Skolisser

Flate lisser holder lengre enn runde

Å lære å knyte sko er en milepæl i barnas liv. Men visste du at ikke alle lisser holder like bra?

I SNURR: Flate lisser er noe mer holdbare i forhold til når man har knyttet de enn runde lisser er mener ekspertene.
I SNURR: Flate lisser er noe mer holdbare i forhold til når man har knyttet de enn runde lisser er mener ekspertene. Foto: FOTO: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Det er en stor dag når lillegutt får på seg sine aller første sko. For fra å bare ha blitt båret rundt eller sittet trygt og godt inne i en vognpose, står småen nå klar for å utforske verden selv - på egne ben og i egne sko.

Men med gå-kunnskapen under beltet, kommer også debatten rundt valg av sko til minstemann for mor og far. Og ikke nok med det. For det har seg nemlig slik at det ikke bare er selve skoen man må vite at fungerer bra og sitter godt. Og akkurat som det ikke finnes bare en måte å knyte lissene på, så sier ekspertene at også lisser ikke er laget over samme lest, og noen både slites raskere og går oftere opp enn andre.

Mange typer lisser

De aller fleste av oss ser nok kanskje forskjell på joggeskolisser og lisser på pensko, men vet du at lisser faktisk er en helt egen gren innenfor skofaget - og at store og velassorterte skoforretninger ofte faktisk har egne avdelinger for nettopp lisser?

- Ja, det eksisterer faktisk veldig mange forskjellige lisser, forklarer Tom Rommerud hos Eurosko/Tilbehørshuset A/S til Foreldre og Barn.

- Og selv om det er mer begrenset utvalg når det gjelder lisser til barnesko enn til voksne, så kan det absolutt være en idé å lære seg hvordan lisser er ulike, og hva formen betyr for funksjonen.

LÆRE SELV: Det kan være lettere å lære å knytte med enkelte typer lisser enn med andre.
LÆRE SELV: Det kan være lettere å lære å knytte med enkelte typer lisser enn med andre. Foto: FOTO: Thinkstockphotos

Rommerud forklarer at lisser til barn kommer i både forskjellige tykkelser, lengder og utformet som enten rund eller flat.

- De flate lissene er jo selvsagt noe bredere enn runde lisser. Noen har i tillegg en metalltupp i enden, som skal hindre lissen i å løses opp.

Bomull er best

Skolisser lages, som så mye annet når det gjelder påkledning, i både bomull og også syntetiske materialer.

- For barn vil jeg absolutt anbefale lisser i bomull, forklarer Rommerud.

- Disse er som regel lettere å lære og knytte enn lisser i syntetstoff, sitter godt, og er heller ikke for vanskelige å få knytt opp igjen.

Lissene i polyamid er ofte blanke og fine å se på, men er til gjengjeld glattere.

- For barnehender kan nok lisser i dette stoffet oppleves som vanskeligere å knytte enn lisser i bomull, som jo sitter bedre i hånden mens man knytter, forklarer Rommerud.

- Mange pensko har lisser i dette stoffet, og også en del jogge- og fritidssko.

Snurrelisser

Har du vært innom en skobutikk som selger barnesko nylig, så har du nok ganske sikkert fått med deg det fargesprakende utvalget som nå finnes på skolisse-fronten.

- I tillegg til å tilby lisser i mange farger, finnes også nå de såkalte Curly Lace lissene, som bare trekker seg sammen i en snurr - uten at du behøver å knyte, forklarer Rommerud.

- Men jeg vil kanskje anbefale disse til litt større barn, slik at man ikke bare "hopper over" det stadiet med å lære seg å knytte skoene sine. For det er jo noe som alle barn må lære.

Hos Agnar Hagen Sko i Oslo forklarer Malene Sire at fargesterke lisser til barn og ungdommer er populære der også.

- Barn vil jo gjerne ha fargerike ting, og nå i dag finnes jo lisser i så mye mer enn bare sort og hvitt.

Flate lisser holder lengst

De absolutt mest vanlige lissene når det gjelder barnesko, er lisser som enten er flate eller runde i formen.

- I utgangspunktet er det ikke store forskjeller på disse to lisse-typene, forklarer Sire til Foreldre og Barn.

- Til en viss grad kan man kanskje si at runde lisser, og da gjerne de som har en liten metallrunding i tuppen, slites noe raskere ned enn flate lisser. Og da kan det jo være at man opplever at disse går lettere opp når man har knytt de enn runde lisser kanskje gjør.

Kommer mest an på knuten

Men selv om det kanskje kan sies at runde lisser går noe raskere opp igjen enn lisser som er flate, så mener Sire at det som oftest er knuten som tilsier hvor lang tid det tar før knuten har gått opp.

- Selvsagt har måten man knytter på og hvor hardt man knytter mest å si når det gjelder knutens varighet, forklarer eksperten.

- En annen forskjell i hvor lenge skoen holder seg knytt på er jo om lissen tres gjennom hull i skoen, eller om den bare heftes rundt "knagger" oppover, før man knyter. Lisser som tres gjennom hull hele veien oppover vil jo naturligvis gjøre sitt til at skoen holdes knytt lengre.

Ellers forklarer Sire at valg av lisser nok også kommer an på hva man synes er penest.

- Noen synes kanskje at runde lisser er penere på sko man bruker til fint, mens at flate lisser passer best på sneakers og andre typer fritidssko. Dette blir jo mer øyet som ser, enn nødvendigvis hvilken lissetype som er best.

Færre kjøper sko med lisser

LETT SOM INGENTING: De flere barn elsker borrelåssko, som de selv med letthet kan smette av og på. Men eksperter advarer om at barn som bare går med borrelås på skoene, lærer seg senere å knyte enn barn med vanlige lisser på skoene.
LETT SOM INGENTING: De flere barn elsker borrelåssko, som de selv med letthet kan smette av og på. Men eksperter advarer om at barn som bare går med borrelås på skoene, lærer seg senere å knyte enn barn med vanlige lisser på skoene. Foto: FOTO: Produsenten

Det hersker liten tvil om at sko med borrelås er blitt populære - både blant barn, foreldre og også barnehageansatte, som jo skal hjelpe haugevis med småtasser av og på med skotøyet hver eneste dag.

Kjøper dere sko med lisser til 4-5 åringen, spør foreldre i vårt forum.

- Dessverre er det faktisk slik at det er færre og færre som kjøper sko med lisser på til barna sine, forklarer Vivi Busch-Christensen, som driver skoagenturet Buschkids, til Foreldre og Barn.

- Så snart barna begynner å kunne gå, velger dessverre ofte foreldrene - godt inspirert av barnehagen - borrelås.

Busch-Christensen mener at borrelås slett ikke er så pent å se på som lisser, og på mange måter ødelegger skoens utseende.

- Resultatet er jo også at barn i dag lærer seg å knyte lisser meget sent, forklarer eksperten.

- Og gutter enda senere enn jenter, kanskje fordi jenter er mer forfengelige, og ønsker seg sko med lisser? Gutter har en tendens til å først velge lisser når de har blitt så store at de innser at borrelåsen er barnslig og det ser tøffere ut med lisser.

Les også:

Denne barnevognen har du ikke sett maken til

Guide til høst- og vintersko: Slik holder du barnas føtter varme

Her er nettbutikkene med klær til mor og barn

Spar tusenvis på barneutstyr i Sverige

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning