Pakke i fødebag

Dette pakker du i fødebagen

Her er jordmorens liste over hva du trenger i sykehusbagen.

FOTBALLFRUES FØDEBAG: Dette skal med i sykehusbagen til Caroline Berg Eriksen.
FOTBALLFRUES FØDEBAG: Dette skal med i sykehusbagen til Caroline Berg Eriksen. Foto: FOTO: Caroline Berg Eriksen/Fotballfrue.no
Publisert Oppdatert

- Hva du pakker i fødebagen er i stor grad opp til deg selv og hvor du skal føde. Men et fellestrekk er at vi har en tendens til å ta med oss altfor mye, mener privatpraktiserende jordmor Kjersti Irgens.

- De fødende kommer veldig ofte drassende med fryktelig store kofferter med masse unødvendig, som for eksempel en stabel med ukeblader, flere bøker, hele klesskapet til mor og en enorm morgenkåpe, sier hun til Foreldre & Barn.

Mindre fødselsbag med nummer to

Det er gjerne førstegangsfødende som kommer med de største koffertene. Tobarnsmor og mammablogger Camilla Marie Bratvold (30) erfarte at sykehusbagen var mye lettere da hun skulle ha barn nummer to.

Dette bør fødebagen inneholde:

  • Plastsandaler som er lette å få på, for eksempel Crocs
  • Hårstrikk
  • Lypsyl
  • En liten lue til barnet i ull, som tåler litt fett og blod
  • Litt nødproviant, kjeks, sjokolade, en cola
  • Nødvendige papirer
  • En ekstra t-skjorte til far/medmor
  • Ønsker en å bruke privat tøy til barnet tar en dette med, men norske sykehus har alt mor og barn trenger.
  • Det barnet skal ha på når det reiser hjem kan ligge klart i bilsetet som far/medmor tar med når mor og barn skal hjem.
  • Det dere tar med, bør få plass i en cabinkoffert. Det blir fort trangt på rommet.

Kilde: Jordmor Kjersti Irgens

- Første gang hadde jeg med meg en del ting som jeg ikke brukte, som for eksempel strikketøy og iPod. Jeg var også mye mer opptatt av å pakke sykehusbagen i god tid med nummer en. Den siste gangen hadde jeg ikke pakket noe når termindatoen kom, forteller hun.

Jordmor Kjersti Irgens anbefaler imidlertid å ha bagen klar før termindato, det er lett å glemme det viktigste hvis man pakker i siste liten.

- Det viktigste du må huske i fødebagen er helsekortet og blodtypelappen. Bortsatt fra det er hårstrikk et must hvis du har langt hår. Du puster mye under en fødsel og det er lett å bli tørr på leppene, ta derfor med en god leppepomade. Og husk innesko, man skal aldri gå barfot inne på sykehuset, råder jordmoren.

Les også: Dette bør du ha klart før fødselen

Hentesett

De fleste sykehus har klær som babyen får låne under sykehusoppholdet, så som oftest trenger man kun å ha med babyklær til hjemreisen. Blogger Camilla Marie anbefaler imidlertid å ha med egne babyklær.

- De bodyene man får låne på sykehuset er ofte veldig slitte, så sist gang tok jeg heller med mine egne. Det er også hyggelig å ha med et fint hentesett til hjemreisen, sier hun.

Les også: 12 tegn på at fødselen er i gang

Lag pakkeliste

De fødende får mat og drikke på sykehuset, men også den vordende far kan ha behov for litt mat og drikke underveis.

- Fødselen er slitsom for far også. Ta med litt brus og noen kjeks, så slipper han å løpe og kjøpe seg noe hvis han trenger ekstra energi. Det er også greit å ta med en ren t-skjorte han kan ta på seg etter fødselen, sier jordmor Kjersti Irgens, som også har en oppfordring til kvinnene.

- Ta med deg fargerike klær! Jeg ser så mye svarte klær på Kvinneklinikken. Du vil føle deg så mye bedre i litt friske farger. Og så kan svigermor virkelig mene det når hun sier at du ser godt ut etter fødselen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning