Blødninger i svangerskapet

Hver fjerde fødende kvinne har blødd tidlig i svangerskapet

Det er imidlertid ikke alltid man finner årsaken.

BLØDNINGER I SVANGERSKAPET: Mange gravide blir redde når de blør under svangerskapet, men det er egentlig ganske vanlig.
BLØDNINGER I SVANGERSKAPET: Mange gravide blir redde når de blør under svangerskapet, men det er egentlig ganske vanlig. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Flere opplever at de blør tidlig i svangerskapet, men det er nødvendigvis ikke tegn på at noe er galt.

- Det anbefales likevel at det tas opp med jordmor eller lege, sier jordmor Maria Bendheim.

Beskrivelse av blødningen er da viktig. Fortell om det skjer tidvis eller er vedvarende, når det startet, hvordan fargen er og hvor mye det er snakk om.

- Legg også merke til lukten og om blødningen opptrer sammen med andre symptomer som kvalme, oppkast, smerte, feber eller annet. Blodig utflod uten slike symptomer er ikke å regne som en akuttsituasjon, sier hun.

Blødning tidlig i svangerskapet

- Det er ikke så uvanlig å ha litt blødning i løpet av svangerskapet. Omtrent en fjerdedel av dem som føder til termin har opplevd dette i begynnelsen av svangerskapet, sier allmennlege Kari Løvendahl Mogstad.

Hun forteller at det er vanligst å blø tidlig i svangerskapet.

- Noen blør også litt ved selve implantasjonen, altså når det befruktede egget fester seg til livmorslimhinnen. Dette skjer helt i begynnelsen av svangerskapet, og blødningen gir seg raskt, sier hun.

Spontanabort ved tidlig blødning?

- De mest vanlige årsakene til blødning i første trimester er implantering av egget i livmorveggen eller hormonforandringer i det tidsrommet menstruasjonen normalt skulle kommet, sier Bendheim.

Legg merke til dette hvis du blør

- Blør du hele tiden eller innimellom?

- Er du kvalm og kaster opp?

- Har du smerter?

- Har du feber?

- Hvordan er fargen på blødningene?

- Hvordan lukter det?

Kilde: Jordmor Maria Bendheim

Hun forteller at kraftigere blødning og smerte derimot kan være tegn på spontanabort.

Dette skjer vanligvis i løpet av de første 12 ukene, og det er da gjerne snakk om en frisk blødning ledsaget av magesmerter som ikke gir seg.

- Men det kan også være tegn på svangerskap utenfor livmoren, legger hun til.

Blødningen er da ofte brunlig og etterfulgt av smerte.

Forliggende morkake

- En annen årsak til blødninger kan være forliggende morkake, som vil si at morkaken ligger delvis eller helt over åpningen mellom livmoren og livmorhalsen der barnet skal ut. Dette sjekkes ved ultralyd, og følges eventuelt opp frem mot fødselen for å se om morkaken har flyttet seg slik at det er trygt å føde vanlig, sier Mogstad.

Mulige årsaker til blødning

Vanlige årsaker

- Implantasjonsblødning

- Spontanabort

- Lettblødelig livmorhals

Sjeldne årsaker

- Svangerskap utenfor livmoren

- Ukontrollert vekst av morkakeanlegget

- Forliggende morkake

- For tidlig løsning av morkaken

Kilde: NHI

Bendheim bekrefter dette, og forteller at disse blødningene kan komme uten smerte.

De kan også komme og gå i løpet av svangerskapet.

- Etter at forliggende morkake er påvist på ultralyd, vil kvinnen få informasjon og retningslinjer i forhold til dette, og hun følges også nøye opp gjennom svangerskapet.

Gå til lege

I sjeldne tilfeller kan morkaken løsne helt eller delvis, en komplikasjon som er forbundet med smerte og ømhet.

- Dette kan forekomme dersom en gravid faller og slår magen, og er særlig farlig utover svangerskapet. Det er derfor viktig å kontakte lege dersom man faller og slår seg når man er høygravid, sier Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at man også ellers skal ha lav terskel for å gå til lege dersom man får blødninger under svangerskapet.

- Det er viktig å finne ut hva det skyldes, og hva legen eventuelt kan gjøre med det.

Lett blødelig livmorhals

Noen ganger skjer det likevel ting man ikke kan gjøre noe med.

Dersom det er en tidlig spontanabort på gang, kan legen dessverre sjelden gjøre noe annet enn å støtte kvinnen, bistå dersom hun trenger hjelp i forhold til smerter og sikre at aborten går sin gang uten komplikasjoner.

- Noen ganger trenger kvinner medisinsk hjelp utover dette. Jeg treffer for øvrig også kvinner som blir redde etter å ha sett blod hvis de har hatt samleie. Dette er imidlertid som oftest ufarlig og bare snakk om en lett blødelig livmorhals. Det er likevel greit å få sjekket det opp, sier Løvendahl Mogstad.

Ikke alltid en årsak til blødninger

Og selv om man som gravid gjerne vil vite årsaken til det som skjer, også blødninger som måtte oppstå, er det greit å være klar over at det ikke alltid kan påvises en årsak.

Svangerskapet utvikler seg rett og slett normalt etter blødningen.

- Lett blødning i andre eller siste trimester er ikke nødvendigvis urovekkende. Årsaken kan være en følsom livmorhals og da kan det oppstå blødninger for eksempel i forbindelse med samleie. Blødning kan imidlertid være et tegn på sen abort eller for tidlig fødsel, så rådet er derfor å alltid ta kontakt med lege eller jordmor for nærmere vurdering og veiledning, sier Bendheim.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning