Foreldre vil sove

Gir mer sovemedisin til barna

I Sverige har salget av sovemedisin og beroligende midler til barn og unge økt med 200 prosent.

MER MEDISINER: Flere barn og unge i Sverige får sovemedisiner fra legen. 
I flere tilfeller ønsker foreldrene at barna skal få sovemedisin, slik at foreldrene selv kan sove en natt uten barneskrik.
MER MEDISINER: Flere barn og unge i Sverige får sovemedisiner fra legen. I flere tilfeller ønsker foreldrene at barna skal få sovemedisin, slik at foreldrene selv kan sove en natt uten barneskrik. Foto: FOTO: Crestock/ Alexander Shalamov
Publisert Oppdatert
SOVEMEDISIN FOR SPEDBARN: Det er først og fremst tenåringer som står for den store økningen, men også flere spedbarn enn før får sovemedisiner og beroligende.
SOVEMEDISIN FOR SPEDBARN: Det er først og fremst tenåringer som står for den store økningen, men også flere spedbarn enn før får sovemedisiner og beroligende. Foto: FOTO: Crestock

Brukere av sovemedisin og beroligene midler i gruppen 0-9 år i Norge

2004: 3084 brukere

2005: 3586 brukere

2006: 3666 brukere

2007: 3733 brukere

Kilde: Reseptregisteret

Brukere av sovemedisin og beroligene midler i gruppen 10-19 år i Norge

2004: 5531 brukere

2005: 66664 brukere

2006: 7523 brukere

2007: 8695 brukere

Kilde: Reseptregisteret

Resepter på søvnmedisin og beroligende midler til barn og tenåringer har økt med 200 prosent på fem år, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Foreldre som vil sove

- Økningen skyldes blant annet at flere unge får angst og depresjoner. Men også spedbarn får mer medisiner. I noen tilfeller kommer foreldrene til legen og vil ha sovemedisiner til barnet slik at også foreldrene kan få sove, sier professor Torbjörn Åkerstedet til klikk.no.

Åkerstedet er søvn- og stressforsker ved Karoliska institutet og Universitetet i Stockholm. Både han og andre søvnforskere advarer mot utviklingen.

- Vi har ingen anelse om hva som skjer når man venner en voksende hjerne til denne typen medisiner, og alle er enige om at det er veldig uheldig, sier Åkerstedet.

Økning også i Norge

I Norge har også tallene økt med flere tusen brukere siden 2004.

Seniorrådgiver Christian Berg ved Folkehelseinstituttet mener imidlertid at denne økningen kan forklares med økt bruk av melatonin, et middel med annen virkemåte og andre bivirkninger enn de "vanlige" sovemidlene. I USA er melatonin solgt i helsekostbutikker og brukes ved blant annet jetlag.

- Middelet skal regulere døgnrytmen og skaper ikke avhengighet. Leger skriver også ut en del resepter til barn og unge med ADHD, sier Berg.

For andre typer sovemedisiner og beroligende midler, har tallene vært stabile i Norge.

- Uheldig utvikling

Professor Torbjörn Åkerstedet sier at om man tar bort økningen av melatonin i Sverige, vil det likevel være 30-40 prosent økning i salget av søvnmedisin og beroligende midler de fem siste årene.

- En slik utvikling er uheldig. Selv om det totale salget ikke er så stort, er det tydelig at noe er på vei til å skje, advarer han.

Vet lite om konsekvensene

Siden medisiner aldri blir testet på barn, er det vanskelig å vite hvilke konsekvenser en økt bruk av sovemedisiner har på en hjerne som er i utvikling.

- Legemiddelfirmaer vil ikke teste slike medisiner på barn fordi det er etisk vanskelig. Da vil heller ingen andre gjøre det, sier Torbjörn Åkerstedet.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning