oppblåst mage gravid

Dette kan du gjøre for å lindre magetrøbbel når du er gravid

Problemer med fordøyelsen er av de vanligste plagene hos gravide.

Plager i svangerskapet: - Får du en pinlig plage, så ikke nøl med å spørre jordmor eller lege om hjelp. Da vil du sannsynligvis få høre at det du sliter med, ikke er uvanlig, sier jordmor Kjersti Irgens.
Plager i svangerskapet: - Får du en pinlig plage, så ikke nøl med å spørre jordmor eller lege om hjelp. Da vil du sannsynligvis få høre at det du sliter med, ikke er uvanlig, sier jordmor Kjersti Irgens.
Publisert Oppdatert

- Forstoppelse og oppblåst mage er en av de vanligste plagene etter kvalme hos gravide, og vil påvirke rundt 40 prosent. Det skyldes kosthold og livsstil, men også de mekaniske endringene i morkaken underveis i svangerskapet, viser denne studien.

Det forteller Svein Erik Gjøsund. Han er utdannet innenfor ernæring, og tilbyr samtlige tjenester i forbindelse med kosthold og veiledning.

Oppblåst mage og gravid

Jordmor Tonje Wessel Rummelhoff fra det nettbaserte fødselsforberedende kurset "En god fødsel", forklarer at diaré og løs mage oftest forekommer mot siste del av svangerskapet.

- Oppblåst mage er mest vanlig mot slutten av en graviditet, og er som regel helt normalt, sier hun.

Videre forklarer jordmoren at mørk eller sort avføring er mest vanlig dersom den gravide må ta jerntilskudd under svangerskapet. Det er viktig å aldri ta jerntilskudd uten anbefaling fra legen, da dette avhenger av jernlageret i kroppen til mor og hvordan du føler deg.

- Du kan føle på at kynnere gjør deg mer oppblåst og forårsaker mer luft i magen, men dette stemmer ikke nødvendigvis helt. Flere kvinner er mer sensitive enn andre på hvilke forandringer som skjer i kroppen under svangerskapet, og noen vil derfor også kjenne kynnerne bedre, sier Rummelhoff.

Lindre magetrøbbel i svangerskapet

Videre legger Gjøsund til at du kan finne det vanskelig å etterleve gode kostråd underveis i en graviditet.

Opptak av væske endrer seg underveis i første trimester. Gjennom svangerskapet dannes mer blod for å sikre nok surstoff og næring til babyen, og væskenivået i kroppen øker.

- Ettersom du ikke kan påvirke endringene kroppen går gjennom under svangerskapet, bør fokuset ligge på livsstilen og kostholdet, sier han.

Hormonforandringer påvirker tarmen

Ifølge Rummelhoff kommer disse endringene av hormonnivået i kroppen. I begynnelsen er det hormonet progesteron som i større doser produseres for at du ikke skal abortere. Hormonet påvirker hele kroppen, og dermed også fordøyelsessystemet. Dette vil imidlertid reguleres utover i svangerskapet.

Hun legger til at nærmere fødsel produseres riestimulerende hormoner som kan påvirke tarmen. Dette hormonet gjør kroppen klar for fødsel.

- Dette kan være hormoner som oxytocin som påvirker tarmen ved å øke peristaltikken, forteller hun.

Aktivitet kan virke smertelindrende

Gjøsund viser til en studie hvor flere gravide kvinner deltok i moderat og lett aktivitet. Studien fant at deltakerne hadde mindre fordøyelsesbesvær etter å ha vært i aktivitet.

- Å trene under svangerskapet har mange fordeler utover fordøyelsesbesvær. Blant annet økt blærekontroll, forbedret søvn, og redusert tendens til halsbrann, åreknuter og kramper, opplyser han.

Det underbygger også en annen studie utført i England utført med kvinner i svangerskap.

Behandling av magetrøbbel for gravide

Rummelhoff forklarer at det finnes mange måter å behandle de ulike symptomene på. Medisiner som avføringsmidler kan av og til benyttes hvis man har forstoppelse.

- Det er viktig at du gjør dette i samråd med lege. Mange har problemer i fordøyelsessystemet som starter allerede i halsen, som sure oppstøt. Da kan du benytte seg av Gaviscon, et lindrede middel som ofte har god effekt for gravide, sier jordmoren.

Hun legger til at det også er viktig å huske på at alle sykdommer du kan pådra deg utenom svangerskap kan forekomme under graviditeten også, som blindtarmsbetennelse. Derfor er det viktig å oppsøke lege dersom noe er unormalt og veldig smertefullt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning