Uventet gravid

Fødte uten å vite at hun var gravid

Det Marianne (20) trodde var urinveisinfeksjon, viste seg å være en baby.

STOLT MAMMA: Marianne kjente ikke sparkene da Aurora lå i magen. Årsaken kan ha vært at hun hadde så liten mage at babyen ikke fikk beveget seg så mye.
STOLT MAMMA: Marianne kjente ikke sparkene da Aurora lå i magen. Årsaken kan ha vært at hun hadde så liten mage at babyen ikke fikk beveget seg så mye. Foto: FOTO: Geir Dokken
Publisert Oppdatert
TRYGG HOS MAMMA: Aurora er foreløpig helt uvitende om hvordan hun overrasket verden med sin ankomst.
TRYGG HOS MAMMA: Aurora er foreløpig helt uvitende om hvordan hun overrasket verden med sin ankomst. Foto: FOTO: Geir Dokken

Skjer med jevne mellomrom

Marianne er ikke alene om å ha vært gravid uten å være klar over det.

- Dette skjer med jevne mellomrom, men det forekom kanskje oftere før, sier professor Tore Henriksen ved Fødeseksjonen ved Rikshospitalet, Oslo Universitetssykehus.

- Noen av disse kvinnene er overvektige, og da kan babyen «forsvinne» litt i kroppen, sier han.

Andre er normalvektige. De har kanskje en mistanke om at de er gravide, men orker ikke å ta det innover seg. De fortrenger det helt.

- Slik fortrengning kan vi av og til også se hos personer med alvorlige sykdomsdiagnoser. De vet kanskje innerst inne at noe er veldig galt, men «velger» å se bort fra det, sier Henriksen.

Noen gravide kan skjule magen bak store klær. Hos førstegangsfødende behøver ikke magen være så fremtredende. Enkelte har kanskje ikke hatt regelmessig menstruasjon, men de kan ha hatt en liten blødning eller to etter at de ble gravide. Siden de mener å ha hatt menstruasjon, tenker de mer eller mindre bevisst at den store magen ikke kan være graviditet, forklarer Henriksen.

- Er det mulig ikke å kjenne spark i det hele tatt?

- Ja, det kan også fortrenges eller oppfattes som urolig mage, sier Henriksen.

Han presiserer at han ikke kjenner til Mariannes situasjon og ikke kan uttale seg om hennes tilfelle.

De fleste har minst ni måneder på å forberede seg til livet som mamma. Tida brukes kanskje til å lese bøker om graviditet og symptomer , se fødselsfilmer, handle babyutstyr og følge råd og tips som skal gi en lettere fødsel.

Marianne Røkkum Knudsen (20) hadde verken rukket å glede seg eller grue seg da hun plutselig og uventet ble mamma til Aurora.

Ølmage?

I august 2009 reiste Marianne til Playa del Carmen i Mexico for å studere reiseliv i et halvt år. Hun trivdes godt med både studier og det sosiale miljøet. Mye god mat og drikke førte ikke overraskende til at Marianne gikk opp noen kilo.

Da semesteret var over i desember, valgte hun og ei venninne å bli værende i Mexico i en måned til.

Marianne fortalte foreldrene at hun hadde det helt topp, men at hun ikke hadde godt av livsstilen i Mexico.

Den slanke 20-åringen spøkte med at hun var i ferd med å pådra seg en liten ølmage. Lite visste hun at denne «ølmagen» rommet en liten spire som bare var et par uker gammel da Marianne satte seg på flyet hjem til Norge.

Tanken streifet henne

Hun flyttet hjem til foreldrene, søsteren Sofie (13) og broren Jørgen (19) i Drøbak. Der begynte hun å jobbe i et bakeri.

Både familie og venner så at Marianne hadde lagt på seg, men de fleste syntes ikke det var så rart. Ei venninne spurte om hun var gravid, noe Marianne benektet.

Noen ganger hadde tanken så vidt streifet henne selv, men hun så jo andre gravide, og hennes mage lignet ikke på deres. Ikke i det hele tatt. Nei, her var det bare snakk om noen ekstra Mexico-kalorier.

Gikk i bikini

Marianne følte seg frisk og fin, og hun hadde blødninger hun antok var mensen.

I mai i fjor dro hun igjen til Mexico på ferie, og i sommerferien var hun i Danmark. Begge gangene gikk hun rundt i bikini - uten at noen forsto at det skjulte seg en baby inne i magen hennes.

Pappa er lege

Heller ikke pappa, som er lege, fikk mistanker om at det var et barnebarn på vei.

Mesteparten av våren og sommeren levde Marianne et rolig liv med mye jobb og lite fest. I august begynte hun i ny jobb som legesekretær.

Trodde hun hadde urinveisinfeksjon

Natt til lørdag 11. september fikk ikke Marianne sove fordi hun hadde så vondt i magen. Foreldrene trodde det kunne være urinveisinfeksjon og ba henne ringe legen.

Dagen etterpå var smertene nesten borte, så hun slo seg til ro med at alt var i orden. Det varte ikke lenge.

Dro til legen med smerter

Mandag 13. september våknet hun klokka ti og hadde så vondt at hun ikke klarte å stå opp. Mamma, som var på jobb, ringte en nabo som kunne kjøre Marianne til fastlegen. Der var det fullt.

Legevakta ble neste stopp. Det var kø på venterommet, men Marianne hadde så vondt at hun ble prioritert.

Fant hjerterytme

Hun leverte urinprøve, og legen snakket om en mulig nyrebekkenbetennelse. For sikkerhetskyld tok han også ultralyd av tarmene hennes for å se om noe kunne være galt med magen.

Ultralydapparatet var ikke beregnet for å studere fostre, men legen mente, til alles store overraskelse, at han kunne se en hjerterytme.

"Selvfølgelig har jeg hjerterytme," tenkte Marianne, som ikke helt forsto hva som skjedde.

Tok tida på riene

Legen trodde Marianne var i ferd med å føde i uke 24, så han sendte henne i ambulanse til Oslo Universitetssykehus på Ullevål. På vei til sykehuset ble smertene uutholdelige.

I ambulansen fikk hun beskjed om å si fra når det begynte å gjøre vondt og når det gikk over.

Da Marianne så at mannen i ambulansen tok tida mellom hver gang, begynte det å gå opp for henne hva som var i ferd med å skje.

På sykehuset ble hun møtt av ultralyd og en lege som fortalte henne at hun hadde full åpning. Det ble klart at Marianne ikke var 24 uker på vei, men 35-36.

"Skjønner du hva du skal? Du skal føde en baby," sa legen.

Ble lagt i narkose

I PERMISJON: Mammapermisjonen kom veldig brått på Marianne. Hun hadde akkurat begynt i ny jobb da fødselen startet.
I PERMISJON: Mammapermisjonen kom veldig brått på Marianne. Hun hadde akkurat begynt i ny jobb da fødselen startet. Foto: FOTO: Geir Dokken

Smertene var så store at Marianne ikke klarte å tenke klart, men hun lå med beina i bøyler og presset når hun fikk beskjed.

Babyen lå i seteleie, og siden det var for sent å sette epidural, ble det bestemt at Marianne skulle legges i narkose den siste delen av fødselen.

Datter i kuvøse

Da hun våknet opp fra narkosen, var hun litt i ørska, men oppfattet likevel at hun hadde fått ei datter som lå i kuvøse.

Litt senere kom mamma innom. Marianne begynte å gråte, men mamma trøstet henne og fortalte at det kom til å gå kjempebra.

- Det sank inn etter hvert, forteller Marianne.

Mye flaks

Aurora ble født bare tre timer etter at Marianne våknet opp med voldsomme smerter den morgenen. I ettertid har hun tenkt mye på hvor flaks hun hadde.

Det var flaks at hun var hjemme da fødselen begynte, at naboen kunne kjøre henne til legen, og at hun ble sendt til Ullevål, som har landets fremste ekspertise på premature.

Datteren var i fin form, men ble nedkjølt og lagt i kunstig koma i tre dager etter fødselen for å forebygge mulige hjerneskader. Dette er en metode Ullevål bruker på mange av de for tidlig fødte barna.

Opprettet en blogg

Det var litt av et prosjekt å fortelle omverdenen om den store og uventede nyheten. Da hun kom hjem fra sykehuset etter to uker, var heldigvis de fleste informert.

Ryktene spredte seg raskt. Mamma ringte sjefen, og selv sendte hun sms til de nærmeste venninnene.

Etterpå opprettet hun en blogg for at alle hun kjente skulle få vite om Aurora. Hun fikk bare positive tilbakemeldinger.

- Alle ble glade og syntes det var veldig spennende, forteller Marianne.

«Så jeg har altså fått en liten jente på 2,5 kg og 47 cm - hun er prematurbaby og ble født i uke 36 (vanlig er 39-40, men hun er absolutt ikke liten). Legene sier at så langt er alt bra og de er positive :-) Har ikke fått holde henne enda pga. kuvøsen, men vært inne og tittet på henne et par ganger, og det er ganske uvirkelig,» skrev hun i bloggen sin tre dager etter fødselen.

Studerte bikinibilder

I ettertid har både Marianne, familie og venner studert bildene fra sommerferien da hun badet og gikk i bikini. Det var jo en mage der, men den kunne fint ha kommet av god mat og drikke.

- Hadde du noen symptomer som du har forstått nå i ettertid?

- Ja, kanskje at jeg hadde vondt i ryggen og ble fort sliten. Men jeg jobbet hos en baker og sto mye, så jeg trodde det var derfor.

Kjente ikke sparkene

Marianne fikk beskjed på sykehuset om at hun hadde en fin fødekropp fordi hun var høy og slank. Trolig gjorde den lille magen sitt til at Aurora hadde liten plass å bevege seg på, og derfor kjente ikke Marianne sparkene.

- I Mexico la jeg på meg på grunn av livsstilen. Kanskje hadde jeg da allerede gått opp mye av det folk legger på seg mens de er gravide? Jeg ser jo min egen mage hver dag, men jeg merket ikke noen forandring.

Fortrengte kroppens signaler?

En sosionom på sykehuset fortalte Marianne at dette var det tredje tilfellet av uventet fødsel hun hadde opplevd.

- Og mamma sa at jeg kanskje hadde fortrengt kroppens signaler.

Nå har Marianne innredet sin egen lille hybel i kjellerstua. Der kan hun og Aurora være for seg selv, samtidig som hun kan få den hjelpen hun trenger fra familien.

- Mamma har "mormortid" hver kveld, og lillesøsteren min bidrar med bleieskift og kos. Noen dager er det litt kjedelig å være så mye hjemme, men jeg får jo besøk av venninner.

"Ops, jeg er gravid"

Nå er hun og Aurora også blitt med i en barselgruppe. Selv om alle de andre mødrene er eldre enn Marianne, synes hun det er fint å se andre babyer og snakke om det de har til felles.

Fortsatt har hun til å gode å møte noen som er i akkurat samme situasjon.

- Jeg er blitt litt avhengig av den amerikanske tv-serien "Ops, jeg er gravid". Det er godt å se at det ikke bare er jeg som har gått gravid lenge uten å vite det. En av de gravide i serien fødte tvillinger i do, forteller Marianne.

Har kontakt med pappaen

Hun har kontakt med Auroras meksikanske pappa, og han har sett bilder av datteren sin.

Trolig reiser Aurora og hele familien til Mexico om to år for å feire mormors 50-årsdag. Turen ble faktisk planlagt lenge før jubilanten fikk et barnebarn som var halvt meksikansk.

Les mer:

Tok med sønnen (6) på fødselen

Fødte uten smerte

Slik er kroppen etter fødsel

Så mye betyr barnetrygden

Alt om ultralyd

Velg riktig graviditetstest

NYTT I NORGE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

NY GENERASJON: Marianne og Aurora bor fortsatt hjemme hos Mariannes foreldre.
NY GENERASJON: Marianne og Aurora bor fortsatt hjemme hos Mariannes foreldre. Foto: FOTO: Geir Dokken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning