Slimpropp og fødsel

At slimproppen løsner er et tegn på at fødselen nærmer seg

Men det er ingen grunn til å ringe sykehuset riktig ennå.

SLIMPROPP OG FØDSEL: Når slimproppen har løsnet tar det maks to uker før fødselen setter i gang. Foto: Gettyimages.com.
SLIMPROPP OG FØDSEL: Når slimproppen har løsnet tar det maks to uker før fødselen setter i gang. Foto: Gettyimages.com.
Publisert Oppdatert

- Slimproppen er en liten ansamling med seigt slim som sitter inni livmorhalsen, sier jordmor Lisbeth Kopperud. Hun er privat jordmor som gjennomfører både svangerskapsundersøkelser og hjemmefødsler.

- Man kan se for seg livmoren som en pære. I stilken vil det under hele svangerskapet sitte en god del slim. Hensikten er å beskytte barnet mot bakterier og infeksjoner, forklarer hun.

Slimpropp og fødsel

Når fødselen nærmer seg, vil livmorhalsen modnes og bli myk og tøyelig. Da opplever mange at det kommer mer slim som utflod, ofte blandet med litt brunt, gammelt blod eller friskt blod. Hos noen kommer slimet ut litt og litt over tid, hos andre kommer en større mengde samtidig. Mange merker ingenting til slimproppen i det hele tatt, hos andre kommer alt ut på én gang.

- Dette er et tegn på at en helt naturlig prosess er i gang og det er ingen grunn til uro. Mange tror at en løsnet slimpropp er et tegn på at fødselen er i gang, men det trenger den ikke være. Det kan godt være mange dager, hos enkelte til og med uker, igjen til barnet kommer, sier Kopperud.

At slimproppen går, betyr altså ikke at du er i fødsel. Det betyr bare at kroppen begynner å gjøre seg klar. Det kan være at du føder dagen etter, men det kan også være at du har mange ventedager igjen.

- Dette er det ingen oppskrift på. Alle svangerskap er forskjellige, og det aller meste er normalt, sier Kopperud.

Les også: Dette bør fødebagen inneholde

Bekymrede gravide

Som jordmor opplever hun at mange høygravide er svært opptatt av slimproppen før fødsel, og hva de skal gjøre etter at den har løsnet.

- Jeg får mange telefoner fra bekymrede gravide om hva de skal gjøre nå som slimproppen har gått, men det er rett og slett ikke noe å bekymre seg for. Svaret er at det er ingenting man skal gjøre, annet enn å slappe av og fortsette som vanlig, sier jordmoren.

Kopperud presiserer at dersom slimet følges av riesmerter lenge før fødselen egentlig skal starte, bør man oppsøke lege. Dersom slimet imidlertid følges av lett mensmurring, og det skjer innenfor den tiden man normalt skal føde, er det ingen grunn til bekymring.

- Vi merker at mange gravide bekymrer seg mer enn tidligere, trolig fordi det i dag er så lett å google alt mulig. Men mye av det man leser på nettet handler om alt som kan gå galt. Vi jordmødre har derfor en viktig oppgave i å berolige gravide og gi riktig informasjon, sier hun.

Maks to uker til fødsel

Tone Aanderaa er utdannet sykepleier og helsesøster og jobber som privat helsesøster. Hun holder fødselsforberedende kurs, og følger opp gravide både før og etter fødselen.

- Når slimproppen løsner, vil det ikke være mer enn to uker til fødselen starter. Fødselen kan starte raskere, kanskje allerede dagen etter at slimproppen er gått, men det er veldig sjelden at det går mer enn to uker, sier hun.

For de fleste gravide har det at slimproppen løsner først og fremst en psykisk funksjon: Det forteller at ventetiden snart er over.

- Min erfaring er at mange gravide synes det er fint å vite at det ikke er så lenge til fødselen. Å merke at slimproppen løsner kan gi en liten boost til en sliten gravid som er lei av å vente, sier Aanderaa.

Utsatt for bakterier

Aanderaa forklarer at slimproppen dannes tidlig i svangerskapet for å lukke livmoren og beskytte barnet mot bakterier, omtrent som en forsegling eller korken på en flaske. Når forseglingen er brutt, er man dermed litt mer utsatt for bakterier.

- Babyen er fortsatt beskyttet av fostersekken, men jeg anbefaler at man ikke bader i sjøen eller på offentlige bad etter at slimproppen er løsnet. Å bade i sitt eget badekar er trygt, og det er heller ikke farlig å ha sex med mannen sin. Ens egne bakterier er uproblematisk, det er fremmede bakterier man skal være litt på vakt for, sier Aanderaa.

Utover dette er det ingen spesielle hensyn man som gravid trenger å ta når slimproppen går.

- Det er vanligvis ikke nødvendig å kontakte lege når slimproppen går. Det er helt normalt at man får en liten blødning samtidig, og det er ikke farlig. Men hvis man blør kraftig over flere timer, skal man kontakte sykehuset, sier Aanderaa.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning