tiden etter fødsel:

Dette skjer med kroppen etter fødsel

Treg mage, vann i kroppen, nattesvette og barseltårer er noen av plagene mange sliter med i tiden etter fødsel. Noen kvinner utvikler også fødselsdepresjon.

TIDEN ETTER FØDSEL: Mens kroppen jobber med å justere seg tilbake til normalen, er det vanlig å kjenne på kroppslige plager etter fødsel.
TIDEN ETTER FØDSEL: Mens kroppen jobber med å justere seg tilbake til normalen, er det vanlig å kjenne på kroppslige plager etter fødsel. Foto: Getty Images.

– Under svangerskapet har kvinnens kropp blitt bombardert med hormoner, og dette er selvsagt også helt nødvendig. Hos noen kan imidlertid svangerskapsplagene henge igjen i tiden etter fødselen, og da kan det ta uker, måneder eller ett år før kroppen klarer å komme seg igjen.

Det forklarer jordmødrene bak Jordmornytt, Victoria Hodt og May-Sissel Saue.

De forklarer at problemer med avføringen, vann i kroppen, nattesvette, smerter i halebeinet og menssmerter er vanlige og helt normale plager som kan inntreffe etter en fødsel.

Les også: «Ja, nå går jeg ut av fødestuen, jeg. Paret på stue fem ønsket seg en orgasme»

JORDMØDRE: May-Sissel Saue og Victoria Hodt i Jordmornytt.
JORDMØDRE: May-Sissel Saue og Victoria Hodt i Jordmornytt. Foto: Privat.

Forstoppelse, diaré og luftsmerter

Når det gjelder forstoppelse og treg avføring, forklarer jordmødrene at dette er et utbredt og vanlig problem i tiden etter fødselen.

Årsaken til problemet er blant annet at den voksende livmoren har tatt opp mye plass i magen under svangerskapet, og at tarmene da har fått mindre plass å boltre seg på.

– I tillegg har vi et svangerskapshormon som heter Progesteron. Dette påvirker tarmen og fordøyelsen i den grad at musklene i tarmveggen jobber saktere, slik at maten man spiser blir værende lengre i tarmen før den kommer ut som avføring, opplyser de.

Dette kan medføre konsekvenser som hard mage, oppblåsthet, luftsmerter og forstoppelse. Slike plager kan også bidra til at man får, eller opprettholder, hemoroider.

– Når det gjelder diaré, er det noen som opplever dette som en reaksjon på eksempelvis et legemiddel. I tillegg kan det skyldes at tarmens aktivitet øker når kroppen gjør seg klar til fødsel og rier, men da skal diaré eller løs mage være et kortvarig problem, sier jordmødrene.

  • Spis fiberrike matvarer, som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner og linser.
  • Drikk rikelig med vann og beveg deg litt hver dag.
  • Spis svisker, syrnede melkeprodukter, yoghurt og linfrø - men husk å drikke nok vann ved siden av sistnevnte
  • Oljene Laktulose og Duphalac skal bidra til at avføringen ikke blir så hard.
  • Tren bekkenbunnsmuskulaturen etter fødselen.

Kilde: Jordmornytt v/May-Sissel Saue og Victoria Hodt.

Se mer

Slik kan du behandle

Hodt og Saue forteller at de eventuelle problemene med avføringen varierer fra kvinne til kvinne, men at man selv kan gjøre noen enkle tiltak for å forebygge eller lette på plagene.

– Spis gjerne fiberrike matvarer som grove kornprodukter, frukt, grønnsaker, bønner og linser. Svisker, syrnede melkeprodukter, yoghurt eller linfrø kan også hjelpe, men ved sistnevnte er det viktig å drikke nok vann ved siden av, råder de.

Rikelige mengder vann, litt bevegelse hver dag og bekkenbunnstrening er, ifølge jordmødrene, enkle tiltak mot problemer med avføringen etter fødselen.

– Jerntilskudd kan opprettholde eller føre til hard mage, og det kan derfor være lurt å iverksette disse tiltakene hvis man går på jerntilskudd. Noen ønsker å bruke for eksempel Laktulose eller Duphalac, som er søte oljer som skal bidra til at man kommer seg litt oftere på do og at avføringen ikke blir så hard, sier de.

Vann i kroppen

Karin Johansson er jordmor ved Oslo jordmor og kvinnesenter. Hun forklarer at vann i kroppen også er noe som kan oppstå i løpet av de første to ukene etter fødselen - men at dette selvsagt ikke gjelder alle.

– Dette skyldes væskebalansen i kroppen generelt, og at kroppen i tiden som gravid og etter en fødsel går gjennom store belastninger. Når kroppen skal kvitte seg med væske fra graviditeten samtidig som den skal lære seg å produsere melk, får noen vann i kroppen, sier Johansson.

Hodt og Saue forteller at man kan merke hevelse i både fingre, legger, ankler og føtter, og at hevelsene vil forsvinne gradvis etter hvert som kroppen skiller ut væske gjennom urin og svette.

– Dersom man har mye hevelse i beina, er det lurt å veksle mellom å gå, være i bevegelse og sitte høyt med beina. Den største delen av hevelsen vil forsvinne etter noen dager eller i løpet av de første ukene etter fødselen, sier de.

Nattesvette etter fødselen

Kroppslige endringer, amming, økt aktivitet i svettekjertlene og hormonelle svingninger kan bidra til at kroppstemperaturen svinger litt etter fødsel.

– Svetting etter fødselen har imidlertid som funksjon å skille ut overflødig væske i kroppen som følge av svangerskapet, samt å holde den nyfødte babyen varm ved hudkontakt, sier jordmødrene.

Nattesvetten, samt den generelle økningen i svette, vil avta gradvis etter noen uker.

Jordmødrene poengterer at det er viktig å regelmessig tilføre kroppen nok næringsrik mat og drikke - også om natten, hvis det trengs.

– Sov også gjerne med lette bomullsklær, ha en vannflaske tilgjengelig på nattbordet, og ha vinduet på gløtt slik at du får frisk luft inn på soverommet. Babyen kan fint ligge i frisk luft om natten, men skal ikke ligge i direkte trekk fra vinduet, forklarer de.

Les også(+): Jeg var fanget i min egen kropp

Vondt i halebeinet

Smerter i halebeinet kan også være en normal, men plagsom følgesvenn i tiden etter fødselen. Disse smertene kan, ifølge jordmødrene, komme som et resultat av de hormonelle endringene som skjer i kroppen under og etter svangerskapet, men også som et resultat av selve fødselen.

– Når babyen har blitt født gjennom den trange fødselskanalen kan halebeinet ha vært litt i veien for noen, og dermed blitt skjøvet bort slik at barnet har fått plass. Dersom halebeinet har blitt skjøvet på kan det ha blitt bristet eller skadet, og dette kan gi smerter i ettertid, sier jordmødrene i Jordmornytt.

Halebeinet vil i de fleste tilfeller gro av seg selv og smertene vil avta etter noen dager eller uker, men dersom man fortsatt har plager etter flere uker eller måneder og ikke merker tegn til bedring, anbefaler de å kontakte fastlegen.

– For øvrig kan lett fysisk aktivitet og bevegelse hjelpe på smertene, samt å sitte på en myk pute, tipser Hodt og Saue.

Menssmerter etter fødselen

Menssmerter er også en utbredt plage etter fødselen, men i realiteten er dette såkalte etterrier.

Disse smertene kan man oppleve i de første dagene etter fødselen, når livmoren gradvis trekker seg sammen.

– Etterriene vil være sterkere hos flergangsfødende fordi livmoren har vært utspilt flere ganger som følge av flere graviditeter. Muskulaturen vil altså være slappere i utgangspunktet, og da kreves det kraftigere sammentrekninger for at livmoren skal trekke seg sammen, forklarer jordmødrene.

De poengterer at ikke alle synes at etterriene er smertefulle, men at man kan spørre jordmor om smertestillende dersom man kvier seg for å amme babyen som følge av riene.

– Paracet, NSAID-preparater og varmeflaske kan virke lindrende. Man bør også gå ofte nok på do før man ammer, fordi livmoren da vil få bedre plass til å trekke seg sammen i bekkenet ditt, uten å måtte konkurrere om plassen med en full urinblære, sier jordmødrene.

Svangerskapsforgiftning og høyt blodtrykk

Dersom man slet med høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning i graviditeten, vil man bli fulgt opp etter alvorlighetsgrad av både jordmor og lege i tiden etter fødselen.

– Høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning er svært uvanlig etter fødselen med mindre man har hatt tegn til dette også i løpet av graviditeten eller under fødselen. Årsaken til svangerskapsforgiftning er jo at kvinnens kropp reagerer på morkaken og graviditeten, sier jordmor Johansson.

Jordmødrene i Jordmornytt poengterer at fastlegen vil følge opp blodtrykket til den som har slitt med høyt trykk før og etter fødselen, og at noen kvinner også må bruke medisiner over en periode.

– Hvis man har hatt høyt blodtrykk eller svangerskapsforgiftning i ett av svangerskapene, er det økt sannsynlighet for at man får det også i påfølgende svangerskap. Dette innebærer at det kan bli aktuelt med oppfølging på sykehuset ved neste svangerskap, forklarer de.

Les også: Gravid uke for uke

  • Mange opplever å bli lettere rørt og å gråte mer enn de pleier i dagene etter en fødsel. Dette kalles ofte for barseltårer.
  • Barseltårer er en helt normal og forbigående følelsesmessig tilstand som opptrer hos 50-80 prosent av alle nybakte mødre, og som varer et par døgn. Utmattelse og søvnmangel kan imidlertid forverre tilstanden.
  • Dersom barseltårene ikke går over i løpet av den første uken etter fødselen, eller blir svært kraftige, kan det være et tegn på en begynnende depresjon.
  • Fødselsdepresjon er en betegnelse som innebærer at man har depressive plager eller en klinisk depresjon under svangerskapet eller etter fødselen.
  • Omtrent én av ti kvinner i Norge utvikler hvert år depressive symptomer i forbindelse med graviditet eller etter fødsel. Rundt en tredjedel av disse depresjonene i svangerskapet.
  • Hvis en nybakt mor blir alvorlig deprimert kan likegyldigheten bli knyttet til amming og stell av barnet. Noen blir også mindre følsomme overfor barnets signaler og behov.
  • Du bør oppsøke lege, jordmor eller helsesykepleier dersom du: mangler initiativ eller evne til å glede deg, er irritert eller nedstemt over tid, er lei deg eller sint, gråter lett og alt føles vanskelig eller har vonde tanker og fantasier om å miste kontrollen og skade deg selv eller barnet ditt.
  • Det er viktig å søke profesjonell hjelp hvis du tror du trenger det. Lege, jordmor og helsesykepleier kan hjelpe deg å finne ut om du er deprimert og gi råd om hvor du kan få hjelp.
  • Har du tidligere hatt psykiske plager, kan det være lurt å opplyse om dette til lege eller jordmor så tidlig som mulig. På den måten kan du få et bedre tilbud, som er tilpasset deg.
  • Det er viktig å huske at de fleste kvinner som får riktig behandling blir helt friske igjen.

Kilde: Helsenorge (helsenorge.no)

Se mer

Barseltårer

Men det er ikke bare kroppen som påvirkes av svangerskap og fødsel. Også hodet og følelseslivet trenger ofte å ta tiden til hjelp etter en fødsel.

– Kroppen har vært proppet full av graviditetshormoner, og det er ikke unormalt å gråte mer eller kjenne at en blir lettere rørt etter fødselen. Når fødselen er overstått skal ting normalisere seg i kroppen, noe som i seg selv kan være en stor påkjenning, sier jordmødrene.

I tillegg har kanskje fødselen tappet kvinnen for mye krefter.

– Dette i kombinasjon med lite søvn kan føre til at man får barseltårer. Barseltårer kommer ofte noen dager etter fødselen, hvor kvinnen plutselig kan føle seg veldig nedstemt og trist, og rett og slett begynner å gråte, forteller de videre.

Spesielt under amming kan mange oppleve at tårene kan trille og dette fenomenet kalles D-mer, Dysphorix Milk Ejection Reflex.

Ammehjelpen.no beskriver dette som en ubehagelig følelse av nedstemthet, opprørthet eller aggresjon i større eller mindre grad, rett før utdrivningsrefleksen inntrer.

– Det er heller ikke uvanlig at man kan føle på et press om at man skal være så sykt lykkelig når barnet endelig er der, med mye oppmerksomhet fra familie og venner om hvor gledelig situasjon er. Det er helt normalt å kjenne seg litt nummen, sliten eller trist, og det er helt greit, sier jordmødrene.

Skulle symptomene derimot vedvare i flere måneder etter fødselen kan det være et tegn på fødselsdepresjon:

– Da bør man si ifra på helsestasjonen, så kan de bidra til at hjelpen gis. Det finnes også mange fine nettsider du kan lese mer om dette eller skaffe hjelp.

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2016, og sist oppdatert 01/10 2021.

Les også