologen beroliger imidlertid med at de aller fleste svangerskap utenfor livmoren oppdages før tilstanden hos mor blir alvorlig.

- Vi ser ikke så mange av disse alvorlige tilfellene. Kanskje fordi mange går til tidlig ultralyd, og gravide er ofte veldig bevisste på svangerskapet og alt som skjer i kroppen. Hvis svangerskap utenfor livmoren oppdages tidlig, kan det behandles med medisiner eller cellegift som gjør at fosteranlegget går til grunne og aborteres. Da slipper man operasjon, forklarer gynekologen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning