Gravid og kvalme

Det finnes hjelp mot svangerskapskvalmen

Men kontakt lege hvis kvalmen ikke gir seg.

GRAVID OG KVALME: Det finnes hjelp mot svangerskapskvalmen, heldigvis. Men når kommer kvalmen? Og hvor lenge er det vanlig å være kvalm når du er gravid? FOTO: Getty Images.
GRAVID OG KVALME: Det finnes hjelp mot svangerskapskvalmen, heldigvis. Men når kommer kvalmen? Og hvor lenge er det vanlig å være kvalm når du er gravid? FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- For å redusere kvalmen i graviditeten, er det for det første viktig å ikke la magen gå tom. Forsøk å spise litt hver andre til tredje time, og prøv å innta mat med lavt energi- og høyt proteininnhold, sier sier Hedvig Marie Egeland Nordeng.

Hun er professor ved Farmasøytisk institutt ved Universitetet i Oslo.

Sørg også for å drikke nok mellom måltidene, og unngå triggere som sterke lukter, fettrik mat og sterkt krydret mat.

- Forsøk å følge disse livsstils- og kostholdsrådene først. Et enkelt tegn på at du ikke får i deg nok væske, er for eksempel at du har lite og mørk urin, sier hun.

Rådene mot svangerskapskvalme

Homeopatens tips mot kvalme

- Urter og homøopatisk behandling. Men det finnes også urter som ikke skal tas under graviditeten, som faktisk kan sette igang fødsel. Så konferer alltid med fagperson før du tar dem.

- Fotsoneterapi

- Øreakupunktur

- Vitamin B 12. Snakk med lege om dosering.

- Urtete kan virke kvalme-hemmende. Den kan for eksempel lages av lindeblomst, løvetann, ingefær eller kamille.

- Ha mandler i håndveska til enhver tid, som "nødproviant".

- Press på magen kan gjøre kvalmefølelsen verre. Ha derfor løse klær rundt magen.

- Spise mest mulig ren mat, gjerne økologisk. Rotgrønnsaker er ekstra bra for gravide. Det gjør kroppen mer basisk.

- Unngå hvitt mel, sukker, raffinert mat og halvfabrikata med tilsetningsstoffer, disse stoffene skaper for mye syre i kroppen.

Kilde: Tone Dyran Smith, privatpraktiserende jordmor, ved Storken Naturmedisin

- De beste rådene jeg kan gi mot svangerskapskvalme er å få nok hvile, spise lite om gangen og å spise jevnlig. Jeg mener også du kan spise det du selv har lyst på, selv om det ikke alltid er så sunt, sier jordmor Marie Svedberg.

Hun avkrefter at barnets kjønn har sammenheng med hvor kvalm du blir.

Var du veldig kvalm da du gikk gravid med førstemann, men er mindre kvalm denne gangen, betyr altså ikke det at du venter det andre kjønnet nå.

Når kommer kvalmen i graviditeten?

Det mest vanlige er å være kvalm i første trimester, men for en del kvinner varer det utover 20. svangerskapsuke.

For noen blir det så plagsomt at de må legges inn på sykehus for å få intravenøs næringstilførsel fordi de ikke har greid å holde på verken vått eller tørt.

Denne tilstanden kalles hyperemisis, men er heldigvis ganske sjelden.

Det å være kvalm i flere uker eller måneder er tungt og ubehagelig, men det er i alle fall en trøst at de aller fleste blir bra etter 12. svangerskapsuke.

- Hvis du er veldig plaget, kan det kanskje også hjelpe å snakke med jordmor. Det kan også være fint å lytte til fosterlyden slik at du hører det lille barnet, og det hjelper mye å ha en tålmodig og forståelsesfull partner, sier Svedberg.

Hun mener også at det er lurt å få noen smarte kostholdsråd, og forteller at noen opplever at akupunktur hjelper på plagene.

- Ved behov kan det også være aktuelt med sykemelding til de verste plagene har gitt seg, sier hun.

Ikke vent for lenge

Nordeng mener de fleste gravide kommer langt med egenomsorg, men for noen er ikke dette nok.

Jordmorens tips mot kvalme

- Server kjæresten din en lett frokost på senga. Det trenger ikke være mer enn en tekopp og et par kjeks. Da får du stabilisert blodsukkeret. Sett gjerne fram noen kjeks og et glass vann på nattbordet om kvelden før du legger deg.

- Små, hyppige og næringsrike måltider utover dagen bedrer symptomene. Hvile kan også hjelpe.

- Akupunktur - kan minske kvalme og brekninger.

- Ingefær - studier viser at ingefærkapsler (250 mg) ga færre episoder av oppkast etter fire dager.

- Akupressur - å presse to fingre mot underarmen, omtrent to fingerbredder fra håndleddet, kan gi god effekt. Dette kalles akupressur. Akupressur-armbånd kan også fås kjøpt på apotek.

- Medikamenter - hvis ikke noe annet hjelper, snakk med lege om kvalmestillende midler. Det er påvist at Antihistamin, som er en form for allergimedisin, kan hjelpe, men ikke ta noen medisiner uten etter avtale med legen din.

Kilde: Eva Britt Jonsson, jordmor ved ABC-avdelingen ved Oslo universitetssykehus

- Mitt råd da er å ikke vente for lenge med å oppsøke lege. Altfor mange kvinner med moderat til alvorlig svangerskapskvalme venter for lenge med å få medisiner, og altfor mange bruker dem feil, sier hun.

Hun forteller at det tar litt tid før medisinene virker, og minner om at de bør tas før kvalmen er på sitt verste.

- Du tar jo reisesyketabletter før reisen. Når du er på det kvalmeste, virker de derimot dårlig, sier hun.

Nordeng mener mange kvinner som ender opp med sykehusinnleggelse på grunn av alvorlig svangerskapskvalme, trolig kunne unngått dette hvis de hadde fått tidligere hjelp.

Hva hjelper mot svangerskapskvalme?

- Vi har flere typer legemidler som kan brukes mot svangerskapskvalme, sier hun.

Det dreier seg om alt fra antihistaminer, som har vært brukt i mange år, til kvalmestillende legemidler som først og fremst brukes ved svært alvorlig kvalme, som ved kreftbehandling.

- De vanligste produktnavnene er Postafen, Phenergan, Afipran, Zofran, Stemetil og Largactil. De tre siste er mest vanlig ved sykehusbehandling, sier hun.

Nordeng forteller at også tabletter med vitamin B6 kan bedre kvalmen.

Disse brukes da gjerne i kombinasjon med antihistaminer.

- Noen kvinner syns også at akupressurarmebånd virker, legger hun til.

Trygge medisiner mot kvalme

Hvis du trenger råd, kan apotekets farmasøyt informere deg om hvilke legemidler som er trygge for gravide og kan forskrives mot svangerskapskvalme.

- Apotekfarmasøyten henviser så til legen hvis kvalmen er så uttalt at legemiddelbruk er riktig. Det er også viktig å huske at når legen forskriver et kvalmestillende legemiddel til en gravid kvinne, betyr dette at det er tryggere å bruke medisinene enn å unnlate å bruke den, sier hun.

Nordeng forteller at det i dag finnes mye data på alle de vanligste kvalmestillende legemidlene som tyder på at de trygt kan brukes av gravide.

- Men fordi legemiddelprodusentene ikke har søkt om markedsføringstillatelse mot svangerskapskvalme i Norge, står det gjerne et forbehold om bruk blant gravide på pakningen, sier hun.

Gratis informasjonstjeneste

Dersom du heller vil prøve naturpreparater mot plagene, kan ingefær brukes mot kvalmen.

- Det kan brukes inntil et gram i døgnet. Noen kvinner syns dette hjelper, mens andre syns kvalmen blir verre. Noen anbefaler også bringebærbladekstrakt mot svangerskapskvalme, men det vil jeg ikke anbefale da det tradisjonelt har blitt brukt som fødselsforberedende middel, sier hun.

Nordeng anbefaler for øvrig alle gravide og ammende med spørsmål om medisiner, om å ta kontakt med www.tryggmammamedisin.no.

Dette er en gratis, offentlig tjeneste der leger og farmasøyter tilbyr individuelle råd om medisiner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning