Fosterhjem

- Fosterhjem ga meg et nytt liv

Rekordmange barn bor i dag i fosterhjem, og behovet øker med ti prosent årlig, viser en ny rapport. Franz-Alexander mener fosterforeldrene reddet ham.

NYTT LIV I FOSTERHJEM: Franz-Alexander Engedalen (23) er stolt over å være fosterhjemsbarn. FOTO: Privat
NYTT LIV I FOSTERHJEM: Franz-Alexander Engedalen (23) er stolt over å være fosterhjemsbarn. FOTO: Privat
Publisert Oppdatert
BEHOVET FOR FOSTERHJEM ØKER: Siden behovet øker sterkt trengs det flere fosterhjem nå enn noensinne. FOTO: Privat
BEHOVET FOR FOSTERHJEM ØKER: Siden behovet øker sterkt trengs det flere fosterhjem nå enn noensinne. FOTO: Privat

- Jeg fikk møte fostermoren min én gang før jeg fikk flytte hjem til den nye familien min. Jeg var redd, sint og lei av å flytte, forteller Franz-Alexander Engedalen (23) fra Kongsberg.

10 000 barn og unge bor i fosterhjem i Norge i dag. En splitter ny forskningsrapport fra NOVA viser at fosterhjem er det viktigste plasseringsalternativet i barnevernet.

I rapporten vurderer både saksbehandlere og fosterforeldre at fosterbarna har til dels store problemer når de kommer i fosterhjem, men at barna raskt blir bedre allerede det første året i fosterhjem.

Forskningen stemmer godt med Franz-Alexanders erfaring. Etter at han kom i forsterhjem sier han at han fikk et nytt liv. Han fullførte skolen, og har i dag fast jobb og egen leilighet.

- Det finnes mange solskinnshistorier bak gardinene til barnevernet. Takket være fosterfamilien min fikk jeg orden og struktur på livet mitt.

I 1987 var det nærmere 3200 barn og unge i fosterhjem. I dag er antallet ifølge NOVA tredoblet og 9 av 10 barn som ikke kan bo hjemme hos foreldrene sine bor i dag fosterhjem.

- At flere barn i dag er plassert i fosterhjem enn på institusjon sier noe om hvor langt den offentlige omsorgen av barn er kommet, sier Stine Machlar, talsperson for Landsforeningen for barnevernsbarn.

Machlar mener det er bra at barnevernstjenesten klarer å finne passende fosterhjem til så mange barn og unge. Samtidig presiserer hun at fosterhjem ikke er et tiltak som passer alle.

- Noen barn ønsker selv heller å bo på institusjon enn å knytte seg til en ny familie. Det vitner om at vi må høre på barnets egne ønsker, og vurdere hvert enkelt barns behov. Vedtaket må fattes ut fra det enkeltes barns beste, enten det være seg fosterhjem, familiehjem eller plassering på institusjon, sier Machlar.

Ifølge rapporten, som er et fireårig prosjekt NOVA har gjort i samarbeid med Fafo og Regionalt Kunnskapssenter for barn og unge, skyldes økningen både flere barnevernssaker og en bevisst vridning bort fra bruk av barnevernsinstitusjon.

BARN I FOSTERHJEM: 10 000 barn og unge bor i fosterhjem i Norge i dag. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
BARN I FOSTERHJEM: 10 000 barn og unge bor i fosterhjem i Norge i dag. ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock Foto: SZE FEI WONG

Fosterbarn i Norge

I 2012 bodde 10 250 barn og unge i fosterhjem. I år 2000 bodde det 6000.

Økningen skyldes flere barnevernssaker og at det har skjedd en bevisst vridning bort fra bruk av barnevernsinstutisjon.

Hovedårsaken til plassering i fosterhjem er foreldres manglende omsorgsevne og foreldres adferd som psykisk lidelse eller rusmisbruk.

Kilde: Fosterhjem for barns behov

- Siden behovet øker sterkt trenger vi flere fosterhjem nå enn noensinne for at alle barn og unge som trenger det skal få et godt fosterhjem til riktig tid, sier Mari Trommald, direktør i Barne-, ungdoms og familiedirektoratet (Bufdir).

Franz-Alexander bodde på barnevernets korttidsinstitusjon før han fikk fosterhjem som 15-åring.

Han mener at å være fosterhjemsbarn har gjort han sterk.

- Jeg er stolt av å være fosterhjemsbarn. Jeg kunne ikke fått en bedre oppvekst og oppdragelse av fosterfamilien min. Nå står jeg på egne bein.

Les også:

Arvet venninnens datter

Slik viser barn at de har atferdsvansker

I denne luka leveres nyfødte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning