Trillinger

Fem barn på tre år

Ikke én, ikke to, men tre babyer i magen! Camilla og Kenny hadde ikke i sin villeste fantasi forventet å få fem barn på tre år.

MINIBUSS OG NY BOLIG: Camilla (24) og Kenny Hilmen (27) fra Bergen hadde fått to tette barn med guttene Tord (3) og Willy (1). Nå blir de snart syv, og må tenke nytt for å få plass til alle.
MINIBUSS OG NY BOLIG: Camilla (24) og Kenny Hilmen (27) fra Bergen hadde fått to tette barn med guttene Tord (3) og Willy (1). Nå blir de snart syv, og må tenke nytt for å få plass til alle. Foto: Foto: Eirik Hagesæter
Publisert Oppdatert

Trillinger

I 2011 var det 60 310 fødsler i Norge. Av disse var 984 tvillingfødsler og 13 trillingfødsler.

Av de 13 trillingfødslene i fjor var tre av dem resultat av kunstig befruktning.

Kilde: Medisinsk fødselsregister

Camilla (24) og Kenny Hilmen (27) fra Bergen hadde fått to tette barn med guttene Tord (3) og Willy (1). De planla å kjøpe et større hus før de eventuelt fikk flere barn. Men slik gikk det ikke. Før Willy fylte 1 år var Camilla gravid på ny.

- Ja ja, tenkte jeg, jeg hadde jo alltid ønsket meg mange barn. Selv om det ble litt tettere enn planlagt, forteller Camilla.

Lite visste hun da om at hun ikke bare skulle få tre tette barn, men fem!

Som i de andre svangerskapene bestilte Camilla en tidlig ultralydundersøkelse. Denne gangen var det Camillas mormor som ble med istedenfor Kenny.

- «Her har vi en baby, og her har vi jammen meg en til!» sa jordmoren. Da begynte jeg å gråte. Og da hun fortalte at hun så en tredje baby, så hulket jeg, forteller Camilla.

På Din Baby kan du følge tvilling- og trillingforumet.

Risikosvangerskap

Venter du trillinger, så regnes det for å være et risikosvangerskap. Dødelighet i svangerskapet eller rett etter fødselen har blitt betydelig bedret de siste tiårene, men fortsatt hadde tvillinger fire ganger så høy dødelighet sammenlignet med enkeltfødte i tidsperioden 1988-2006. Trillinger hadde ti ganger høyere dødelighet.

- Det som trekker dødeligheten opp, er at en del trillinger blir født før uke 28. Blir de født etter uke 28, går det langt bedre. Det er også mulig at det har skjedd en forbedring av dødeligheten i årene etter 2006, men det har jeg ikke tall på, sier Tandberg.

Camilla og Kenny er forberedt på risikoen.

UNGEFLOKK I MAGEN: Ultralydbildet viser tre babyer! Alle sammen er jenter.
UNGEFLOKK I MAGEN: Ultralydbildet viser tre babyer! Alle sammen er jenter. Foto: Foto: Privat

Trodde det var en spøk

Dette har du krav på

Lengre permisjon:

Perioden med foreldrepenger forlenges med 5 uker ved 100 prosent dekningsgrad og 7 uker ved 80 prosent dekningsgrad for hvert barn utover ett barn. Stønadsperioden ved trillingfødsel ved 100 prosent dekningsgrad er 57 uker.

Avlastning?

Det finnes ingen lovhjemmel som gir rett til avlastning etter en trillingfødsel. Praksisen i de forskjellige kommunene varierer mye. I Os kommune, hvor Camilla og familien bor, er det ikke slik at de som føder tvillinger automatisk får tilbud om avlastning.

- De må søke om det. De konkurrerer med mange andre, så her kommer det an på familiens livssituasjon. For eksempel om barna er friske, om familien har andre barn fra før, hva de har av familie rundt seg og lignende, melder helsestasjonen i Os kommune.

Den vordende trillingpappaen lå hjemme og sov da Camilla forsøkte å ringe ham.

- Jeg tok telefonen i halvsøvne og hørte henne si «det er tre stykker inni her!» Jeg trodde det var en dårlig spøk, så jeg la på og sov videre. Etter en stund ringte jeg tilbake, og til slutt gikk det opp for meg at det faktisk var sant, forteller Kenny.

Kenny har tvillinger i familien, men tanken på å få trillinger har aldri streifet ham.

- Jeg har aldri drømt om å få trillinger, men jeg har hatt mareritt om det, sier Kenny og ler. "Bare" det å få tvillinger er et sjokk for mange.

Overlege Anne Tandberg ved Kvinneklinikken på Haukeland universitetssykehus har skrevet en doktorgrad om tvilling- og trillingsvangerskap. Her fant hun at antallet trillingfødsler har tredoblet seg fra 1967 til midten av 90-årene. Etter år 2000 har det imidlertid vært en reduksjon av trillinger, trolig som følge av nye retningslinjer for prøverørsbehandling.

I 2011 var det 13 trillingfødsler i Norge, og av disse var bare tre resultat av assistert befruktning.

- I dag settes det noen ganger inn to egg ved assistert befruktning, men aldri flere. Mange av dem som spontant blir gravide med trillinger, har tatt et eggløsningsstimulerende medikament, forklarer Tandberg.

Dette blir foreskrevet av lege til kvinner som strever med å få barn. Ved slik behandling kan to eller flere egg løsne samtidig. Camillas trillinger er det imidlertid kun Kenny som tar æren for.

- Når folk får høre at vi skal ha trillinger, tror de fleste at vi har fått assistert befruktning. Men den eneste som har hjulpet Camilla med å bli gravid, er meg, ler Kenny.

Treeggede trillinger

Når en kvinne blir gravid med trillinger, er det tre muligheter: Det kan være tre egg som er blitt befruktet, to egg som er blitt befruktet - og det ene har delt seg i to - eller ett egg som har delt seg i tre. Det siste er veldig sjeldent. Dette visste du ikke om tvillinger.

NATURLIG TRILLINGSVANGERSKAP: - Når folk får høre at vi skal ha trillinger, tror de fleste at vi har fått assistert befruktning. Men den eneste som har hjulpet Camilla med å bli gravid, er meg, ler Kenny.
NATURLIG TRILLINGSVANGERSKAP: - Når folk får høre at vi skal ha trillinger, tror de fleste at vi har fått assistert befruktning. Men den eneste som har hjulpet Camilla med å bli gravid, er meg, ler Kenny. Foto: Foto: Eirik Hagesæter

Camillas trillinger er treeggede. Det at Kenny har tvillinger i familien, trenger ikke å bety at han og Camilla er mer disponert for flerlinggraviditet.

- Vi har ikke funnet noen gruppe som er mer disponert for å få tvillinger eller trillinger. Det eneste er at arv kan se ut til å ha betydning når det gjelder toeggede tvillinger. Men i prinsippet kan hvem som helst bli gravid med trillinger, sier Tandberg.

- Jeg vet at det ikke er sikkert at jeg får alle tre med meg hjem, så derfor prøver vi å ikke planlegge altfor mye. Men samtidig må vi planlegge. Alt blir jo snudd på hodet, sier Camilla.

Selv om trillingvogn, tre sett med sprinkelsenger eller tre bilstoler ikke er handlet inn ennå, må familien gjøre noen store endringer før babyene kommer. For å få plass til i alt fem bilstoler i samme bil, må stasjonsvognen byttes ut med minibuss, og rekkehuset med tre soverom blir for lite for en familie på sju.

- Vi ønsker å kjøpe oss et hus i nærheten av mamma. Der vi bor nå er, det langt å kjøre til både Kennys og min familie. Vi kommer til å være avhengig å ha familien i nærheten når babyene kommer, sier Camilla.

Fødes for tidlig

Camilla er 18 uker på vei, og selv om magen ikke kan kalles enorm, føler hun seg mye større enn i de tidligere svangerskapene.

- Navlen poppet ut allerede da jeg var åtte uker på vei. Jeg blir veldig fort sliten, og merker at det er mye mer å bære på denne gangen. I tillegg har vi jo Tord og Willy som krever sitt, forteller Camilla.

Hun har allerede gått ut i permisjon fra jobben som maler. Hun er på hyppige kontroller og ultralydundersøkelser på sykehuset, og i uke 28 skal hun legges inn.

- Planen er at jeg blir innlagt 22. desember, men jeg håper jeg kan få feire jul hjemme med familien først, smiler hun.

Anne Tandberg forteller at de fleste trillinger blir født rundt uke 32. Har ikke fødselen startet av seg selv før uke 34, settes den i gang.

- Dette er fordi belastningen på livmoren under en trillinggraviditet er enorm. Vi ønsker også å ta ut fostrene før noe katastrofalt skjer med dem. Går vi over uke 34, kan det medføre helserisiko for både mor og barn.

Blir barna født rundt uke 32 og er friske, kan Camilla regne med at de veier minst 1,5 kilo hver. De må bli på barneklinikken i fire til fem uker før de kan komme hjem.

- Jeg håper selvsagt å slippe å være så lenge borte fra guttene. Det er jo viktig å sørge for at de også har det bra oppi alt det her, sier den vordende fembarnsmoren.

Camilla er nå 31 uker på vei og keisersnitt er rett rundt hjørnet. Les mer på bloggen hennes: frumamma.blogg.no.

Les også:

Premature Lucas hadde fem prosent sjanse for å overleve.

Ingrid Kathrin har diabetes og fikk fire barn på fire år med tre keisersnitt.

Hyppig sex øker sjansene for å bli gravid.

Tips til deg som føder for tidlig - dette har du krav på.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning