Eggløsning

Seks symptomer som tyder på at du har eggløsning

Eggløsningsslim og eggløsningssmerter er to av dem.

EGGLØSNING: Ett av symptomene på eggløsning er at kroppstemperaturen stiger, og normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader. FOTO: Getty Images.
EGGLØSNING: Ett av symptomene på eggløsning er at kroppstemperaturen stiger, og normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader. FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

- Det er fullt mulig å kjenne selv på kroppen når man har eggløsning, men det er svært forskjellig hvor flinke folk er til å lytte til kroppens signaler, sier privatpraktiserende jordmor Kari Hvidsten.

Mange som forsøker å bli gravide tyr til eggløsningstester for å finne ut når de er mest fruktbare. Alternativt kan man også bruke en eggløsningskalkulator. Men dersom du kjenner kroppen din godt nok, kan du finne ut når du har eggløsning uten å måtte teste deg.

Når har du eggløsning?

De fleste har nok hørt at eggløsningen inntreffer den 14. dagen i syklusen, men dette gjelder bare dersom du har en 28 dager lang syklus.

- Gjennomsnittlig har kvinner en syklus som varer i 28 dager. Altså at det går 28 dager fra første dag i menstruasjonen til neste gang du får mens, men dette varierer. Noen har et par dager kortere og noen har et par dager lengre, forteller spesialist i allmennmedisin og fastlege i Trondheim, Kari Løvendahl Mogstad.

Dersom du har en kortere eller lengre syklus enn 28 dager, kan du finne den omtrentlige dagen for eggløsning ved å regne to uker tilbake. Noen har imidlertid forskjellig lengde på syklusen fra måned til måned, og da kan det være vanskelig å regne seg fram til riktig dag.

- Mitt beste tips er å ikke telle og regne altfor mye på når man har eggløsning, for det medfører bare stress. Men jeg forstår jo at man kan bli opptatt av dette hvis man har forsøkt en stund, sier Mogstad.

Hvidsten forklarer at sædcellen kan leve i opptil fem dager, slik at du også kan bli gravid dersom du har hatt sex i dagene før eggløsning.

- Egget kan leve i egglederen opp til to døgn, så du har litt tid på deg. Det er ikke slik at du må kaste alt og ha sex med en gang du får eggløsning, sier hun.

Les også: Stor test av eggløsningstester

Symptomer på eggløsning

Bortsett fra å telle dager i syklusen, er det flere andre måter å finne ut at du har eggløsning på:

Eggløsningsslim: Ved eggløsning forandres livmorhalsslimet seg. Det blir seigere, gjennomsiktig og kan sammenlignes med rå eggehvite. Du kan teste dette ved å stikke en finger inn i skjeden og hente ut litt slim. Ta slimet mellom tommel og pekefinger. Dersom slimet er så seigt at du får en tynn stripe når du drar fingrene fra hverandre, er eggløsningen på vei. Du kan også sjekke dopapiret etter å ha vært på do; slimet vil ikke trekke seg ned i papiret, men bli liggende igjen på toppen. Når slimet forsvinner har du hatt eggløsning.

Eggløsningssmerter: Enkelte kvinner får smerter i nedre del av magen eller i underlivet under eggløsning. Disse smertene kan minne om menssmerter. For noen varer smertene i et døgn eller to, for andre varer de kortere. Det er også helt normalt å ikke kjenne noen smerter.

Ømme bryster: Noen kvinner opplever å få litt ømme bryster under eller rett etter eggløsning. Dette kommer av hormonforandringer.

Høyere kroppstemperatur: Tidspunkt for eggløsning kan bestemmes ved hjelp av å måle kroppstemperaturen. Normalt vil temperaturen stige med cirka 0,5 grader rundt tidspunktet for eggløsning.

Oppblåsthet: Enkelte føler seg litt oppblåste i tiden rundt eggløsning.

Økt sexlyst: Tidligere undersøkelser har vist at kvinner føler seg mer attraktive i dagene før eggløsningen, noe som kan gjøre dem kåtere.

Kilder: Jordmor Kari Hvidsten og lege Kari Løvendahl Mogstad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning