strekkmerker når du er gravid

Forebygg strekkmerker i svangerskapet

Krem og olje kan hjelpe deg litt på vei.

STREKKMERKER: - Noen kaller det tigermerker, som er et veldig fint uttrykk, sier jordmor hos den privatpraktiserende klinikken Mamastork, Grethe Teigen.
STREKKMERKER: - Noen kaller det tigermerker, som er et veldig fint uttrykk, sier jordmor hos den privatpraktiserende klinikken Mamastork, Grethe Teigen.
Publisert Oppdatert

- Mellom 50-90 prosent av alle kvinner får strekkmerker i svangerskapet.

Det informerer Ann Kristin Stokke, hudterapeut og fagsjef ved Skintific om.

For strekkmerker, eller ”tiger marks”, er vanskelig å unngå når du blir gravid. Men ifølge ekspertene kan du forebygge for å gjøre dem mindre synlige.

Strekkmerker når du er gravid

Striae, bedre kjent som strekkmerker, er skader og arrdannelser på det elastiske bindevevet i lærhuden. Når huden strekkes i svangerskapet vil du derfor kunne få såkalte sprekker i huden, områder som vil få en litt annen tekstur og farge enn resten av huden.

- Noen kaller det tigermerker, som er et veldig fint uttrykk, sier jordmor hos den privatpraktiserende klinikken Mamastork, Grethe Teigen.

Hun forklarer at det er individuelt hvordan kroppen reagerer, noen kan få store strekkmerker mens andre ikke får noen ting.

Vanskelig å unngå

Årsaken til at mange kvinner får strekkmerker under graviditeten er imidlertid ukjent, men ifølge Stokke spiller arv og hormoner en stor rolle.

- Enkelte studier viser også en sammenheng mellom blodsukker i svangerskapet og kraftige strekkmerker. Det samme gjelder kraftig overvekt, konstaterer hudterapeuten.

Les også: Slik opprettholder du god tannhelse i svangerskapet

Hun legger til at lyshudede kvinner også er mer utsatt enn mørkhudede kvinner.

Teigen sier hun personlig ser at unge jenter får strekkmerker oftere, og at de gjerne kommer litt lettere når du er ung. Hun er likevel enig i at det som spiller mest inn er hvilken hudtype du har.

- Det vil være vanskelig å unngå strekkmerker dersom din mor fikk mye strekkmerker under sin graviditet, legger Stokke til.

Forebygging med krem og olje

Siden ustabilt blodsukker og overvekt kan virke fremmende på strekkmerker, vil et sunt og balansert kosthold kunne virke forebyggende.

- Spis i tillegg kosttilskudd med sink og C-vitamin, da det hjelper huden å beskytte det elastiske bindevevet, råder Stokke.

Videre forklarer hudterapeuten at siden huden utsettes for en massiv strekk i svangerskapet, vil det virke forebyggende å holde huden så sunn og fuktig som mulig. På utsiden så vel som fra innsiden.

- Unngå vanlig såpe, og bruk heller en mild pH-balansert dusjgele. Tilfør også huden nok fuktighet gjennom en pleiende bodylotion med aloe vera, og gjerne peeling for å holde huden myk og smidig, råder hun.

De mest utsatte områdene, som magen, kan du smøre med en rik og pleiende kroppsolje daglig.

- Unngå mineraloljer og babyolje, bruk heller vegetabilske oljer. Innen aromaterapien vil essensielle oljer fra røkelse, lavendel og geranium, blandet i en vegetabilsk baseolje, være den mest effektive og forebyggende behandlingen på strekkmerker, mener Stokke.

Teigen legger til at mange smører seg med både kremer og oljer, men hun er ikke overbevist om at det hjelper.

- Å smøre deg med en god fuktighetskrem etter du har dusjet vil holde huden myk, men jeg tror ikke det vil forhindre strekkmerker, understreker hun.

Vanskelig å bli kvitt strekkmerker

Jordmoren forklarer at strekkmerkene vil bli mindre synlige etterhvert, men når du først har fått dem er det veldig vanskelig å bli kvitt.

- Når magen blir strammet opp og du går ned til din normalvekt igjen vil de nok synes mindre, men du vil sannsynligvis ha dem resten av livet.

Stokke er enig, og mener at laserbehandling kan være det eneste effektive dersom du har kraftige strekkmerker.

- A-vitaminsyre, syrepeeling og hudsliping kan også hjelpe med å redusere strekkmerkene, men dette er behandlinger som kun utføres hos profesjonelle hudterapeuter, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning