Gravide og slanking:

Det er ikke kult å slanke et foster

Men skyld ikke på bloggerne for at det skjer!

IKKE SLANK FOSTERET: Hovedansvaret ligger hos den vordende mor - uansett hvor mange bloggere, kjendiser eller nabodamer det finnes som føder babyer på størrelse med kattunger.
IKKE SLANK FOSTERET: Hovedansvaret ligger hos den vordende mor - uansett hvor mange bloggere, kjendiser eller nabodamer det finnes som føder babyer på størrelse med kattunger. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

Jona Runarsdottir

Alder: 28

Barn: Fire barn under syv år.

Arbeid: Selvstendig næringsdrivende skribent og blogger. Tidligere lærer.

Aktuell med: Bidrag i boka Mammarådet, har bloggen Mammalivet og fast spaltist hos Foreldre.no

Liten baby er in:

Legene fortviler over gravide som er opptatte av å legge på seg minst mulig, og spørsmål om slanking i svangerskapet renner inn hos Jordmor Siri Von Krogh.

- Noen er engstelige for at babyen skal bli for stor, og at de skal revne under fødsel, sier hun til Aftenposten.

Kvinner konkurrerer om å få små barn.

Men det finnes mange andre grunner for at liten baby er «in». Det å ha en liten og nett mage, anses som «pent», det å sprette tilbake i før-gravidform etter fødsel er også attraktivt.

Det har blitt status å føde barn som veier like lite som premature, eller under 3100 gram.

Da har du, i et eller annet univers jeg ikke forstår meg på, bevist at du har kontroll på både treningsregimet ditt og diverse cravings. Du er et overmenneske. Eller noe i den duren.

Marianne sultet seg gjennom tre svangerskap.

Bloggere får skylden

Jordmor Siri Von Krogh mener slanketrenden hos gravide har minst en direkte årsak, og det er bloggerne.

De som ikke legger på seg et gram foruten den snertne, såvidt synlige babykulen. Her synes jeg jordmoren kanskje tar litt vel hardt i, for flertallet av mammabloggerne der ute er ikke av den typen som «lever av å se vakre ut», i motsetning til hva hun hevder i aftenposten.

Akk ja, for alle bloggere er slanke og snertne hele svangerskapet... -hm? Hva sa du?

Bloggere kan nok ikke ta hele skylden, men det er ikke dermed sagt at ikke sosiale medier må ta en stor del av den. For det finnes nok av ufornuftig inspirasjon å finne, hvis man leter etter sylslanke høygravide forbilder.

Motargumenter

PETIT: - Akk ja, for alle bloggere er slanke og snertne hele svangerskapet... hm? Hva sa du?
PETIT: - Akk ja, for alle bloggere er slanke og snertne hele svangerskapet... hm? Hva sa du? Foto: Privat
Det å ha en liten og nett mage, anses som «pent».

Helle Bornstein som nylig blogget nylig om helsen til overvektige gravide og at denne gruppen må passe på vekta. Det ropes varsku, for slikt er det ikke lov å si! Gravide skal da legge på seg! Eller?

Leser man utsagnene til Bornstein nøye, ser man fort hvor tullete det blir å sette hennes budskap opp mot slankehysteri hos normalvektige. Hun påpeker at overvektige som er i faresonen for høyt blodtrykk, svangerskapsdiabets og lignende må være ekstra obs på helsen sin i svangerskapet og huske på at de ikke skal gå opp like mye som normalvektige. Det må være rom for fornuft i begge retninger.

Sunt å være litt rundere

Det er både viktig og sunt for mor å ha litt reserver å gå på etter fødselen. Uansett om du ammer eller ei, så går du noen slitsomme måneder i møte, og da kommer de ekstra valkene godt med. Det er klart at noen er genetisk disponert for å føde små barn, men en baby som blir født liten fordi at mor var for streng i matveien i svangerskapet, er den som taper mest her. De kan sitte oppe med økt risiko for diverse sykdommer og diagnoser senere i livet. Tren i vei -for all del! Men husk å fylle på med kalorier slik at ikke barnet går i minus.

Ta ansvar selv

Selv om det finnes mange tvilsomme forbilder, kan vi ikke lempe all skylden over på disse finpolerte og noen ganger retusjerte glansbildene.

Hovedansvaret ligger hos den vordende mor - uansett hvor mange bloggere, kjendiser eller nabodamer det finnes som føder babyer på størrelse med kattunger. Du vet ikke hvilke forutsetninger de har. Det er mulig de er genetisk programmert til å få små barn, eller det kan hende de tyr til farlig små mengder mat og knallhard trening. Vi kan uansett ikke sammenligne oss selv med dem.

Det finnes bare én av deg, og ditt lille barn vokser i din livmor. Om du så sitter igjen med noen ekstra valker når fødselen er over, så betyr det aldeles ikke at du har feilet. Du har gjort alt helt riktig! Det føles kanskje ikke så kult å måtte gå rundt i gravidbuksa i tre måneder etter fødsel, men det er aldeles ikke noe kult ved å slanke et foster heller.

Les også.

Hovedansvaret ligger hos den vordende mor.

Dette er Linn fire mnd. etter fødelsen

10 tegn på at du er gravid

Pappa uten barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning