Menssmerter gravid

Opplever du menssmerter som gravid?

Mensmurringer i graviditeten er som regel helt ufarlig.

MENSSMERTER GRAVID: Det er en grunn til at menslignende smerter kommer som gravid, men de er stort sett ufarlige. Blir menssmertene for kraftige bør du kontakte lege. FOTO: Getty Images.
MENSSMERTER GRAVID: Det er en grunn til at menslignende smerter kommer som gravid, men de er stort sett ufarlige. Blir menssmertene for kraftige bør du kontakte lege. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

Read in English: Period cramps when you are pregnant?

- Det er ikke uvanlig å ha svake menssmerter eller mensmurringer når du er gravid, sier Lisbeth Kopperud, jordmor ved Ullevål sykehus og ved egen praksis i Horten.

Særlig i begynnelsen av graviditeten er det mange som opplever menslignende smerter. Årsaken er at livmoren begynner å utvide seg. Dette kan medføre omtrent samme ubehag som under menstruasjonen når livmormusklene trekker seg sammen for å støte ut menstruasjonsvæsken.

Menssmerter i svangerskapet

Menssmerter i begynnelsen av svangerskapet kommer ofte sammen med småblødninger, som vanligvis ikke er noen grunn til bekymring.

- Mange gravide bekymrer seg for dette, men småblødninger er også veldig vanlig. De kommer gjerne fra slimhinnene, som på grunn av økt blodvolum i kroppen har lettere for å blø under svangerskapet, forklarer jordmor Kopperud.

- Men hvis du opplever takvise, sterke smerter og kraftige blødninger skal du kontakte lege, sier hun.

Spontanabort gir sterke smerter

Selv om mensmurringer og småblødninger i graviditeten stort sett er helt ufarlig, kan sterke smerter og kraftige blødninger bety spontanabort.

- I løpet av de første tre månedene av svangerskapet er dette dessverre en del av den naturlige prosessen. Kroppen vil abortere et foster som ikke er levedyktig, og vi må stole på at kroppen ordner dette selv. Det er ikke alltid det er liv laga, sier Kopperud.

De fleste spontanaborter skjer før svangerskapets uke 12, noen ganger så tidlig at kvinnen ikke ennå vet at hun er gravid. Spontanaborter etter uke 12 er mindre vanlig.

- Hvis du har vært på ultralyd og sett at alt er greit og senere i svangerskapet får sterke menssmerter, bør du ta kontakt med sykehuset der du skal føde for en vurdering, sier Kopperud.

Ufarlige ligamentsmerter

Jordmor Laila Kristin Lindgjerdet ved Sentrum Gynekologi i Trondheim, er ikke helt enig i at menssmerter i svangerskapet er veldig vanlig.

- Jeg har jobbet som jordmor siden 2003, og menssmerter er ikke noe vi regner som en vanlig svangerskapsplage. Det er heller ikke noe mine pasienter nevner i særlig grad. Menssmerter er ofte vedvarende murring, kramper og sammentrekninger i livmor, mens smerter i tidlig graviditet er ofte mer som ilinger - litt stikkende og mer kortvarige, sier hun.

Jordmoren sier hennes pasienter oftere snakker om stikninger i lysken, noe som skyldes at ligamentene rundt livmoren strekkes når livmoren vokser.

- Det er kanskje dette enkelte opplever som menssmerter. Enkelte kaller det voksesmerter, men jeg pleier å kalle det ligamentsmerter, sier Lindgjerdet.

Mensensmerter og gravid

Menslignende smerter tidlig i svangerskapet kan være slike ligamentsmerter, noe som er helt ufarlig. Men dersom smertene øker og kommer i kombinasjon med blødninger, kan det være tegn på en spontanabort.

- En spontanabort kan begynne med mensmurringer, og vil være fulgt av blødninger. Hvis svangerskapet er kommet kort, er det dessverre ingenting vi kan gjøre, sier Lindgjerdet.

Dersom svangerskapet er kommet langt og den gravide har premature rier, er det noe annet. Etter svangerskapets uke 24 kan mange premature babyer overleve utenfor livmoren.

- For en erfaren jordmor er det ganske lett å skille mellom premature rier og ligamentsmerter, men det er kanskje vanskeligere for den gravide. Hvis man er bekymret, mistenker infeksjon eller får blødninger, bør man kontakte helsepersonell, sier Lindgjerdet.

Festesmerter gravid

Såkalte festesmerter, som enkelte gravide mener de kan kjenne svært tidlig i svangerskapet, er heller ikke vanlig, mener jordmoren.

- Det er liten grunn til å tro at man skal kunne kjenne at egget fester seg. Noen sier de kan kjenne eggløsningssmerter, og at festesmerter ligner litt på dette. For mange vil dette være svært diffust. Det jeg vil anbefale gravide, og spesielt førstegangsgravide, er å ta en prat med jordmor tidlig i svangerskapet. Da vil man få mulighet til å snakke om følelser, smerter og engstelse som man kan ha når man vet man er gravid og kjenner sin egen kropp er i endring. En slik samtale kan være veldig forløsende og gir ofte den gravide en god trygghet i den nye tilværelsen, sier jordmor Lindgjerdet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning