De vanligste graviditetsplagene

Dette er de vanligste graviditetsplagene

Plagene du bør forvente i svangerskapet, og hvordan du håndterer dem.

SVANGERSKAPSPLAGER: Mange opplever at huden på magen blir ubehagelig stram, spesielt rundt navlen. Det betyr ikke at du får strekkmerker, men en fet krem eller olje lindrer godt.

SVANGERSKAPSPLAGER: Mange opplever at huden på magen blir ubehagelig stram, spesielt rundt navlen. Det betyr ikke at du får strekkmerker, men en fet krem eller olje lindrer godt.

Publisert Oppdatert

Det er ikke til å stikke under stol at en graviditet innebærer ulike plager – noen verre enn andre. Så hvilke plager bør du forvente, og hva skal du gjøre med dem når de oppstår?

Kvalme og humørsvingninger

Ifølge professor i fødselshjelp og kvinnesykdommer ved Rikshospitalet, Tore Henriksen, er det vanlig å være kvalm i begynnelsen av svangerskapet. Han påpeker at dette innebærer at den gravide føler seg uvel og kaster opp litt, men at kvalmen som regel gir seg mellom uke 10 og 14.

- Er du derimot så kvalm at du ikke får i deg noe mat og drikke, og samtidig går ned i vekt og blir uttørret, kalles dette hyperemesis. Dette rammer bare to prosent av de gravide og kan innebære en dårlig allmenntilstand, svimmelhet, mørk urin, tørre slimhinner og høy puls, sier Henriksen.

Han forteller at du bør rådføre deg med lege, og at behandlingen av kvinner med hyperemesis innebærer sykehusinnleggelse. På sykehuset får man kvalmestillende medisiner og blir tilført væske enten intravenøst eller gjennom en sonde i tolvfingertarmen, ifølge professoren.

- Dersom du bare har mindre plager med kvalme, vil det hjelpe med små og hyppige måltider, sier Henriksen.

Han legger til at fosteret normalt ikke påvirkes.

- Det er bare i sjeldne tilfeller vi kan se at fosteret får for lite næring i en periode. Et 12 uker gammelt foster er bare 4-5 centimeter og trenger derfor ikke mye næring. Fosteret tar den næringen det trenger av reservene til mor, forklarer Henriksen.

Ryggplager og bekkenløsning

Ifølge fysioterapeut og forsker, Britt Stuge, kan bekkenplager arte seg ulikt fra kvinne til kvinne. Hun forteller at det ikke finnes entydige kriterier for å diagnostisere bekkenløsning, men at en god undersøkelse med beskrivelse av plagene og kliniske tester oftest kan skille bekkenplager fra andre ryggplager.

- Dersom du er i tvil om du har bekkenløsning eller «bare» vondt i ryggen, kan det være lurt å oppsøke en fysioterapeut for en undersøkelse, sier Stuge.

Hun råder deg til å fortsette med de aktivitetene du liker, og som ikke provoserer plagene.

- Kombiner aktivitet og hvile. Ikke vær redd for å bevege deg, men gjør det på en slik måte at du får minst mulig vondt. Når du går bør du bevege deg så avspent og naturlig så mulig, og ikke gå med små skritt og holde beina sammen, sier hun.

Les også: Beskytt det mot influensa i graviditeten

Kynnere

Ifølge Henriksen har mange gravide mye kynnere. Hun forteller at dette er sammentrekninger i magen som kan gjøre så vondt at de gravide kan tro at fødselen er i gang.

- Ofte kan det være vanskelig å skille kynnere fra rier. Forskjellen er at ordentlige rier er mer intense, kommer hyppigere og er mer regelmessige. Dersom du er i tvil kan det være lurt å ta kontakt med jordmor eller lege, der du vanligvis går til kontroll. Det er oftest førstegangsfødende som har problemer med å kjenne forskjell, sier Henriksen.

Stram mage

- Det er ikke rart at noen føler at huden på magen blir ubehagelig stram – tenk bare på hvordan den så ut før livmoren og babyen begynte å vokse. Spesielt sårt kan det føles rundt navlen, hvor huden er ekstra tynn, sier jordmor Marie Svedberg ved Jordmorsenteret.

Hun poengterer at stram mage ikke er farlig, og at det beste du kan gjøre er å smøre med en fet krem eller olje som lindrer.

- Når det gjelder strekkmerker, er det ingen forskning som bekrefter at noen kremer hjelper mot dem. Strekkmerkene kommer av hormonelle forandringer og er vanskelig å gjøre noe med, sier Svedberg.

Treg mage og halsbrann

Ifølge Henriksen har tarmen nedsatt bevegelse i svangerskapet grunnet hormonpåvirkning. Hun forteller at dette kan gi magesmerter.

- Det beste er å la være å ty til avføringsmiddel i første omgang. Rikelig med drikke og mer bevegelse kan sette fart på tarmen, og hjelper ikke det, kan du prøve avføringsmiddel. Mange er også plaget med luftsmerter uten å ha treg mage, og dette kommer også av at tarmene jobber tregere, forklarer Henriksen.

Han forteller at halsbrann er en annen kilde til mageubehag, og at halsbrann kan gi smerter høyt oppe, midt i magen, oppunder ribbeina.

- Lukkemusklene i magen blir slappere i svangerskapet og mageinnholdet kommer opp. Det kan faktisk være vanskelig å skille halsbrannsmerter fra andre magesmerter, sier Henriksen.

Jordmor ved Miacara, Rachel Correa, forteller at å velge riktig mat kan være til god hjelp for å forebygge halsbrann.

- For mange kan det hjelpe å unngå fet og sterk mat, samt kaffe, og noen kan ha nytte av melkeprodukter. Jeg vil ellers anbefale vann med litt sitron i, og å tygge mandler, sier hun.

Engstelse og uro

Henriksen, som har jobbet med gravide kvinner i 30 år, opplever at det har skjedd store endringer hvorvidt gjelder svangerskapsplager. Han mener at engstelse og uro har utartet seg til å bli en av de vanligste plagene, og at dette skyldes endringene i samfunnet.

- Informasjonsflyten er stor og mange gravide bruker mye internett, der de leser andres skrekkhistorier fra fødsler og svangerskap. Mange venter dessuten med å bli gravide til de er langt opp i 30-årene, og bekymringene øker med alderen. Mange er usikre og redde i svangerskapet, og kan ligge våken om natten for å tenke, forklarer professoren.

Søvnproblemer

Ifølge Henriksen er det mange gravide som sover nærmest hele døgnet i de første månedene av svangerskapet, fordi hormonene kan forårsake tretthet.

- Og i siste trimester kan det være vanskelig å finne en god sovestilling grunnet den store magen. Barnet presser i tillegg på blæren, som gjør at du må tisse oftere. Mange blir utslitt fordi de får altfor få timers sammenhengende søvn, og det er ikke uvanlig å måtte sykemelde seg for å få nok hvile, sier Henriksen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning