Foreldre på aleneferie

Foreldre tar barnepause i ferien

Debatten raser på forumet vårt. Er det greit å bruke sommerferien til å ta fri fra barna?

BARNEFRI OM SOMMEREN: Sunt for parforholdet, mener samlivsterapeut  Kate Elin Søyland
BARNEFRI OM SOMMEREN: Sunt for parforholdet, mener samlivsterapeut Kate Elin Søyland Foto: FOTO: Istockphoto.com
Publisert Oppdatert
MER ENN FORELDRE: Å ta en timeout fra familien og bare være kjærester, har hele familien godt av, mener samlivsterapeut Kate Elin Søyland.
MER ENN FORELDRE: Å ta en timeout fra familien og bare være kjærester, har hele familien godt av, mener samlivsterapeut Kate Elin Søyland. Foto: FOTO: Anja Dahl
BRA FOR BARNA OGSÅ:  At foreldrene for eksempel drar på storbyweekend alene, er bare sunt for barna.
BRA FOR BARNA OGSÅ: At foreldrene for eksempel drar på storbyweekend alene, er bare sunt for barna. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Fra alle hold blir foreldre oppfordret til å bruke tid på hvarandre og gjøre fine ting sammen for å dyrke forholdet.

Men at foreldre vil bruke deler av sommerferien til å dra på ferie sammen uten barn, skaper livlig debatt.

Egoistik valg

- Hvordan kan folk forsvare at de reiser fra små barn på ferie? Vår generasjon er blitt en gjeng med egoister som bare skal pleie seg selv mens barna går for lut og kaldt vann. Stakkars små barn, skriver en bruker i forumet på Dinbaby.com

Delta i feriedebatten her

- Når vi først har noen usle ukers ferie, la oss nå endelig få slippe å være sammen med barna våre ... De kan være hos besteforeldre mens vi koser oss og tenker på oss selv, slik vi alltid gjør, skriver en annen ironisk.

Les også: Sjekk din barneklubb i Syden

Viktig for kjærligheten

Andre har ingen dårlig samvittighet for å bruke sommeren til kjærestetur.

- Jeg gleder meg supermasse til mannen og jeg skal reise bort på ferie ... Vi kommer til å kose oss, barna kommer til å kose seg og besteforeldrene kommer til å kose seg ... melder "Fru HottenTott".

- Hvis det er snakk om de foreldrene som har barna i barnehage hver dag når de har ferie selv, de som drar 14 dager til Syden uten barn og som bare er hjemme de to ukene barna har ferie, er jeg til dels enig. Men de tror jeg det er veldig få av! skriver en annen.

Ideen om den perfekte sommeren

- Det kan være flere grunner til at foreldre reagerer på dette, men det handler nok mye om ideen om hva som er en god sommer for barna. Mange kan føle seg egoistiske av å ønske å stikke av uten at barna er med, sier par- og familieterapeut Kate Elin Søyland, som driver praksisen Åpen Dialog.

AVSTEMNING:

Er det greit at foreldre bruker deler av sommeren til å dra på ferie uten barna? Si din mening i avstemningen nederst i artikkelen.

Er også kjærester

- Generelt er det et mye oppmerksomhet på barnas ønsker og behov - også om sommeren. Man skal dyrke familielivet for å være gode foreldre. Men som voksne er vi jo mye mer enn bare foreldre. Og noen kan også gå i den fellen å tro at kvantiteten sikrer kvaliteten. Så enkelt er det dessverre ikke, fastslår Søyland.

Les også: Kjærligheten har det best med kontrakt

Tenk nytt i ferien

Hun anbefaler foreldre å tenke nytt.

- Som par- og familieterapeut ser jeg at mange er mye flinkere til å ta vare på barna enn å pleie parforholdet i en hektisk hverdag.

- Å unne seg for eksempel en ukes time out om sommeren der man trer ut av foreldrerollen og bare pleier kjærligheten, kan være en svært viktig investering i familiens fremtid, mener familieterapeuten.

Barna har godt av det

Hun tror også barn kan ha godt av at foreldre kommer seg bort alene.

- Alle sunne gode relasjoner har bare godt av litt avstand av og til. Men det handler også om måten det blir presentert på. Dersom man sier "Nei, dere får ikke bli med, dette er bare for oss voksne," så virker det eksluderende. Men for eksempel å innføre en ukes aleneferie for både store og små, der barna kan komme med egne ønsker og kanskje planlegge å reise til tante og onkel - det frister nok barna mer, sier Søyland.

Delta i besteforeldredebatten

Slitsomt med ferie

Mange foreldre kan synes det er slitsomt med ferie, tror samlivsterapeut Eva Henriette Mohn ved Barn Voksen Senteret i Trondheim.

- I ferien er man mye sammen med egne og kanskje andres barn. I tillegg er kanskje storfamilien samlet. Ofte er man på mer primitive steder, og det er mer jobb med oppvask og matlaging enn ellers. Tradisjonelt sett er det mor som som får mer jobb på ferie enn i hverdagen.

Les også: Slik får du satt opp gjestehytte

Ta en time fri hver dag

Hvis ikke forelde vil dra fra barna sine i sommerferien sin, anbefaler hun i hvert fall å ha en time for seg selv hver dag.

- Gå en tur alene, og ikke bygg opp aggresjon fordi du føler at du gjør for mye. Ferie skal være en avveksling fra hverdagen på en eller annen måte, sier hun.

DEBATT: Det skaper sterke reaksjoner at mor og far vil på ferie alene om sommeren.
DEBATT: Det skaper sterke reaksjoner at mor og far vil på ferie alene om sommeren. Foto: FOTO: Istockphoto.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning