Graviditet

15 ting du ikke bør si til en gravid kvinne

Det er ikke alle kommentarer som er like koselige for gravide.

LEIT: Det å få negative kommentarer mens man er gravid, kan føles trist og sårende.
LEIT: Det å få negative kommentarer mens man er gravid, kan føles trist og sårende. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

"Magen din er så liten, er du sikker på at du er gravid?"

"Jeg ser på magen din at det er en gutt".

Slike kommentarer er det mange som slenger rundt seg med. Det er mange som vil dele sine synspunkter om gravide kvinners kropp.

- Husk at en kvinner er spesielt sårbar i graviditeten. Kropp og sjel går gjennom enorme forandringer, man er gjerne usikker på hvordan man ser ut og på hvilke prosesser man skal gjennom, sier spesialist i allmennmedisin og fembarnsmor Kari Løvendahl Mogstad.

Hun er medlem av Nasjonalt fagråd for svangerskapsomsorgen og skriver bloggen Lykkelig som liten.

- Særlig førstegangsgravide kan være litt usikker og nærtagene, sier hun.

Alltid en for lite

Vi ba leserne dele sine erfaringer fra graviditeter på Foreldre & Barns Facebookside og fikk mange eksempler på ufølsomme kommentarer.

Som foreldreparet som hadde mistet et barn i for tidlig fødsel i første svangerskapet.

"Nå gjør det jo ikke noe om dere mistet barnet sist for nå får dere en liten en, var det noen som sa da vi ble gravide igjen. Dette fikk jeg høre fire ganger og enda tre ganger i neste svangerskap. Jeg ble helt satt ut for uansett om man får flere barn, er det jo noen barn for lite i familien", skriver en kvinne.

Sårende kommentarer

Dette bør du ikke si til en gravid kvinne:

1. Du ser så sliten ut

2. Magen din er så liten, er du sikker på at du er gravid?

3. Dette blir nok en liten/stor baby

4. Oj, er du sikker på at det bare er en der inne?

5. Har du virkelig ikke termin før om tre måneder?

6. Har ikke babyen kommet ennå? (spesielt irriterende på overtid)

7. Så tykk du er blitt

8. Du kommer garantert til å gå over tiden du som er førstegangsfødende

9. Det er sikkert tvillinger selv om de bare så en på ultralyd. Den ene kan gjemme seg bak den andre, vet du

10. Ta deg sammen, du er ikke den første som har vært gravid!

11. Venter du tvillinger? Jeg vet om noen som skulle ha tvillinger, men de mistet det ene barnet i magen

12. Nå trenger du ikke være lei deg fordi du spontanaborterte sist for nå får dere jo en baby likevel

13. Jeg ser på magen din at dette er en jente/gutt

14. Er det så lenge igjen? Da ville jeg nok tatt en litt større størrelse (i butikken)

15. Hjemmefødsel! Er du gal?

Kilde: Foreldre & Barns Facebookside

Kari Løvendahl Mogstad mener man bør opptre ekstra varsomt overfor gravide som har vært gjennom en abort eller som har mistet et barn før.

- Det betyr ikke at man ikke skal snakke om det som skjedde, men det slår alltid feil å prøve å trøste ved å si at man er heldig som får et nytt barn eller at det nye barnet vil erstatte det man har mistet. Det sårer dypt, sier legen.

Oj, for en mage!

Mange forteller at de syns det er ubehagelig når noen kommenterer størrelsen på magen.

Hverken det å høre at magen er veldig stor, eller det å få kommentarer på at den er veldig liten, er spesielt hyggelig i ventetiden.

"Hallo tjukka, hørte jeg rett som det var av nær familie. Vet det var spøkefullt ment, men siden jeg er veldig slank til vanlig var det også sårende og irriterende", forteller en annen.

Legen har forståelse for at dette kan føles leit.

- Man skal være varsom med å kommentere om den gravide har lagt på seg veldig mye eller veldig lite. Man føler seg ikke så fjong og lekker mens man er gravid, og da er det ikke så artig å høre at det ser ut som det er to babyer der inne, sier Løvendahl Mogstad.

Stolt av magen

En annen kvinne forteller at noe av det som gjorde henne mest lei seg, var at ingen sa noe om magen i det hele tatt.

"Jeg er ei stor dame fra før, så jeg tror folk trodde jeg var litt hårsår. Selv struttet jeg fornøyd med magen og har aldri vært mer fornøyd med egen kropp enn da jeg gikk gravid", forteller hun.

At hun i tillegg fikk høre av legene at hun på grunn av overvekt neppe ville klare å jobbe frem til permisjonen, at hun ville få bekkenløsning og at hun kom til å føde prematurt, hjalp ikke.

"Men jeg jobbet til siste dag før permisjonen, jeg. Jeg fikk heller ikke bekkenløsning, men var i tipp topp form hele graviditeten", skriver hun.

Hva, bare én?

Blogger, forfatter og redaktør på foreldre.no Susanne Kaluza forteller at også hun ble veldig lei kommentarer om magestørrelsen da hun gikk gravid.

Etter tre ultralyder, som alle viste én baby, syns hun også at det var litt irriterende å gang på gang få spørsmål om hvorvidt det ikke var to der inne.

- For det er klart, de kunne jo ta feil på ultralyden, sier hun.

Gravid, men ikke syk

- "Graviditet er ingen sykdom", fikk jeg også høre. Og det er det jo ikke, men hadde menn vært kvalme non stop i tre måneder og trengt 12 times søvn, er jeg sikker på at det ikke ville kalt det helt frisk heller, sier hun.

Hun forteller at hun ikke er lett å såre, men utsagn som dette gjorde henne litt irritert.

- Om din graviditet var enkel, så hurra for det, men slike kommentarer bidrar bare til å øke oppfatningen om at noen gravide er sterkere og har høyere arbeidsmoral enn andre. De som ikke fikser full jobb og å gå Birken i sjette måned er liksom litt slappe, fortsetter Kaluza.

Vent med sammenligningene

Tenk deg derfor godt om før du strør om deg med egne erfaringer og kommentarer.

- Generelt bør man også være litt varsom med å gi tusen råd og tips og heller lytte til hva den gravide selv eventuelt lurer på. Folk har dessverre en tendens til å fortelle skrekkhistorier om hvor fæl deres egen fødsel var eller hvor vanskelig og vondt det var å gå gravid. Ikke minst florerer det med slikt på nettet, sier Løvendahl Mogstad.

Hun legger til at vi kanskje skal være ekstra oppmerksom på hva vi sier til dem vi kjenner godt.

Til en god venninne eller nær slektning kan det for mange være enda fortere gjort å dele egne erfaringer fra svangerskapet, fordi man syns det er spennende å sammenligne, men det kan være greit å vente med sammenligningene til dere begge er ferdige med å føde.

Vi plukker på gravidmager

EN ELLER TO: Ultrayden viser bare en baby, men det er ganske sikkert noen som syns de vet bedre.
EN ELLER TO: Ultrayden viser bare en baby, men det er ganske sikkert noen som syns de vet bedre. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Vi nordmenn er jo ikke spesielt opptatt av å ta og føle på hverandre til vanlig, men når noen er gravide er situasjonen plutselig en annen.

Koselige kommentarer du gjerne kan strø om deg med:

  • Du er kjempevakker
  • Du vil bli en utrolig god mor
  • Gravid? Det er fantastiske nyheter!
  • Kan jeg få være barnevakt?
  • Så gøy med tvillinger!

Husk bare at det ikke er sikkert at personen som eier magen er komfortabel å bli tatt på.

"Det verste for meg, de tre gangene jeg var gravid, var at alle skulle ta på magen min hele tiden - uten å spørre først. Det gjaldt også folk jeg ikke kjente spesielt godt eller i det hele tatt. Det føltes som folk invaderte meg, og selv om jeg visste at de hadde gode intensjoner, opplevde jeg det som negativt", forteller en av damene som svarte.

Vakre og fascinerende

Denne kvinnen er langt fra alene om å føle det slik, og Kari Løvendahl Mogstad anbefaler derfor at du alltid tenker deg litt om før du legger hånden på en gravid kvinnes mage.

- Dette er et snodig fenomen. Av en eller annen grunn er det liksom fritt frem å ta på magen til en gravid. For mange er det greit, men det er veldig mange som føler seg invadert av fremmede hender også, sier hun.

Hun tror årsaken til at mange gjerne vil ta litt på struttende mager, er at vi syns de er vakre og fascinerende.

- En stor mage har en automatisk tiltrekningskraft på en måte. Da gjør man det nesten uten å tenke seg om, men det er viktig å huske at det er kvinnens kropp. Det er derfor ikke fritt frem selv om man blir fristet, sier hun.

- De mente jeg var sprø

Også det å få kritikk for valg man har gjort, kan være vondt.

"Jeg planla hjemmefødsel med min første, og nesten alle rundt oss var negative til det. De mente det var farlig og at jeg ikke var i stand til å føde naturlig hjemme. Familie og venner syns jeg var sprø, og ingen tenkte på mine ønsker", skriver en kvinne.

Hun forteller at det endte med at hun løy for de fleste og sa at hun hadde ombestemt seg, men hun valgte likevel å føde hjemme i rolige omgivelser.

"Men selv da alt hadde gått bra, var det dessverre et fåtall som gledet seg med meg. Det er trist at alle skal blande seg inn og mene det ene og det andre om ting de ikke har noe med", skriver hun.

Koselige kommentarer

Ubetenksomhet til tross, de fleste opplever nok å få flest hyggelige kommentarer.

Det er koselig å høre at man ser flott ut, når man føler seg stor som et hus, og det er hyggelig at folk interesserer seg for det man går gjennom og den lille i magen.

- Det er naturlig å kommentere ett eller annet til en kvinne som er gravid. Det setter de aller fleste pris på, for de er som oftest ganske oppslukt av svangerskapet selv. Husk bare at det er greit at kommentarene er av det positive og oppmuntrende slaget, sier Kari Løvendahl Mogstad.

- Generelt kommer man langt med normal folkeskikk, empati og en åpen tilnærming. Spør gjerne den gravide om hun syns det går greit, og husk for all del at du aldri, aldri må spørre noen om de er gravide med mindre de åpenbart er ni måneder på vei, legger Kaluza til.

Les også:

Gravid uke for uke

Ble gravid rett etter fødsel

Du kan bli lekk, svett og hårete

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning